Kreatív ötletek térköves kertekhez

– Hogyan készítsünk házilag kreatív dekorációt a térköves kertbe? –

Most egy kicsit foglalkozzunk a jövővel! A tél, a nyugisabb ünnep tájéki napok kiváló alkalmat adnak arra, hogy tervezgess. Igazán élvezetes, egy bögre forró teával vagy kávéval a kezedben, kényelmesen beülni a kedvenc foteledbe, és egy kerti magazint lapozgatva elengedni a fantáziádat. Elképzeled, hogy mit szeretnél az elkövetkező év napsütötte időszakaiban látni a térköves kertedben, vagy erkélyeden. Milyen dekoráció lenne az, ami igazán feldobja majd? A tervezés igen hasznos, mert amikor eljön az ideje, már csak a kivitelezés szükséges. Egyszerű és működőképes. Nézzünk meg hát néhány klassz ötletet, amivel csodálatosan élettelivé varázsolhatod a térköves udvarodat.


Milyen ötleteink vannak térköves kertek díszítésére házilag?

– Nem kell azon aggódnod, hogy „Na, de mennyibe fog ez nekem kerülni?”. Vannak itt olyan ötletek is, amik csupán minimális költséget jelentenek, mégis újjáélesztik a térköves kert látványát!

– A hangulat megteremtéséhez mindig egy nagyszerű eszköz a fény. Készíts hát saját kezűleg lámpást, ami remekül fog mutatni a teraszon, erkélyen. Fogj néhány befőttes üveget, és szórj az aljukba pár centi vastagon fehér babot. Ebbe stabilan bele tudsz állítani egy vastagabb, színes gyertyát. Majd a befőttes üvegeket akaszd ki egymás mellé (mondjuk hozzájuk passzoló lánccal). Fantasztikus hangulatot fog teremteni!

– Láttál már úgynevezett „kiömlő virágok”-at? Ehhez nem kell más, mint egy mutatós kaspó, és növények, amik lehetnek örökzöldek, vagy színes virágok. A kaspót el kell dönteni illetve kissé beleásni a talajba, hogy a virágok onnan tudjanak a talajra fekve „kiömölni”, ami azt jelenti, hogy az egyforma növények egy nagyobb virágzó foltot alkotnak a talajon, élesen elkülönülve a gyeptől. A kaspó helyett használhatsz nagyméretű vödröt is, vagy bámit, ami illik a kertedbe és neked tetszik.

– Egyik nagy kedvenc, a növényjelölő kavics. Készen is lehet várásolni, vagy te magad is elkészíthedet. Ezt úgy képzeld el, hogy a kavicsokra rá van írva az adott növény neve, sőt, ami még vidámabbá teszi, ha rá is van rajzolva a növény. Akármikor ránézel, garantáltan fel fog vidítani!

– Gyerekkorunk boldog emlékei között van, amikor színes üveggolyókkal játszottunk. Ezt a hangulatot most visszahozhatod azzal a megoldással, hogy lyukakat fúrsz a kerítésbe és színes üveggolyókat helyezel oda. Fantasztikus hatása van, ahogyan a napfény visszaverődik róluk.

– Ha szereted a színeket, akkor van még itt valami számodra. Fesd színesre a kerti padot! Megintcsak vidámságot fog vinni a térköves udvari környezetbe. Amikor ilyen esztétikus holmikat raksz ki, te magad is szívesebben fogsz kiülni egy jó kávéra, vagy olvasni, beszélgetni.

– Az én személyes kedvencem mi más lehetne, mint a fűszerkert téglahatású térkőből kirakva. Itt se gondolj valami bonyolultra, vagy nagy befektetéssel járó munkára! Ha térkövezett mostanában valamelyik ismerősöd, csak kérd el a maradék térköveket tőle, szinte biztos hogy elég lesz 50-100 db. Kezdd el lerakni a gyepre a térköveket egymás után egy csigavonalban. Ha kész van az első sor, rakd rá a következő sor térkövet fél kővel eltolva. Kötőanyag nem kell a térkövek közé, sem habarcs, sem kültéri ragasztó. A csigavonal belső oldala mentén töltsd fel az alakzatot termőfölddel, aztán rakd fel a harmadik-negyedik-ötödik sor térkövet is, és mindig töltsd tele az egészet termőfölddel. Még jobban néz ki a végeredmény, ha a közepe felé egyre magasabb a csigavonal, ugyanúgy mint a csigalépcsőnél. A legfelső sor térkő tetejére szórj kavicsokat, attól még inkább természetes lesz az összkép!

És végül, de nem utolsó sorban az érvényes térkő árakat nézd meg itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?