Térkövezett télikertek

– Miért jó egy térkövezett télikert?  

Egy télikert remek megoldás arra, hogy ne kelljen beszorulni a négy fal közé, miután beköszöntött a hideg idő. Nem kell lemondani a kerti élményről, a térköves udvar látványáról, ha a teraszunkat beépítjük télikertnek. Ezzel gyarkorlatilag megvalósítottuk egy újabb szoba létrejöttét, azzal a különbséggel, hogy így továbbra is a természet közelében maradhatunk, az üvegfalak átláthatósága által. A növényeink itt sokkal több fényt kapnak és ráadásul a megfelelően szigetelő nyílászárókkal spórolhatunk is a rezsin, hiszen a télikert befogja, majd hővé alakítja a napsugárzást. A térkövezett télikert létrehozásáról a cikk folytatásában írunk:


Hogyan hozzunk létre térkövezett télikertet?

– A megjelenés, az esztétika mindig fontos szerepet játszik, amikor létre akarunk hozni valamit, hiszen minél szebben mutat az a bizonyos dolog, annál szívesebben használjuk és vagyunk a közelében. Elsőként tehát arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a télikert színét passzintsuk a ház színéhez. Ehhez választhatjuk a nyílászárók színét, vagy a falakét, esetleg a korlátokét, a lényeg, hogy legyen valami a télikerten, ami harmóniában van a házzal.

– A kényelmet és szabadság érzését adja ez az új építmény, ha növényeket teszünk bele, és kényelmes székeket, asztalt illetve ülőgarnitúrát helyezünk el benne. Akár még szőnyeggel is fokozhatjuk az otthonos hatást. Van, aki úszómedencét épít bele vagy jakuzzit. De remek ötlet kondi termet kialakítani benne, sőt műteremnek is első osztályú.

– Egy télikert többféle alapanyagból is készülhet: műanyagból, fából, acélból vagy alumíniumból. Ezeknek mind megvannak a maguk előnyei és hátrányai is. A műanyag jól hőszigetel és olcsó, de nem időtálló, nem teherbíró. A fa szintén jól szigetel, de a felületét pár évente kezelni kell. Az acél nagy teherbírású, viszont rozsdásodik, ha nincs jól lefestve, időszakosan újra kell festeni. Az alumínium tartós, esztétikus és ennek nem is tudnánk hátrányát említeni, szóval ez a leginkább ajánlott anyag.

– Nyílászárók tekintetében leginkább a tolóajtó a praktikus. Minél több nyílászárót helyeztünk el – a legjobb, ha minden oldalra -, annál jobban biztosítható a szellőzés. Érdemes a télikert két végére egy-egy bukó ablakot tenni, felülre. Ezt hagyjuk nyitva akkor is, ha elmegyünk otthonról, így mindig lesz egy kis légmozgás.

– A tető üvegnél a belső üveg egy ragasztott biztonsági üveg legyen, ahol két üveg közé fólia van beragasztva, hogy törés esetén egyben tartsa a széttört üveg darabokat és azok ne hulljanak az alattuk állókra.

– A fűtés egyik fő szempontja, hogy áramoljon a meleg levegő. Jó megoldás erre, ha meleg levegőt áramoltató fűtést választunk, pl. fűtőventillátort. Még jobb, ha a padlóburkolat alá infrafűtőfóliát helyezünk el, ami közvetlen melegíti a burkolatot, a berendezési tárgyakat és az embereket, illetve közvetve a levegőt. Ennek akkor a legjobb a hatásfoka, ha egy vastagabb réteg beton van fölötte, pl. a 6 cm-es térkő. Nyilván a térkövezés előtt érdemes lerakni az infrafűtőfóliát, amelyet dupla réteg jó minőségű párazáró fóliával védünk meg a sérülésektől, majd jöhet az ágyazó homok és rá a térkő. A beton térkő által felvett és visszaadott infra energia nagyon kellemes és természetes hőérzetet biztosít a télikertben tartózkodók számára!

Térkő beszerzéshez költésgvetés készítése és a térkő beszerzés, sőt a lerakás is lehetséges még idén! Az aktuális térkő árakért kattintson most ide: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?