A kertészek és térkövező szakemberek feladatai

Ki végezheti a térköves kert építését, karbantartását?

.

Kertépítés, térkövezés, kertfenntartás, kertgondozás: ezek nem 1-2 órás tevékenységek. Jóval többről van itt szó, minthogy egyszerűen lenyírjuk a füvet, meg összesöpörjük a lehullott faleveleket.  A kertészkedés és a térkövezés épp olyan tevékenység, mint bármi más, amit ha jó eredménnyel akarunk megkreálni, akkor ahhoz tudással kell rendelkeznünk. Tehát vagy kitanuljuk és mi magunk dolgozunk vele nem keveset, vagy pedig megbízunk egy szakembert, aki elvégzi helyettük ezt a munkát. Nos, igen, a kérdés ebből következik. Mit csinál tehát a kertész és a térköves mester? Nézzük ezt meg a cikk folytatásában:


Milyen szaktudás kell a növényekhez, és a kerti térkő burkolatokhoz?

– A megrendelő részéről a legegyszerűbb, legalapvetőbb elgondolás a kertről a ház előtt vagy mögött lévő füves terület, egy kis sövénnyel, és néhány virággal. De ez azért sokaknak nem elégíti ki az igényeit. Ha ettől többre vágyunk, mindenképp a kert tervezéssel kell kezdeni a dolgot. Feltétlenül tudnunk kell ugyanis, hogy milyen hangulatot akarunk megteremteni, milyen funkciót lásson el a kert, és hogyan mutat majd, amikor elkészül.

– Kert tulajdonosként, ha van konkrét elképzelésünk, hogy milyen típusú fákat, virágokat, bokrokat szeretnénk a kertünkben látni, ezt a kert tervezés előtt osszuk meg a kertet tervező szakemberrel, aki el fogja mondani, hogy melyik növényt hová érdemes helyezni, mi hol mutat a legjobban. Bátran kérdezzük őt a sziklakertekkel, kerti tavakkal kapcsolatban, akár ha szeretnénk a medencéről, a díszkivilágításról is, mert ma már ezeket a területeket is magába foglalja a kert tervezés és a kert építés. Fontos, hogy a térkő is passzoljon a kert stílusához, a legtöbb kert építő szakember ezzel kapcsolatban is tud tanácsot adni, látványtervet készíteni, tanácsokat adni a kivitelezéshez.

– A megtervezett kert kivitelezését, a kert építést bízzák a legtöbben szakemberre, talán azért, mert ezt a legkönnyebb elrontani, és a legnehezebb helyrehozni utólag. Sokszor az elrontott kert helyrehozása kétszer-háromszor annyiba kerül, mintha első nekifutásra szakember végezte volna a megvásárolt növények telepítését, és a térkő beépítését. Például egy rossz minőségű térkő szakszerűtlen lerakása után kiderülhet, hogy egy átlagos terhelés hatására a térkő burkolat több ponton megsüllyed, majd az így keletkezett nyomvályúban az egymásnak feszülő térkövek szélei lepatannak. Ha ezen a ponton fordulunk szakemberhez, akkor valószínűleg fel fogja szedni a térkövet, földmunkagéppel kiszedi az elrontott alapot, és konténeres autókkal elszállíttatja, majd nulláról elkezdi az alap építést és a térkő lerakást. Ez minimum dupla annyi munkaóra és konténer szállítási költség ahhoz képest, amikor a szakember segít jó térkövet választani, és egyből szakszerűen építi be.

– Az elkészült kert szépségét fenn is kell tartani. A következő feladatkör a kert fenntartás, azaz a karbantartási munkák. Lejobb ezt is szakemberre bízni, hacsak nem tudjuk magunk is profin megcsinálni a gyepápolást, gyomirtást, vagy a gyepszellőztetést. Ragadjuk ki például a gyepszellőztetést: nem valószínű, hogy mindenki tudja miért és hogyan kell elvégezni. A tevékenység lényege, hogy a fű elhalt részeiből képződött vékony réteget el kell távolítani azért, hogy a gyökerek tápanyaghoz juthassanak és elérjen hozzájuk a csapadék. Ez egy kert fenntartó szakember számára alaptevékenység, ha rábízzuk, akkor a gyepünk szépen meg fog újulni minden egyes évben. Ellenkező esetben hosszas nyomozás várna ránk, hogy miért satnyul a gyep évről évre egyre jobban. Ugyanígy a növényeket metszeni és permetezni is szükséges. Aki kerti tóval rendelkezik, annak mindenképp gondoskodnia kell a tó rendszeres tisztításáról. A sövények nyírást igényelnek és a virágágyásokat is gondozni kell. 

– A térkő gondozásához nem feltétlen van szükség szakemberre, ez házilag is elvégezhető, nem túl időigényes tevékenység. Ha szeretnénk megóvni a térkő színét, akkor elsősorban tisztán kell tartanunk, de nem locsolással, hanem erős sörtéjű ipari söprűvel kell átsöpörni 1-2 hetente. Így a térkő felszínén nem tud megtapadni a sok por és sár, amitől a színe egyre inkább a szürke felé fog közelíteni. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor már csak az segít, ha nagynyomású mosót bérelünk, és a térkő felületéről alaposan letisztítjuk a makacs szennyeződéseket. A vezetékes vízzel történő gyakori locsolás sajnos járhat olyan mellékhatással, hogy a térkő felületén elindul a salétromosodás, vagy más néven a mész kivirágzás. Ez azért van így, mert Magyarországon a csapvíz általában keményvíz, és ez elősegíti a betontermékek mésztartalmának kivándorlását a termék felületére. A moha, a vörösbor, a motorolaj, az étolaj, a rágógumi és a diófa levél is tud nyomot hagyni a térkövön, ezeket a megfelelő vegyszerekkel lehet eltávolítani, amelyeket például a “SILICONE PROTECTION Kft.” webáruházából is meg lehet rendelni.

A megfelelő térkő választáshoz szükséges szaktudást mi szívesen, ingyen átadjuk, csak kérnie kell. Előzetesen persze érdemes tájékozódni a választékunkról, a legfrissebb térkő akciónkról, és az aktuális térkő árainkról itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?