Ünnepi kivilágítás térkövezett kertekben

– Hogyan alakul át a térkövezett kert az ünnepek közeledtével? –

Manapság már egyre kevésbé lepődünk meg, amikor a boltok polcain már október végén megjelennek a karácsonyi díszek, és különféle ünnepi tartozékok. A kerti élet is hasonlóan átfordul az ünnepi időszakba és ilyenkor novemberben már nem a növény ültetéssel vagyunk elfoglalva. Mivel elég korán sötétedik, így terítékre kerül a térköves kert kivilágításának témája. Főleg, hogy egyre inkább érezni az ünnepi hangulatot, ezért nem csak a világítási funkció játszik szerepet, hanem a dekoráció is. Nézzük meg, milyen ötleteink vannak a kert és a térkövek kivilágítására, megvilágítására. Erről írunk a cikk folytatásában:


Milyen lehetőségek vannak a térköves kert ünnepi kivilágítására?

– Az amerikai, karácsonyi filmekben sokszor találkozhatunk villogó házakkal és fantasztikus mennyiségű égővel, amik a fákra vannak aggatva. Korábban – ezt látva – gondolhattuk, hogy bizony, ez tipikus Amerika. Most viszont, itthon is egyre gyakrabban látni ilyen dekorációkat.

– Amikor eljön a korai sötétedés időszaka, akkor egyértelműen fontossá válik, hogy gondoskodjunk a megfelelő világításról a térköves kertben. Épp ma mesélte egy kedves ismerősöm, hogy miután elhozza a kisfiát az óvodából, már nem is tudnak kimenni a lakásuk melletti játszótérre, mert addigra besötétedik. A kertet viszont be tudjuk rendezni olyan mesterséges fényforrással, ami meghosszabbítja a kinntartózkodásunk lehetőségét és egyben jó hangulatot is teremt.

– Vannak úgynevezett fókuszpontok a kertben, amikre leginkább érdemes ráirányítani a világítást, mert azon a részen a szépen megépített kert látványa az esti lámpafényben még hangulatosabb. Kerülhet a legszebb fánk vagy cserjénk, a térkő burkolat legszebb része, vagy akár a térkövezett kerti kiülő, ha azt érezzük a kertünk büszkeségének.

– Vásárláskor nézzük meg, hogy melyik világítás ajánlott beltérre és melyik kültérre. Ne cseréljük össze a kettőt, mert az balesetveszélyes. Odakintre elhelyezhetünk színes fényfüzéreket, vagy figurákat formázó világítást. 

– Szépen mutat, ha a fáinkra izzósorokat tekerünk. Viszont csak annyit rakjunk rájuk, amitől még nem hajlanak meg az ágak, mert az nem tesz jót a növénynek. Ha kisebb fáink vannak csak, amik nem olyan erősek, akkor őket inkább ne ilyen módon díszítsük. Lehet mást is kitalálni. Mondjuk könnyebb díszeket akaszthatunk rájuk papírból.

– Nagyon szép, amikor a térkövezett járda két oldalról ki van világítva. Vagy vannak olyan típusú lámpák, amiket a növények mellé szúrunk le, és azzal világítjuk meg őket. Egy mozgalmas díszítési lehetőség pedig a kerti lézershow, ami egy erős leddel működő vetítővel mintákat vetít a falra, vagy a növényekre.

– Ha védelmi célból is lehet világítást helyezni a térköves udvarra, például egy tilosban járó tolvajt sikerrel elijeszthet egy erős reflektor, ami a mozgást érzékelve villan fel. Ez megzavarhat valakit, aki szeretne a sötétben maradni, így első védelmi vonalként is megfelelő lehet.

– Az ünnepi kivilágításnál viszonylag ritkán esik fókuszpontba a térkő burkolat, csak a kontúrokat emelik ki a térkő szegélyek mentén telepített erős fényű izzósorok. Ettől az indirekt megvilágítástól mégis láthatóvá válik a térkő felületének színe és formája, ezért nem mindegy, hogy hideg vagy meleg fényű izzósort vásárolunk. A térkő színét a melegebb tartományba eső fényforrások sokkal jobban kiemelik, sőt ilyenkor olyan színeket fedezhetünk fel a térkő burkolatunkon, amilyennek sosem láttuk színes megvilágítás nélkül.

A térkövezésre szánt év végi pénzek elköltéséhez és a tavaszi térkövezés költségtervezéséhez az aktuális térkő árakat most nézze meg itt: Térkő ár.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?