You are currently viewing Szegélykő, betonlap és térkő vágása, fúrása (lépésről-lépésre)

A járdalapok lerakása során szükség lehet a lapok méretre vágására, néha még fúrásra is. 

Ehhez nem árt tudni, hogy milyen a járdalapok belső szerkezete, mekkora kavics szemek lehetnek benne, van-e benne betonvas. 

Mielőtt elmegyünk a gépkölcsönzőbe, nem árt tudni, hogy milyen gépek és eszközök szükségesek egy ilyen művelethez.

Mivel és hogyan történik a térkő fúrása, vágása?

A szegélykő és térkő vágás előkészületei

Ahhoz, hogy a térkő fúrása és vágása gördülékenyen menjen, először a megfelelő előkészületekre van szükség.

Ez egyrészről a vágó és fúró munkálatokhoz szükséges eszközök beszerzését jelenti, másrészről pedig magának a járdalapoknak, a térköveknek és a szegélyköveknek a sajátosságait.

A járdalapok szerkezete

A legfontosabb információ a térkő vágás és fúrás szempontjából, hogy a járdalapok nem tartalmaznak-e betonvasat. 

A gyártás úgy történik, hogy a földnedvesre kevert beton alapanyagot a formába töltés után préselve és vibrálva tömörítjük. 

Ezzel az eljárással olyan nagy szilárdságúak lesznek a járdalapok, hogy nincs szükség a betonvasra. 

A térkő vágásnál és fúrásnál az sem mindegy, hogy mekkora kavics szemekkel találkozhat a vágó vagy fúró eszköz. 

A legnagyobb kavics szem 8 mm-es lehet, de igazán pechesnek kell lenni, hogy pont egy ilyet találjon el valaki vágásnál – fúrásnál, mivel döntő többsége a szemeknek 2 és 6 mm közé esik. 

Tulajdonképpen a legnagyobb nehézség ennél a feladatnál, hogy a nagyobb kavics szemek eltérítik a vágókorong és a fúró útját. Ez különösen a gyöngykavicsos felületű járdalapoknál probléma, mert nehéz elkezdeni a vágást, fúrást. 

Ezért ajánlott a vágást a járdalap alsó feléről kezdeni, mivel az alján nincsenek kavicsok. Fúrás esetén viszont nem annyira szerencsés alulról kezdeni, mert az ütvefúró gyakran kiszakít egy darabot a felületből, amikor keresztüljut az anyagon.

A beton térkő vágásához szükséges eszközök és gépek

A vágáshoz szükséges gép lehet kézi gyorsvágógép (pl. egy FLEX L 3206 CD sarokcsiszoló), ha csak néhány járdalap elvágására készülünk, és nem okoz gondot a porfelhő, ami a vágás következtében keletkezik. Idehaza például a leggyakrabban a térkő vágás flex-szel történik.

A megfelelő korong átmérő 230 mm, kimondottan kővágásra alkalmas gyémánt korongra lesz szükség. 

Ügyeljünk rá, hogy a betonlap vágás mélység legalább 60 mm legyen, és előny ha a gép rezgéscsillapítással is rendelkezik. 

Kikölcsönzés előtt nem árt ellenőrizni, hogy a korongról nincsenek-e lekopva a fogak, mert úgy nem sokra megyünk vele. 

Ha sok járdalap méretre vágására készülünk, pl. ha 40 cm széles járdalapokból kell kirakni egy 55 cm széles járdát, akkor mindenképp ajánlott az asztalra rögzített vizesvágó gép kikölcsönzése. Erre a célra megfelelhet pl. az EINHELL RT-SC 570 vizes kővágó gép. 

Bár a teljesítmény jellemzők épphogy elfogadhatók, de fontos szempont, hogy az egész gép asztallal együtt 54 kg, így még van esély rá, hogy darus teherautó nélkül is haza tudjuk szállítani a kölcsönzőből.

A térkő fúráshoz fúrókalapács, vagy fúró-vésőkalapács nevű eszközre lesz szükség, lehetőleg gyémánt fúrószárral, valamennyire rezgéscsillapított kivitelben (ilyen pl. a Makita HR4011C). 

Az igényeknek megfelelő átmérőjű fúrószárat kérjünk hozzá, pl. ha kerti lámpa alátét lesz a járdalapból, akkor 20 mm átmérőjű lyuk elegendő lesz. 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a járdalap repedésére kisebb az esély, ha egy 10 mm-nél nem nagyobb átmérővel kezdünk, és aztán ezt szélesítjük ki a végső átmérőre, tehát ennek megfelelően kérjünk keskenyebb fúrószárat is a géphez. 

Ha sok a fúrnivaló a kertben, vagy csak kell a nagyobb fúróteljesítmény, akkor válasszunk egy HILTI TE 7-C fúrókalapácsot, amihez még porelszívó modult is lehet kérni.

Amint kiválasztottuk a legjobb térkő, szegélykő és viacolor vágó, illetve fúró eszközöket, továbbléphetünk a gyakorlati kivitelezésre!

A térkő fúrása és vágása a gyakorlatban

A viacolor vágása porral és hulladékkal jár, megy vele az idő, kopik a korong, ezért mindenki igyekszik elkerülni, amennyire lehet. 

Az alábbiakban bemutatunk néhány praktikát, ami segíthet a minimálisra csökkenteni a vágások számát.

Lássuk, hogyan minimalizálható a szegélykő melletti betonlap vágása?

A térkő szegély helyének megfelelő választása

Bármilyen típusú térkövet is rakunk le, biztos hogy akkor lesz a legkevesebb dolgunk a vágógéppel, ha a két szegély közé egész számú térkő fér be, a betervezett fuga távolságokkal együtt kalkulálva. 

Mivel a térkő szegélyezés a viacolor lerakása előtt történik, ezért előrelátónak kell lennünk ezen a ponton. 

Ha mérőszalaggal kimérjük a térkő méretének egész számú többszörösét, az is jobb mint a semmi, de biztosra csak akkor mehetünk, ha úgy járunk el, hogy az egyik oldali szegély lebetonozása után kirakunk legalább egy sort a térkőből, és az utolsó térkő mutatja meg a másik oldali szegély pontos helyét. 

Persze a kiválasztott helyezési mintától függően lehet, hogy még így is vágni kell majd valamennyit, de ezt is ki lehet védeni, ha olyan mintát választunk, ahol nincs szükség vágásra.

A szegélykő vágása nélkül is lerakható térkő típusok és helyezési minták

Jellemzően a négyzet és téglalap alakú, vagy ezekhez egészen közel álló formák esetén van esély a vágások elkerülésére. Az egyszerű formák mellett az egyszerű minták is alkalmazása is segít csökkenteni a vágások számát, pl. a menetiránnyal és a térkő szegéllyel párhuzamosan haladó sorok esetén biztos, hogy csak az út elején és végén kell vágni néhány darab térkövet.

Nyilván az egyenes oldalú hasáb formájú térkő illeszkedik legjobban a szegélykő mellé, ebből többféle helyezési mintával is lehet vágás nélkül boldogulni. Pl. a sakktábla mintával, és a hosszirányban futó kötéssel mindig egész kővel tudjuk zárni a sort. 

Nagyon esztétikus az a rakási mód is, ahol egy hosszirányba helyezett térkő mellé merőlegesen két másikat helyezünk úgy, hogy ezek rövidebb éle mutat a másik térkő hosszú éle felé. Ebben az esetben is 10 cm-es lépésenként bárhol megszakíthatjuk a mintát a szegéllyel, vágás nélkül.

Térkő szegély nélkül

A kanyargó kerti utak, ívek és körök szegélyezése elég nagy kihívás, de akár ki is lehet kerülni egy kis trükkel. Ugyanis megtehetjük azt, hogy a burkolat közepétől kifelé haladunk, így a szélső sort rakjuk utoljára, és ezt a sort helyezzük betonágyba ugyanúgy, mintha a szélső sort alkotó térkövek lennének a szegélykövek. 

Persze adódhat olyan helyzet, hogy muszáj leszegélyezni az íves oldalakat, ilyenkor célszerű legalább egy sort kirakni a térkőből, és az utolsó kő mellett lebetonozni a szegélyköveket. 

Az ívek miatt nyilván a lehető legrövidebb szegélykövekkel érdemes dolgoznunk, végszükség esetén használhatjuk a 20 x 10 x 6 cm-es hasáb alakú térkövet is szegélyként úgy, hogy betonba állítva 20 cm magas és 10 cm hosszú szegélykő lesz belőle.

A cikkben említett térkő típusokról további információt található itt: Térkő-árak.