You are currently viewing Mit ültessünk fű helyett? Tippek talajtakaróhoz, kavicshoz, térkőhöz

A kertek többségében a pázsitnak központi szerep jut, mert hívogatja az embert, hogy lépjen rá és érezze jól magát rajta. 

Ez a cikk senkit nem fog lebeszélni a pázsitról, inkább alternatívát kínál arra az esetre, ha valaki nem tudja, vagy nem akarja vállalni a gyeppel járó feladatokat, mégis rendezett és növényekkel teli kertet szeretne. 

Az biztos, hogy egy ilyen kert megépítéséhez sok térkőre lesz szükség a fák és cserjék elválasztására, a magaságyások kialakításához, vagy akár a kerti bútorok és egyéb kerti díszek alatti burkolatok kialakításához – de a fű helyett talajtakaró vagy kavics is használható. 

Erről lesz szó a cikk folytatásában!

Mikor van szükség fű helyett más, alternatív megoldásra?

Amennyiben azt keressük, hogy melyek a leginkább kreatív ötletek kertépítéshez, és mit ültessünk fű helyett, akkor célszerű meghatározni, hogy pontosan mi ennek az oka.

Bár a nagy kert hasznosítása miatt is történhet a fű helyettesítése, általában inkább a kis alapterületű kertek készülnek fű helyett más megoldással, egyszerűen azért, mert a legfontosabb elemek közül nem fér el az összes, csak mondjuk az első három. 

Például amikor valaki száraz kertet vagy mediterrán hangulatú kiskertet épít, és ragaszkodik az antik dél-olasz hangulatú térkővel burkolt kerti pihenőhelyhez, a dézsás leanderekhez, és a tégla hatású térkőből csigavonalban épített fűszerkerthez. 

Ebben az esetben egyszerűen nem marad hely a pázsitnak, vagy maximum csak egy nagyon keskeny sáv. Sajnos egy térkő szélességű csíkot még ebből a kevés pázsitból is el kell venni a széléről, mert ezen fog futni a fűnyíró kereke. Csak így tudunk profin és kényelmesen füvet nyírni, szegélynyíró nélkül.

Ritkábban, de előfordulnak olyan helyek is, ahol egyszerűen nem marad meg a gyep, mert nem jók a helyi adottságok. Jellemzően a magas házak északi oldala mögé beszorított kiskertek járnak így, mert nem kap elég fényt a terület, emiatt a pázsit kisárgul, foltokban kipusztul, vagy elgazosodik, mert az igénytelenebb fajok kiszorítják. Ilyenkor igaz a mondás, hogy egy csúnya gyepnél jobb egy szép térkövezett felület – füvesítés helyett tehát alternatív megoldásokban kell gondolkodni.

Meg kell még említeni a lustaság faktort is, amikor valaki előre látja a gyeppel együtt járó rabszolgasorsot: a rendszeres fűnyírást, szegély-nyírózást, gyomirtózást, gyomtalanítást, gyep felújítást. De jobban hangzik, ha azt mondjuk, hogy annyira szereti a fákat, cserjéket, virág- és fűszernövény ágyásokat, hogy sajnálja elvenni ezektől a helyet a gyep számára. Ekkor az egyik legjobb megoldás: talajtakaró növények fű helyett, esetleg kavics, térkő.

Mit ültessünk fű helyett? A talajtakaró növények, kavicsok és térkövek előnyei

Legjobban talán egy konkrét példán lehet bemutatni a füvesítés helyett szerepet kapó növényeket és dekor tárgyakat – ezért mutatunk is egyet. 

Antik tégla lábazattal ellátott házhoz készült a kert, ahol adottak voltak a több évtizedes fák. Ezek kivágása szóba sem jöhetett, viszont az egész háznak régies, patinás hangulatot kölcsönöztek, és a kert nagy részét beárnyékolták. A kerttervezéshez alapkoncepció volt a rusztikus, antikolt térkő, amely megadja a kert karakterét, de nem kerül túlsúlyba a növényekhez képest.

A kerítés mentén felváltva követték egymást a fák és a díszcserjék, egy kb. másfél méteres sávban. Ezek egy 40 cm magas, téglahatású térkőből épített támfallal lettek elválasztva a mélyebben fekvő térkövezett járófelülettől. A támfal egyenes vonalát helyenként megtörve 1 – 2 méter hosszú beugrók lettek kialakítva, amelyekbe pont befér néhány árnyéktűrő dézsás cserje, konkrétan egy fehér virágú cserjés pimpóról, és több sárga levelű kecskerágóról van szó. A fák és cserjék alatt, a fű helyett talajtakaró növényekkel, és kulé kaviccsal lett beborítva talaj, így nem sok esély maradt a gyomoknak, és a kiszáradástól is meg lett védve a talaj.

A kert legdélibb sarkába került egy virágágyás, térkőből készített magaságyás formájában. Az évelők magvait bőkezűen szórták a talajra, így ez lett a legszínesebb, legfeltűnőbb része a kertnek.

Ahhoz, hogy élvezhessék a háziak a kert szépségét és nyugalmát, kellett még néhány kerti bútor, amelyek stílusban passzolnak a kerthez, a házhoz és a térkőhöz is.

Ebben a füvesítés helyett más megoldásokkal kialakított kertben szinte semmi nincs, amit karban kéne tartani, a cserjék és fák metszésén kívül, maximum a dézsás növényekre és a virágágyásra kell néha tápoldatot önteni, ha látványosan satnyulni kezdenek a növények.

A szép kertek kaviccsal és térkövekkel is kialakíthatóak, de ha zöldre vágyunk, a talajtakaró növények fű helyett bármikor jó megoldást nyújthatnak.

A gyep nélküli kertet – például a száraz kertet – nem lehet megúszni térkő vásárlás nélkül, a tervezéshez a legfrissebb térkő árak itt találhatók: Térkő árak.

Kreatív ötlet kertépítéshez (füvesítés helyett): Száraz kert

Aki járt már Dél-Afrikában, vagy Spanyolországban, esetleg Kaliforniában, az találkozhatott ezzel a bizonyos kertészeti irányzattal. Egy olyan módszerről beszélünk, amivel igen szép mediterrán hangulatú kertek alakíthatók ki, amik amellett, hogy tetszetősek a szemnek, még környezetbarát és takarékos tulajdonsággal is büszkélkedhetnek. Magyarországon ugyan még nem igazán ismert ez az irányzat, de akkor mi most itt adunk róla egy kis betekintést, ami a cikk folytatásában olvasható:

Miért érdemes kertet kialakítani fű helyett viacolor kövekkel?

Amikor egy új módszer iránt érdeklődünk, akkor elsőként az a kérdés merülhet fel bennünk, hogy mi az előnye a dolognak. Nos, az alacsony vízfelhasználású kert, ahogy az a nevében is benne van, minimális vízigénnyel rendelkezik. Ezen kívül időt és munkát spórolunk meg magunknak, amikor egy ilyen fajta kertet gondozunk. Továbbá izgalmasabb kerteket tudunk létrehozni ezzel az eljárással.

Most pedig jönnek a hátrányok. Aki vágyik a szép, zöld gyepre, annak nem ajánljuk, mivel gyep fenntartására nem alkalmas. Ehhez hozzájön még az, hogy nem használható fel nagyon sokféle növény típus.

Megint csak ahhoz a fontos részhez érkeztünk, amiről korábban már több cikkünkben is írtunk: a kerttervezés jelentőségéhez. Igen, a szaktudás és a tapasztalat kiemelten fontos a száraz kert esetében, ugyanis nagyon jól kell tudni, hogy melyik növénynek mik az igényei, amikor a telepítésre kerül a sor.

Milyen növényeket használjunk? Alacsony vízfelhasználású növényeket. Az évelők közül levendulát, zsályát, kasvirágot, kakukkfüvet, citromfüvet. A fás növények és cserjék ebben az esetben csak korlátozott számban jöhetnek szóba. Cserjék közül javasoljuk a borbolyát, vadrózsát somot, galagonyát. A fenyőfélék közül a boróka-, luc-, jegenyefenyő-, és törpefenyőfajokat. A lombos fajok közül pedig a juhart, nyárt, kőrist és tölgyöt.

Hogy a tökéletes mediterrán hatás teremtsük meg, használjunk világos színű köveket, kőzúzalékokat, aprókavicsokat, mivel ennek az irányzatnak a legjellemzőbb színei a pasztell színek, a sárga, barna és ezeknek az árnyalatai.

A növényeket ne ültessük sűrűn, legyenek laza távolságok közöttük!

A kert elrendezése a felsorolt növényekkel úgy néz majd ki, hogy az összefüggő gyep helyett több viacolor burkolatot és virágágyást fogunk látni. A kert központi eleme lehet egy nagyobb sziklakert, vagy kör alakú magasított ágyás, amelyeket akár anyagában színezett, téglahatású térkőből is építhetünk. A különálló nagyobb fák és cserjék köré szintén tehetünk térkőből úgynevezett “ágyás elválasztó” szegélyt. Ez egy vagy két sor térkövet jelent, amelynek mindössze annyi a funkciója, hogy a fűnyíró kerekének egyenletes járófelületet biztosít, illetve figyelmet irányít a fának vagy cserjének, ha a térkő színe elég egyedi, de azért a környezethez illő. A virágágyások és sziklakertek között ízléses kerti ösvényeket alakíthatunk ki kisebb méretű viacolor kövekből. A néhány méternél hosszabb kerti ösvényt akár kanyargósra is tervezhetjük, ha az ívelt oldalú, egész kis méretű viacolor terméket választjuk, amelynek nálunk például ‘Klassziko kocka térkő’ a neve.

A füvesítés helyett, illetve az ágyások közötti utakhoz és a magaságyás építéshez megfelelő térkövek aktuális árát most nézze meg itt: Térkő árak.