Látványos virágágyások, rendezetten részekre osztott kert – milyen ágyásszegélyt válassz hozzá?

Érthető, ha te is szép, szabályos, jól ápolt kertről álmodozol! Ahhoz, hogy ez valósággá váljon, az ápolás mellett még egy fontos dologra szükséged lesz: megbízható ágyásszegélyre.

ágyásszegély típusok

Miért hasznos és fontos az ágyásszegély?

Az ágyásszegély elválasztja egymástól a kavicsos részeket, a virágágyásokat és a gyepet. Ez kifejezetten esztétikus látványt eredményez, illetve a gondozás miatt is fontos. Nem nő rá az ágyásra a pázsit, fűnyírás közben pedig nem kell centiről-centire figyelni, véletlenül le ne tarolj egy virágot.

Ágyásszegélyből (is) széles a kínálat…

  • Léteznek például műanyaglemezes ágyásszegélyek.

Ezeket azonban nagyon hamar kiszívja és legyengíti a napsugárzás, és sajnos emiatt nemcsak csúnya lesz az összkép, de le is gyengül az anyag tartása. Sokan egyébként azt is felhozzák ellene, hogy szinte lehetetlen esztétikusan elhelyezni, valami „csúnyaság” mindig lesz vele.

  • Némileg erősebbek az ABS anyagú ágyásszegélyek…

De a meleg idő ezeket se kíméli, és sajnos eléggé ki is lógnak az ágyások mellől, hacsak nem ásod be őket mélyebben a föld alá.

  • Sokan választanak „nem műanyag” ágyásszegélyeket, fából, rácsszerű fémből vagy ezek együttes alkalmazásával.

A fém ágyásszegély inkább a parképítés világában elterjedt megoldás, és a fő probléma vele, hogy lakossági felhasználásra igencsak sokba kerül.

A fáért ugyan nem kell borsos árat fizetni, de a tartósság sem garantált, nagyjából 2-3 év után érik meg a cserére. Ha valaki mégis ragaszkodik a fa ágyásszegélyhez, két dolgot tehet: háromszoros áron keményebb anyagú, például tölgyszegélyt vásárol, vagy pár év élettartam-növekedés reményében lazúrral kezelgeti az anyagot.

  • Újabb trendnek számít a térkő ágyásszegély.

Nagyon jól tud mutatni, kőválasztástól függően lehet városi parkos, modern vagy épp rusztikus jellege is. Lehelyezni azonban sajnos nem annyira egyszerű, mint a fa, fém vagy műanyag változatokat, hiszen alapozást igényel. Ellenkező esetben a szimmetriája könnyedén borulhat, elég egy kis eső, a talaj változó állagának köszönhetően máris elveszti a szépen épített vonalát.

Nincs formai akadály, és garantált a tartósság is: Nortene Border / Interbord ágyás-gyepszegély, ágyásszegély

Az egyenes szegélyekhez képest rengetegféle formai megoldást tesz lehetővé, nagyon szép például a klasszikus ágyásokon túl sziklakertekhez, kacskaringós, kavicsos kerti díszutak mellé. Vagyis a kertedet kedved szerint oszthatod különböző területekre, a Nortene Border / Interbor ágyásszegély segítségedre lesz a praktikus és esztétikus elkülönítésben.

  • Telepítése sem igényel semmilyen extra tudást vagy eszközt: metszőolló segítségével vágható, bizonyos szakaszonként pedig leszúró tüskékkel lehet rögzíteni.
  • Tartósabb, erősebb megoldást biztosít más műanyag ágyásszegélyekhez képest.
  • Árban kedvezőbb, felhasználásban pedig rugalmasabb, mint a fa, fém vagy térkő ágyásszegélyek.
  • Ettől még, kiegészíthető dekorációs célból bármelyikkel.
  • Megfelelő telepítés esetén szinte alig lehet majd észrevenni, diszkrét határvonal alakítható ki vele a kert egyes részei közt.

Győződj meg magad a Nortene márka megbízhatóságáról – tudj meg többet a Border / Interbord ágyás-gyepszegélyek telepítéséről a ProfiGazda.hu oldalon

Vélemény, hozzászólás?