Grillsütő építés házilag: Hogyan készíts saját grillezőt?

Eldöntjük, hogy akarunk rendezni egy jó kis családi sütögetős bulit. És mivel az időjárás már tökéletes hozzá, nem a konyhában akarunk sürgölődni. De nem ám! Hanem a kertben. A szabad levegőn valahogy jobban esik az evés. Igaz? De nem csak a szabad tér miatt, hanem mert a grillen készült ételek íze egyszerűen más. És ha át akarjuk élni ezt az élményt, akkor ehhez kell otthon egy tökéletesen jól funkcionáló kerti grillező. Milyen egy ilyen grillező? És hogyan készítsük el a grillsütőt házilag?


Vásárlás vagy építés?

A mai, kissé elkényelmesedett világban, egyszerűen foghatjuk magunkat, besétálunk egy plázába és veszünk egy mobil kerti grillsütőt. Nincs is ezzel semmi baj. Megtehetjük.

De, mi itt most a másik lehetőséget javasoljuk, ami azért egy komolyabb megoldás. Miért is? Tegyük egy kicsit tisztába a dolgot. Mondjuk nyárson való sütögetéshez támad kedvünk. Vagy az is lehet, hogy bográcsozni szeretnénk. Az üzletben vásárolható kerti grillezőn azonban egyiket sem lehet csinálni. Sem szalonnát sütni, sem bográcsban gulyáslevest, vagy pörköltet csinálni. Akkor mi a megoldás?

Megmondjuk: saját kezűleg épített kerti grill, amin már készülhetnek a grillezett húsok, a halászlé és még megannyi finomság. Akkor tehát: DIY  (Do It Yourself), azaz „Csináld magad”!

épített kerti grill sütögető

Fajták – amiből elkészülhet a grillező házilag

Amikor a kerti grill házilag készül, számít az alapanyag ára is. A tégla a legolcsóbb alapanyag. A grillező falának belsejébe tehetünk töredezett téglát, a meleg hosszabb ideig való megtartására. A külső falat pedig díszíthetjük természetes kővel. A  kellemes külső megjelenés érdekében, a piros tégla a legjobb megoldás. Plusz hőálló is.

grillező házilag

Mire van szükség a kerti grill építéshez?

Ha úgy döntöttünk, hogy a kerti sütögető téglából készüljön, akkor az elkészítéshez kelleni fog kb. 100 db kisméretű tégla. Aztán még a betonozáshoz szükséges sóder és cement. Továbbá betonacél, az alap megerősítéséhez és a rostély elkészítéséhez.

Hol legyen a helye?

Grillezés közben füstöt csinálunk. Fontos tehát, hogy a szomszédainkat megkíméljük attól, hogy nekik is szívniuk kelljen a füstöt, miközben ők nem is grilleznek. Keressünk olyan helyet a grillezőnek, ami eléggé távol van a közös kerítéstől. Ha pedig nem akarunk túl sokat gyalogolni, akkor érdemes arra is figyelni, hogy közel legyen a teraszhoz illetve a konyhához.

Kerti sütögető ötletek – hordó grill

Nem vagyunk ellene a kreatív megoldásoknak? Akkor hordóból is készíthetünk kiváló sütögetőt.

grill hordó készítés

Ehhez fogjunk egy hordót, de mindenképp legyen tiszta, vagy olyan, amiben maximum élelmiszert tároltunk korábban. Egy alapos átmosás után vágjuk ki az oldalának nagyjából egynegyedét.

Ezután készítsünk állványt, amihez csövekre lesz szükség. Négy kell az állvány lábának, 2 pedig oldalsó támasztásra.

Következő lépésként rögzítetnünk kell 4-4 ponton a rozsdamentes rácsokat, illetve egy körben a korábban kivágott darabot is a hordó felső peremére. Így el is készültünk a grillsütő ajtajával.

Ezután pedig higiéniai szempontból fontos rész jön: égessük ki a hordó belsejét!

Végül készítsünk fogót az ajtóra, fából, szereljünk füstelvezetőt a hordó eredeti nyílására, a másik oldalra pedig fúrjunk szellőző lyukakat. Ha van hozzá kedvünk, hőálló festékkel le is festhetjük az egész alkotásunkat.

Grillsütő építés házilag – lépésről-lépésre

kerti grillező építése

A házi grillsütő első lépéseként létrehozzuk az alapot, betonból. Ez elég stabil alap lesz majd a téglafalnak, amiből a grillsütőt építjük.

A betonalap legyen minimum 10-15 cm vastag. Nézzük meg a további méreteket. Egy 90×90 cm-es sütő már elég jó méret ahhoz, hogy kényelmesen elférjen körülötte egy társaság. Ezt úgy tudjuk létrehozni, hogy 25 cm-es téglákból három és felet rakunk le a sütő egy-egy oldalára. Értelemszerűen, ha nagyobb grillsütőt akarunk, akkor hozzá kell még rakni téglát, ha a fent említettől kisebbet, akkor pedig elveszünk belőle. Alapnak ássunk ki a földből egy 90×90 cm-es területet, majd öntsük ki betonnal. Ha megfelelő stabilitásra törekszünk, akkor tegyünk betonacél hálót az alapba. Azért is jó ez, mert télen sem fog szétfagyni a beton. Amikor elkészültünk a betonozással, néhány napig locsolgassuk. Egy hét elteltével pedig belefoghatunk a grillsütő építésébe.

Kezdjük azzal, hogy elkészítjük a grillsütő lábát, ehhez öt sor magasságig falazzuk fel a téglákat “U” alakban úgy, hogy szemből nézve az eleje nyitott maradjon. A négy sarokba tegyünk hosszára állított téglát, és habarccsal rögzítsük az alaphoz és a falhoz. Ezekre az állított téglákra kell majd ráhelyeznünk a tűztér alját. Ez úgy történik, hogy az állított téglákra ráhelyezünk egy darab 65×65 cm-es OSB lapot, amit így pontosan egy sor tégla fog körbe, ami egy ideális zsalut alkot ahhoz, hogy friss betonnal kiöntsük, és kész is a tűztér alja. Ezután további négy sor téglával folytatjuk a falazást “U” alakban, majd oldalanként két helyen kiálló betonvas darabokat építünk a falba, hogy ezek tartsák később a 65×65 cm-es grillrácsot. A grillrács szintje fölé még két-három sor téglát húzzunk, hogy grillezés során ne tudjon szétfröcskölni a zsír és az olaj. Elölről azért teljesen nyitott a tűztér, hogy a lehulló hamut könnyű legyen eltávolítani.

De még nem vagyunk készen! Egy utolsó lépés van hátra, amivel megakadályozzuk, hogy a tűz kiégesse a cementet a téglákat összetartó habarcsból. Ezt pedig úgy tesszük, hogy kikenjük a tűzteret samott és  vízüveg keverékével.

Most már tényleg élvezhetjük az elkészült, kb 70-75 cm magasságú grillezőnket, amelyet mindenki kényelmesen tud majd használni.

kerti sütögető ötletek

Plusz egy tipp: érdemes térkő burkolatot építeni a grillező köré és ezekre kihelyezni később a vendéglátó asztalokat és székeket.

Mindehhez itt talál részletes információkat: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?