You are currently viewing Gyephézagos térkő VAGY műanyag gyeprács lerakása? Mutatjuk!

Az ápolt gyep egy kertből sem hiányozhat, szinte egyenértékű fogalommá vált a szép kerttel. 

A kihívás az, hogy a gyepnek nemcsak szépnek kell lennie, hanem strapabírónak is, ugyanis a füves területeket általában nemcsak nézzük, hanem használjuk is, járunk rajta gyalog vagy járművel, gyerekek bringáznak és birkóznak rajta, kisállatok használják kifutópályának. 

Amikor az igénybevétel akkora, hogy a fű önmagában már nem bírja ki, akkor meg kell erősítenünk! 

Erre a két legjobb módszer a gyephézagos térkő vagy műanyag gyeprács lerakása! 

De vajon mikor ajánlott inkább a műanyag gyeprács telepítése, és mikor jobb választás a beton gyeprács lerakása?

A cikk folytatásában erről lesz szó!

Műanyag gyeprács lerakása, telepítése

A műanyag gyeprács könnyű, jól elrejthető, mégis jelentős a teherbírása, akár személyautóval is lehet járni rajta. 

Alapvetően a gyors és egyszerű lerakás a legnagyobb előnye, de ez csak akkor igaz, ha egy-két gyalogosnál nagyobb forgalmat nem kell elviselnie, ugyanis jármű forgalom esetén a terhelés miatt a darabok szétválnak a nyomástól, és kicsúsznak a helyükről. 

Ahol jármű is kerülhet a gyeprácsra, ott sajnos körbe is kell szegélyezni az egész felületet, ami földmunkával jár és betonozással, és minimum 2-3 napos átfutási idővel. 

Ha esetleg van otthon maradék térkő, betonlap, vagy bármi, ami alkalmas lehet szegélynek, akkor ezeket az anyagokat is felhasználhatjuk a gyeprács megtámasztására úgy, hogy beleállítjuk őket a friss betonba. 

Műanyag gyeprács rétegrend

A lényeg az, hogy műanyag gyeprács telepítésekor ügyeljünk arra, hogy a szegélynek használt térkövek egy síkban legyenek magával a gyepráccsal, miután a helyükre kerültek. 

A műanyag gyeprács lerakása házilag is kivitelezhető, ám ekkor fontos ügyelni rá, hogy a lyukakat töltsük meg termőfölddel úgy, hogy maradjon kb. 0,5 cm hely a tetejéig. 

Miután beszórtuk fűmaggal, tartsuk folyamatosan nedvesen a földet, amíg megerősödik a fű!

Beton gyephézagos térkő lerakása

A beton gyephézagos térkövet a nagy teherbírásáért szeretjük, amennyiben a beton gyeprács alapozása megfelelően van elkészítve.

Sajnos cserébe nagyon virít a fű között a szürke beton, és a negatív műanyag gyeprács vélemények azt szokták kihangsúlyozni, hogy nyáron rendkívül át tud melegedni, ami nem tesz túl jót a fűnek. 

Ami viszont szintén nagyon mellette szól, az nem más, mint hogy saját súlyánál fogva stabilan marad, legtöbbször szegélyezni sem kell. 

Beton gyeprács rétegrend és alapozása

A 40 x 40 x 10 cm-es gyephézagos térkővel sokkal könnyebb dolgozni, de stabilitás szempontjából még jobb a 60 x 40 x 10 cm-es a maga cca. 40 kg súlyával. 

Ideiglenes kocsibeállóknál a gyephézagos térkő az ideális megoldás, mivel egy tömör és nem túl köves talajon nem igényel mélyebb alapot, csak azt a kb. 12 cm földet kell kiszedni, ahová az ágyazó homokot töltjük be, és utána erre kerülnek rá a gyeprácsok. 

A beton gyeprács rétegrendjének helyes kialakításával: 

  • spórolunk a földmunkán
  • nem kell murva
  • nem kell sávalap a szegélynek
  • és nem kell maga a térkő szegély sem

Amennyiben pedig úgy döntünk, kb. 1 óra alatt felszedhetjük és átrakhatjuk máshova.

A gyephézagos térkő legnagyobb hátránya az, amit már korábban is említettünk: könnyen felforrósodik, sokak szerint elkortyolja a vizet a gyep elől, így nyáron könnyen kiég a benne lévő fű. 

Erre az egyedüli jó megoldás az, ha bőségesen locsoljuk, de ez sajnos nem az esti tíz perces locsolócsöves öntözés kategória, amikor maximális nyomáson gyorsan megmutatjuk a vizet a fűnek, aztán mehetünk aludni. 

Ha szép, ápolt kinézetű gyepet szeretnénk, és emellett a gyephézagos térkő minden előnyét is élvezni szeretnénk, akkor kénytelenek leszünk öntözőrendszer kiépítésével gondoskodni a folyamatos víz utánpótlásról. 

Ez az, ami megéri, ha szépet akarunk alkotni, nem csak gyorsat.

De mit tehetünk akkor, amikor már megtörtént a baj?

Beton gyeprács füvesítése

Mit tegyünk, ha a füves felületek elkezdenek öregedni a térkövezett kertünkben?

Amikor sárgul, ritkul, foltosodik a gyep, akkor sokan azt hiszik, hogy be kell szántani az egészet és nulláról újrakezdeni a gyepesítést. 

Egyáltalán nem biztos, hogy ekkora erőfeszítéssel lehet csak megoldani a problémát – főleg tavasszal ugyanis esélyes, hogy csak a hónyomás és a fagy az oka a fű öregedésének. 

Ilyenkor egy kis szellőztetés, felülvetés, tápanyag utánpótlás orvosolni szokta a problémát. 

Mit is takar ez pontosan, hogyan történik a beton gyeprács füvesítése, és a térkő mennyiben befolyásolja az egész folyamatot?

A gyepes felületek felújítása gyephézagos térköves kertekben

A kora tavaszi időszakban szinte biztosan gondolnunk kell a felülvetésre még akkor is, ha nincs különösen rossz állapotban a gyep. A vetés előtt azért vegyük szemügyre a kibarnulás, kiritkulás mértékét, ugyanis a telepített gyep élettartama 5-8 év, ilyen időközönként sajnos elkerülhetetlen a teljes újrafüvesítés. Ha jól láthatóan az egész fűfelület elöregedett, akkor nincs értelme a felülvetésnek.

Újratelepítésnél és felülvetésnél egyaránt az az első kérdés, hogy milyen környezeti kihívásoknak kell megfelelnie a magkeveréknek. A kürölményekhez igazodva vásárolhatunk szárazságtűrő, árnyéktűrő, vagy akár a gyalogos forgalomnak jobban ellenálló fajokat.

Ha van rá egy fél napunk, akkor kora tavasszal végezzünk el egy alapos gyepszellőztetést. Tulajdonképpen ha nincs időnk ilyesmire, akkor is 2 évente meg kell csinálni vagy csináltatni, annyira nem kívánságműsor ez a kérdés. 

A talaj télen gyakran betömörödik, és bemohásodik, így a víz nagyon lassan tud csak leszivárogni a talaj mély rétegeibe, és a gyökérzónában levegőtlenség fog kialakulni. A műveletet egy gyepszellőztető géppel végezzük, ez jobb helyeken kibérelhető eszköz. 

Gereblyeszerű fogaival végigszántja a talajt, és megvágja a gyökereket, megnyitva az utat a víznek és a levegőnek. A meglévő gyepet gyökérképzésre serkenti, és ezután több értelme lesz a felülvetésnek, öntözésnek, tápanyag pótlásnak is. Műtrágya választáshoz azt érdemes tudni, hogy nitrogén túlsúlyos kell a fűnek, és a magnézium és vas tartalom is szükséges ahhoz, hogy szép sötétzöld színű gyepet kapjunk.

A gyeprácskő hasznos találmány olyan szempontból, hogy az építési hatóság 50%-ban elfogadja zöld felületként, ami gyakran jól jön az építtetőknek. 

A probléma az, hogy a nyáron felforrósodó gyeprács — ahogy korábban is említettük — kiégeti a közökből a füvet, és nem ad sok lehetőséget a műtrágyázásra, öntözésre sem. 

Ha netán mégis megerősödik benne valami, akkor az a tarack, ami magasra ki fog emelkedni a gyeprács hézagaiból, így majdnem lehetetlen lesz járni egy ilyen járófelületen.

A többi térkő fajtánál annyiban más a helyzet, hogy azoknál nem várjuk el, hogy a fű kinőjön a térkövek hézagaiban. 

Sőt, ellenkezőleg, azt várjuk, hogy ne nőjön ki semmi a térkő fugákból. 

Ha mégis kinő a fű vagy a gyom a térkövek között, akkor egy évben kétszer-háromszor megengedhető a nagyjából környezetbarát gyomirtó használata, mint például a Glialka – illetve egyéb térkő gyomtalanító módszereket is bevethetünk.

Arra nagyon figyeljünk, hogy az oldatot kizárólag a térkövek közötti részekre szórjuk, ellenkező esetben a térkő melletti sávban a fűnek is annyi lesz. Illetve minden másnak is, amennyiben a kerttulajdonos szélviharban áll neki kiszórni a kertjében.

Azt is említettük, hogy a térkő nyáron nagyon át tud melegedni – sajnos ugyanez igaz a térkő szegélyekre is. 

Gyakran előfordul emellett, hogy a térkövezett felület melletti sávban kipusztul a fű. 

Ilyenkor azt lehet csinálni, hogy a térkő szegélye mellett kb. 20 centivel elhelyezünk még egy szegélyt, és a kettő közötti területet betöltjük fehér murvával, vagy fehér díszkavicsokkal, ezek visszaverik a fényt és nyáron sem forrósodnak át annyira.

Az egyetlen fontos tanács pedig, amit még adhatunk, az a gyephézagos térkő árához kapcsolódik!

Gyephézagos térkő árak

Aranyszabály, hogy mindig a füvesítés előtt kell történnie a térkövezésnek!

Fontos, hogy a térkövek jó minőségűek legyenek, tehát könnyen ellenálljanak a fűre nehezedő súlynak, a különböző növényvédő szereknek, illetve a természet és az időjárás viszontagságainak.

A megfelelő anyagok kiválasztásához tekintse meg gyephézagos térkő, gyeprácskő árainkat.