Decemberi feladatok a térköves kertekben

– Milyen teendőink vannak decemberben a térköves kertben? –

Decemberben még nincs annyira hideg, hogy átfagyjon a talaj felső rétege. Ilyenkor feláshatunk pár virágágyást a kertben. Kiválaszthatjuk az új vetőmag-katalógusból, hogy mit szeretnénk a következő évben termeszteni a térkövezett kertben. És beszerezhetünk olyan télen is virágzó növényeket, amiket aztán ki tudunk ültetni télire. Vannak további teendők is, amik várnak ránk. Hogy mik ezek, azokat nézzük meg a cikk folytatásában:


Mit kell elvégezni decemberben a térköves kertben?

– Amikor még nincs fagy, akkor megmetszhetjük a díszfákat és cserjéket. Mivel a föld még nincs megfagyva, így ez tökéletes időszak arra, hogy csupasz gyökerű cserjéket és fákat ültessünk.

– A fagyérzékeny növények gyökerei fagykárokat szenvedhetnek a vékony földréteg alatt. A rózsatöveket, gránátalmát, szőlőtőkét, fügebokrot úgy tudjuk megóvni ettől, ha felkupacoljuk őket. Ez annyit jelent, hogy földhalmot rakunk köréjük. Az érzékeny növényeket betakarhatjuk a lehullott lombbal is. A pázsitról pedig ne felejtsük el eltávolítani a leveleket, nehogy kipusztuljon alattuk a fű.

– A növényeknek ilyenkor is szükségük van némi öntözésre, viszont arra vigyáznunk kell nehogy túlöntözzük őket.

– Most már bármelyik nap megtörténhet, hogy havazni kezd. Egy nagyobb havazás után rázzuk le a fák ágairól a havat, nehogy eltörjenek a nagy súly alatt.

– Senki sem szeretné, ha a kerti csapja szétfagyna. Ennek megakadályozása érdekében még a fagy beállta előtt ki kell üríteni a kerti vízvezetéket. Az ugyan igaz, hogy az öntöző berendezések csövei fagyállóak, de az biztos, hogy hosszabb lesz az élettartamuk, ha víztelenítjük őket. A kerti csapot érdemes letakarni műanyag fóliával, vászonnal vagy újságpapírral. Ezek megvédik a téli csapadéktól és fagytól.

– Van, aki használat utána rögtön visszaviszi a garázsba vagy kamrába a kapát, ásót illetve gereblyét. És aztán ott állnak úgy, hogy még mindig rajtuk van a sár. Célszerű ezeket megtisztítani, a fémrészt pedig bekenni gázolajjal, hogy ne rozsdásodjon meg. Ha pedig a nyél már eltörött, vagy megkopott, akkor az a legjobb, ha kicseréljük.

– Ne feledkezzünk meg az elektromos gépekről sem. Bízzuk szakemberre azt, hogy a fűnyíróban, permetezőben, láncfűrészben stb. kicserélje a már kopott alkatrészeket és elvégezze az olajcserét illetve a szükséges tisztogatást is.

– A térkő miatt nem kell aggódni, mivel fagyálló, saválló és kopásálló is, így sem a lecsöpögő sólé, sem az elkaparó autógumi nem tud kárt tenni a térkövezett kocsibeállóban. A szerencsések és az előrelátók fűtőszállal vagy infra fűtőfóliával olvasztják le a térkőről a havat, a kevésbé szerencsések most sportolhatnak, hogy a térkövezett járda és a kocsibeálló járható legyen. Ha a lapátolás után még mindig jeges, csúszós a térkő felülete, akkor egyszer-egyszer le lehet sózni, de tartsuk szem előtt, hogy a só ellensége a betonnak, és minden térkő betonból készül.

A hosszú decemberi estéken lesz idő újragondolni a térkövezett kert arculatát, a választáshoz most nézze meg az érvényes térkő árakat itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?