Milyen lombszívóval takarítsuk a térkövet és a kertet?

– Miért jó a lombszívó a térköves kertben? 

Az ősz egyik legszebb és leghangulatosabb látványa a földre hullot, színes falevelek. Van valami örömteli abban, ahogy átgyalogolunk a száraz, ropogó levélszőnyegen. Aztán eljön az idő, hogy el kell őket takarítanunk. És ha már erre kerül sor, akkor a cél az, hogy ezt minél gyorsabban és hatékonyabban meg tudjuk tenni. Ennek elvégzésére a legjobb eszköz, kétség kívül, a lombszívó, vagy lombfúvó. Miért jó? Milyen típusai vannak? Érdemes elolvasni, hogy tudjuk, mit szerezzünk be magunknak. A részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Melyik típust válasszuk a térkő és a kert tisztításához?

– A térkővel kirakott udvarnak lehet olyan része, ami dekorkaviccsal vagy egyéb díszítő elemmel van leszórva. Amikor ezt a területet is falevelek borítják, akkor remek hasznát vesszük a lombfúvónak illetve lombszívónak. Szintén remekül beválik, amikor a lenyírt fű utáni maradványoktól akarunk megszabadulni. Könnyedén össze tudjuk vele szedni a nem kívánatos anyagokat.

– Különböző típusai vannak ennek az eszköznek. Létezik elektromos, van akkumulátoros és van benzinmotoros is. Na, de mi alapján válasszunk? Honnan tudjuk, hogy nekünk melyik lenne a legjobb? Íme, egy kis ismertető mindegyik típusról:

– Az elektromos lombszívó ill. lombfúvó jó választás, ha egy kisebb területet akarunk rendbe rakni. Környezetbarát, nem kíván meg komolyabb karbantartást és elég csendes is. Van egy 40-45 liter körüli gyűjtőzsákja, amibe azért elég jó adagot fel lehet szippantani. Létezik köztük olyan modell, ami aprítani is tud, apróra darabolja a kerti törmeléket, hulladékot és ezzel felgyorsítható a komposztálás. Azt azért jegyezzük meg, hogy mivel egy kábellel működtethető, így nagyobb távolságra nem fogjuk tudni elvinni. És a teljesítménye sem túl nagy.

– Az akkumulátoros lombszívó/-fúvó leginkább közepes méretű kertek tisztításához javasolt. Ezekkel a nagy teljesítményű gépekkel kábel nélkül végezhetjük a lombtakarítási munkákat. Maga az eszköz nagyon könnyű és nem csak szabad mozgást biztosít, hanem a környezetre káros anyagok kibocsátása nélkül dolgozhatunk vele. Szintén előnyös ennél a típusnál is, hogy nem csapunk vele zajt a használatakor. Mivel akkumulátoros, ezért nem túl hosszú az üzemideje, így csak kisebb/közepes területek rendberakására alkalmas.

– A benzinmotoros lombszívót/-fúvót kell választanunk akkor, ha nagy a telkünk. Erős a szívóteljesítménye, így nedves lomb esetén is jól alkalmazható. A nagyteljesítményű fúvógép arra lett kifejlesztve, hogy nagy felületeken kényelmesen el tudjuk távolítani a fű és sövénynyesedéket, a lombot vagy a hulladékot. Van olyan típusa, amit a hátra is fel lehet venni, ezzel könnyebbé téve a hosszabb ideig tartó munkavégzést. Tökéletes megoldás ott is, ahol nincs elektromos hálózat a kertben. A hátránya annyi, hogy hangosabb a működési zaja, nagyobb a súlya, illetve van káros füstgáz kibocsátása.

– A takarítás gyakorisága attól függ, hogy az avarral borított területet mire használjuk. Ha gyalog járunk a térkővel burkolt járdán, akkor a késő őszi időszakban minden nap illene tisztítani a térköveket, mivel a vizes leveleken megcsúszhatnak a járókelők. Ahol csak autóval járunk, mint pl a kocsibeálló térkő burkolata, ott nincs szükség napi takarításra, mert az autók nem csúsznak el a lehullot leveleken. Az első fagyok után, amikor hirtelen lehullik az összes elsárgult levél, akkor természetesen jól tesszük, ha felszívjuk vagy lefújjuk a kocsibeálló térkövéről a leveleket. Ahol vannak fák, viszont nincs sem térkő, sem más szilárd burkolat, ott nem muszáj eltüntetni az avart, mert a fák törzsét és a bokrok szárát valamint a gyökereket a lehullott levelek megvédik a fagytól.

A szaktanácsadáson túl a késő őszi időszakban is tudunk szuper térkő akciókkal szolgálni, és az összes érvényes térkő árat is érdemes most végignézni, itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?