Így zárul az év egy térköves kertben

– Mi történik év végén a térköves kertben? –

Sokan úgy vannak vele, hogy nem szeretik a telet, mert hideg van. Van azonban több pozitívuma is ennek az évszaknak, amellett, hogy gyönyörködhetünk a térköves kertünk havas látványában. Például, hogy nem kell a szúnyogokat csapkodnunk magunkról, amikor éjjel aludni szeretnénk. Ugyanekkor pedig elérkezett az az idő, hogy most már minden termés lekerül a pincébe, magtárba. A fagyérzékeny növényeket pedig fedett térbe helyezzük. Nézzünk meg még pár fontos dolgot, amit jó tudni a térköves kertben szükséges téli intézkedésekről. A részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Milyen feladatok adódnak a térköves kertben az év utolsó heteiben?

– Azért attól nem kell félni, hogy teljesen kopár lesz a kert télire. A télálló zöldségeink továbbra is ott maradnak, hogy amikor az ebéd készítéséhez szükségünk van egy kis póréhagymára vagy leveles kelre, csak le kelljen szedni az épp szükséges mennyiséget. Amikor ízesíteni akarjuk a főztünket, akkor pedig csak ki kell nyújtani a karunkat, hogy a konyha ablakban lévő cserepekből leszedjük a petrezselyem-zöldjét, illetve a metélőhagymát.

– Mi legyen a téli almával és a körtével? Az alma eláll egész télen a kamrában, ahol nincs fagy. Arra azonban figyeljünk, hogy időnként nézzük át őket és dobáljuk ki közülük a penészes illetve rothadásnak indult darabokat, mert ha ott hagyjuk, akkor az az egészségesekre is átterjed. A körtével egy kicsit más a helyzet. Ez a gyümölcs igényli, hogy gyakran legyen szellőztetve illetve hogy a hőmérséklet állandóan alacsonyan legyen tartva. A birset külön kell tárolni a többitől, mert erős az illata és a többi gyümölcs is átveszi.

– A pincében tárolt burgonyára ugyanúgy érvényes, hogy át kell válogatni, főleg, hogy az éretlenül betakarított gumókon könnyedén megjelenhetnek a gombák, amikből aztán penész és rothadás lesz.

– A vöröshagymát egész egyszerűen csak terítsük ki vékony rétegben, akár a padláson tartjuk, akár a kamrában. A fagy nem tesz benne kárt és miután a fagyott hagymát felengedjük, azonnal fel lehet dolgozni.

– És ne feledkezzünk meg a kertünk szárnyas kis lakóiról sem. A madarak most már nem nagyon tudnak maguknak élelmet intézni, ezért etetni kell őket. Ezt minden egyes nap meg kell tennünk, mert ha már odaszoktak, akkor számítani fognak rá. A friss vízről is gondoskodjunk számukra nap mint nap (egy kis tálkában), mert ha a vizük befagy, akkor nem lesz mit inniuk.

– Nem feledkezhetünk meg egy térköves kertben a térkőről sem. Ilyenkor decemberben szinte folyamatosan nedves a térkövek felülete a lecsapódó párától, a hótól, vagy az autónkról lecsöpögő sólétől. Emiatt megjelenhet a térkövön a fehér mész fátyol, vagy más néven salétrom kivirágzás. Ugyanaz a jelenség, mint amikor a frissen vakolt házfalon hatalmas fehér foltok jelennek meg amiatt, hogy a cement mész tartalma a vizes közegben kiszivárog a kész beton felületére. Mit tehetünk ellene? Költséges, de hatékony megelőző módszer a térkő felszínére felvinni egy víztaszító réteget, valamilyen impregnáló szert, például kőbalzsamot. Viszont ha már megjelent a mész kivirágzás a térkövön, akkor a legjobb várni, amíg az enyhén savas esők fokozatosan meggyengítik, majd eltűntetik a vékony mész réteget a viacolor kövekről, kb. 2 – 6 hónap alatt. A használattal járó mechanikai kopással is halványul, majd megszűnik a mész fátyol. Ha valamiért nem tudunk ennyit várni, akkor a mész fátyol eltávolító vegyszerek valamelyikével tudjuk ‘megoldani’ a problémát. Először a térkő burkolat egy kevésbé feltűnő részén próbáljuk ki az oldószert, aztán ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, akkor nekiláthatunk az összes többi mész fátyol eltüntetésének.

A kora tavaszra tervezett térkövezés anyagbeszerzését már decemberben el lehet kezdeni, érdemes élni az évzáró térkő akciókkal! Nézze meg most az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?