Térkő és növényzet felkészítése a télre

– Hogyan készítsük fel a térkövet és a növényeket a fagyra? –

Elég érdekes, hogy november legvége van, mindjárt itt a Karácsony, de még mindig olyan enyhe idő van, hogy az emberek tavaszias cipőkben járnak az utcán. Sőt, tegnap láttam valakit átmenni a zebrán rövidujjú pólóban. Bár most még semmit nem érzünk a hamarosan elkövetkező fagyokból, de mivel tudjuk, hogy egészen biztosan be fog következni, így beszélnünk kell a térköves kert növényeinek teleltetéséről. Erről írunk a mai cikkünk folytatásában:


Mi a teendőnk a térköves kert télálló cserepes növényeivel?

– Most nem a mediterrán növény típusokra gondolunk, amiket egyszerűen beviszünk az üvegházba vagy pincébe, hanem a kertünkben tartott cserepes évelőkre, cserjékre. A növények gazdái azért aggódnak ilyenkor, mert nem szeretnék, ha az évelők felső része elfagyna, és károsodás érné a növényt.

– A helyzet az, hogy ezek a növények a tél folyamán majdnem teljesen leállítják a nedvkeringésüket, lehull róluk a lomb, és a felső részük bármilyen hidegben megmarad. Egyszerűen nem éri károsodás a növénynek a talajtól felfelé eső részét.

– A cserepes növényeket attól kell megvédeni, hogy a gyökérzetük, a cserép, a kaspó átfagyjon. A megoldás, hogy tegyük őket bele valamilyen földbe süllyeszetett ágyba. Például deszkából összeszögelhetünk egy kis karámot, ezekbe belehelyezzük a cserepes növényeket és aztán szalmával betakarjuk őket. A kilógó felső rész miatt pedig tényleg ne aggódjunk, mert az ki fog bírni bámekkora hideget.

– Ha van rá lehetőségünk, hogy fedett helyen legyenek a növényeink télen, akkor rakjuk őket üvegházba. Örökzöldeket, lomblevelűeket, tűlevelűeket tudunk itt is teleltetni. Ezek egyébként a kertben is kitelelnének, de jobb nekik, ha világos és fagytól védett helyen helyezzük el őket. Vegyük például a rozmaringot, ami pár évig lehet, hogy kibírja odakint télen, de aztán egy idő után már elfagy. Az oszolopos tiszafa, a levendula, vagy a bukszusok szintén jobb helyen vannak az üvegházban.

– A szabadban telelő, cserépbe ültetett fáink, cserjéink, fiatalabb gyümölcsfáink védelmében azt tudjuk tenni, hogy a törzsük köré – a földközeli részhez – földkupacot rakunk. Ehhez használjunk egyszerűen csak földet, vagy lehullott levelekből és komposztból álló keveréket. Szalmát is szórhatunk ilyen növénycsoportokra. A téli eleséget kereső rágcsálók ellen pedig tekerjünk műanyag hálót, vagy nádfonatot a törzsek köré és rögzítsük oda egy vékony zsinórral.

– A térkő felkészítése a télre abból áll, hogy felkészülünk a csúszásmentesítésre. Először is el kell távolítanunk a térkövekről a lehullott őszi lombot, mert vizesen csúszóssá teszik a terkő felületét. A térkő természetesen fagyálló, magát a térkövet nem kell különösebben felkészíteni a télre. Persze a felületi impregnáló anyaggal kezelt térkő még fagyállóbb és sóállóbb, mint a többi, de ennek jól meg kell fizetni az árát is. A térkő csúszásmentesítésére viszont ilyenkor a legjobb felkészülni, készítsünk oda a térkő burkolatunk mellé kvarc homokot, zeolitos útszóró port, vagy műtrágyát. Fontos, hogy a térkövet hosszú távon ne tegyük ki a hagyományos útszóró só maró hatásának, még akkor se, ha a gyártó azt állítja, hogy sóálló a térkő. kb. 5-6 év távlatában a só kikezdi a térkő felületét, először csak kis kagylószerű lyukakkal, majd ezek mélyítésével és szélesítésével. Viszont a felsorolt csúszásmentesítő anyagokkal óvjuk a térkövet és a növényeket is a lassú eróziótól, sőt a műtrágyával segítjük a térkő melleti növények tavaszi fejlődését, a kvarc homok meg jó lesz arra, hogy tavasszal besöpörjük vele a térkő fugáit.

A jövőben építendő térkő burkolatok költségtervezéséhez tekintse meg most az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?