Térkő tisztítás magasnyomású mosóval

–  Hogyan legyen tökéletesen tiszta térkövünk? 

Amikor szépen, alaposan rendbe rakjuk a kertet, akkor a térkő sem maradhat ki a takarításból. Egy erősen szennyezett térkőnek nekifeszülhetünk a kerti slaggal, de az eredmény nem az lesz, amit ténylegesen el szeretnénk érni. Ha viszont magasnyomású mosóval állunk neki a feladatnak, akkor bizony a megcélzott felület gyorsan és könnyedén válik tisztává. És tényleg nem csak az enyhe koszt tünteti el, hanem a makacs szennyeződéseket is. Na, de milyet válasszunk a munkálatokhoz? A cikk folytatásában erről olvashatunk:


Milyen magasnyomású mosót válasszunk a térkőhöz?

– A térkő tisztítása egy olyan házkörüli munka, amihez tökéletesen megfelel egy háztartási kagetóriába sorolható, hidegvizes magasnyomású mosó. Lehet, hogy nem csak tiszta vízzel akarjuk takarítani a térkövet. Ha szeretnénk mosószert is adni hozzá, akkor feltétlenül olyan gépet válasszunk vásárláskor, aminek mosószer adagolója is van. Ezeknek a gépeknek a teljesítménye 20-60 m2/óra között van.

– Ha mindennapi használatra akarjuk alkalmazni, akkor egy kompakt kategóriába sorolható, ipari hidegvizes magasnyomású mosót szerezzük be. Igen hosszú az élettartama és tökéletesen megfelel arra, ha napi 1-2 órát akarunk vele dolgozni.

– A következő kategória a melegvizes mosók – ezek azért olyan közkedveltek, mert nem csak hatákonyabb velük a tisztítás, hanem gazdaságosak is, erősek illetve könnyen lehet őket irányítani, valamint szállítani. Egyharmad idővel kevesebbet kell dolgoznunk vele, mivel a forró víz sokkal gyorsabban feloldja a szennyet és hamarabb is szárad a felület. Kevesebb tisztítószerre lesz szükség, amennyiben ezt használjuk, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk, hiszen a forró víz oldja a zsírokat, olajokat és gyantákat. Említsük meg azt is, hogy ennek használatával jelentősen csökkentjük a csíraképződést is.

– Általában a házkörüli munkálatokhoz, és a térkőtisztításhoz sem szükséges középkategóriás vagy prémium kategóriás mosót venni, sem a hidegvizes sem a meleg vizes típusnál, hiszen ezek már nagy igénybevételre és folyamatos munkára lettek kifejlesztve. Emiatt az iparban és mezőgazdaságban szokták őket használni, akárcsak a benzinmotoros hidegvizes és benzin vagy dízelmotoros melegvizes magasnyomású mosókat is.

– Gyakori kérdés a térkőgyárban a vásárlóink részéről, hogy mennyire tartós a térkő színe. El szoktuk mondani, hogy a térkőgyártáshoz használt porfestékek nagyon jól ellenállnak az UV sugárzásnak és az időjárásnak. Azonban a csúszásgátlás érdekében a térkő felületének enyhén érdesnek kell lennie, így a felület megtartja a port, a használattal járó sarat és egyéb szennyeződéseket, ezáltal egy idő után a térkő elkezd hasonlítani a por és a sár színére. A térkő felületének pórusai közé betapadt sarat javasolt évente egyszer-kétszer a nagynyomású, lehetőleg melegvizes mosóval eltávolítani. Azért csak ilyen ritkán, mert a víznyomás a térkő fugákból sok esetben ki tudja mosni a fugázó homokot, és ennek pótlása elég nagy munka. A barkács áruházakban kapható fugázó homokból venni kell pár zsákkal, ez télen is jól jöhet csúszásgátlásra, és szükség szerint a térkő fugázása is megoldható vele bármikor, pl. a nagynyomosú mosó használata után.

Ha még nem a térkő tisztítás a kérdés, hanem a térkő kiválasztás és vásárlás, akkor a friss térkő árakat most nézze meg itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?