Ötletek térköves kert tervezéshez

Hogyan tervezzünk tavaszra új arculatot a térköves kertünknek?

Még javában tartanak a hosszú téli esték, de a kertesházak tulajdonosai ilyenkor már törik a fejüket a térköves kert tavaszi felújításán, átalakításán. Vannak néhányan akik olyan szinten értenek a kertészkedéshez és a térkövezéshez, hogy nincs szükségük ötletekre, csak leülnek egy darab papírral és pár perc alatt kipattintják a papírra a kert új arculattervét. Rajtuk kívül mindenki más ötleteket merít abból, amit lát az ismerősök vagy ismeretlenek kertjében, illetve szakmai magazinokban és internetes blogokban. Számukra állítottuk össze ötletcsomagunkat, a cikk folytatásában:


Milyen praktikus megoldások jöhetnek szóba a térkő burkolatok és a kert átalakítás tervezésénél?

A teljesség igénye nélkül fussunk végig a térköves kert arculatát meghatározó látvány elemeken és gyakorlati megoldásokon:

– Támfal, gabion építés: kezdjük a nagy kiterjedésű tér elhatároló elemekkel. Ha nagy a szintkülönbség a kerten belül, akkor szükség lehet az előregyártott beton támfal elemekre, amelyek segítségével teraszos, lépcsőzetes kialakítású kertet hozhatunk létre. A vízszintes részeket burkolhatjuk viacolor kövekkel, de kombináljuk a térkő burkolatokat zöld felületekkel, pázsittal is. Ahol a támfal elemek széle találkozik a térkővel ott nincs szükség térkőszegélyre, mivel a támfal elemek megtartják a viacolor köveket. A szintkülönbségek áthidalására is használhatunk gabiont (magyarul kő ketrecet), de gyakoribb a gabion használata tér elválasztó elemként, vagy kerítésként. Szinte bármilyen anyaggal megtölthetjük a gabiont, ami csak rendelkezésünkre áll a farönköktől a kulé kavicson át, egészen a téglahatású térkövekig.

– Virág ágyás, meleg ágyás és magas ágyás és kialakítás: ezek talán a legnagyobb felületű látvány- illetve haszonelemek a kertekben. Kora tavasszal jól jöhet egy fóliasátor, ha nem félünk a kerti munkától, akkor márciusban már boldogan ehetjük a saját kertünkben termett zöldségekből főzött levest, vagy főzeléket, úgy mint régen. A virágágyások kialakításához használjunk térkőszegélyt, az ágyások közötti kis utakat pedig rakjuk ki térkövekkel. A bokáig hajolást nem kedvelő embereknek pedig ott van a magaságyás, ami ugyanolyan mint a sima ágyás, csak kb 40 cm-rel a talajszint fölé emelve. A 40 cm-es falak kialakításához használjunk téglahatású viacolor köveket, kültéri flexibilis ragasztóval felfalazva.

– Pavilon, fedetlen kerti pihenő, tűzrakó hely építése: a kert arculatának meghatározó elemei lehetnek, bár a megvalósításukra ösztönző erő sokszor inkább a kényelem mint a látvány. A pavilon építéshez szinte biztosan szakemberre lesz szükség, de az is lehet hogy egyből két szakemberre, mivel az alapját a térkövező csapat készíti el, míg az épületet magát fából építik az ácsok. A tűzrakóhelyet általában kőből építik, praktikus és szép megoldás téglahatású viacolor kövekből összeállítani egy ilyet. A kerti pihenőhely egy kisebb kiterjedésű térkövezett felület, ahová széket és asztalt tudunk kitenni tavasztól őszig. Az eső ellen nem véd, de árnyékolásra nagyon jó, ha lugast alakítunk ki fölötte, felfuttatva szőlővel vagy más futónövénnyel.

– Ha készen állnak a tervek a kert átrendezésére, akkor már csak azt kell végiggondolnunk, hogy az új kertrészeket hogyan kössük össze térkővel burkolt kerti utakkal. Esős, sáros időben nagyon fogjuk áldani az eszünket, hogy megelőztük a dagonyázást, és a sáros cipő okozta háborús károkat a háztartásban.

A kerttervezés utolsó lépése a matek, azaz a költségterv összeállítása. Teljes viacolor választékunkat és az aktuális térkő árakat tekintse át itt: Térkő-árak .

Vélemény, hozzászólás?