Térkő lerakás télen?

– Hogyan lehet térkövezni a téli hónapokban? –

A 2019-es évben három fő problémával szembesülnek a térkövezést tervező ingatlan tulajdonosok: 1. nincs térkő, 2. nem ér rá a térkövező brigád, 3. mire megjön a térkövező brigád, és a térkő is, addigra tél lesz. Ez utóbbi azért probléma, mert télen nem lehet lerakni a térkövet, legalábbis mindenki így tudja évek óta. Azt mondják ahol szándék van ott megoldás is van, mondunk egy ügyes kis trükköt ami áthidalja a problémát, erről szól a cikk folytatása:


Mit tegyünk, ha késő ősszel jön a térkövező brigád, de a térkő csak télen lesz kész?

– A megoldás kulcsa az, hogy a térkövezést két fázisra bontjuk. Az első fázist, az alap elkészítését mindenképp a fagyok előtt kell elvégezni, a második fázist, a térkő lerakását viszont fagypont alatti hőmérsékleten is meg lehet oldani. Egy átlagos, 100 m2-es térkövezés például úgy szokott kinézni, hogy az első 2-3 napban megtörténik az alap kiásás, a föld elszállítás, a szegélyezés illetve a murva terítése és tömörítése. Ennyi idő alatt nem valószínű, hogy hirtelen beáll egy sarkvidéki hideg, amit nem jeleztek előre a meteorológusok. A tartós fagyok előtt jól betömörített murva alapnak és a beton alapnak már nem fog ártani a fagy, nem történhet olyan baleset, hogy a csapadékvíz belefagy az alapba, aztán tavasszal olvadáskor elkezd roskadni, tömörödni és süllyedni az alap. A kész alapon lehet járni gyalog vagy kisebb-nagyobb járművekkel is, ez sem fog kárt tenni benne, sőt minél többet járnak a kész alapon a térkő rárakása előtt, annál jobban összetömörödik.

– Ilyenkor a késő őszi hónapokban a legjobb taktika előre megrendelni a térkövet a téli vagy a tavaszi térkövezéshez, és akár ezzel egyidőben elindítani az alap kivietelezését is. Miért? Először is azért, mert jelenleg nem nagyon lehet térkövet kapni a gyártóknál, viszont szabad térkövező brigádot jó eséllyel lehet találni. Másodszor, most olcsóbban lehet lekötni az alaphoz szükséges anyagokat és a térkövet a kereskedőknél és a gyártóknál, mint tavasszal. Harmadszor a murva alapnak nem árt, hanem használ az, hogy járunk rajta amíg megérkezik a térkő.

– A fagyos idők előtt kialakított alapra a térkövet akár télen, akár kora tavasszal is nyugodtan le lehet rakni, az ágyazó/besöprő homoknak és a térkőnek nem árt a fagy. Egyetlen dologra kell odafigyelni: az ágyazó homok ne legyen se vizes, se havas, se jeges. A legtöbb tüzépen fedett helyen, vagy letakarva tárolják, száraz állapotban szállítják ki a megrendelt homokot. Ha nem találunk a közelben ilyen tüzépet, akkor a legközelebbi barkácsáruházban vegyük meg a zsákos besöprő homokot, az biztos, hogy teljesen száraz és azonnal felhasználható. Így a tél leghidegebb szakaszában, akár január közepén is le lehet majd rakni a térkövet, ami jó a térkövező brigádnak is, mert nincs tele a naptárjuk, nem kell kapkodni a munkákkal, és jó a vevőnek is, mert nem kell várni tavaszig, rettegve az áremelkedéstől.

– Összefoglalva: a legokosabb amit most tehetünk, ha előrendeléssel lekötjük a térkövet akciós áron és a lehető legrövidebb időn belül megcsináltatjuk az alapot a térkövező brigáddal, mert jövőre biztos, hogy drágább lesz minden. Arra azért figyeljünk, hogy ne kelljen tárolási díjat fizetni amennyiben a térkő kiszállítását csak 2020 tavasszal kérjük, és ha nem muszáj ne a 100%-ot fizessük be előlegként.

A Kovi-kőnél jelenleg előrendelhető térkövek akciós áráért most kattintson ide: Térkő akció.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?