You are currently viewing Térkő medence köré és alá: A legjobb medence burkolat ötletek

A kerti tó és a medence megközelítéséhez is szükség van szilárd és tisztítható járófelületet biztosító útburkoló kövekre.

Egyre gyakoribb, hogy nemcsak a medence mellé, hanem alá is térkő burkolat kerül, ugyanis ősszel sokan lebontják a medencét, és nem mindegy milyen látványt mutat a helye a bontás után.

Ahhoz azonban, hogy ne csak “a medence üres helyét” lássuk, olyan térkőre lesz szükségünk, ami önmagában is díszítő értékkel bír.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miként érdemes burkolatot választani, és hogy melyik a legjobb térkő medence köré és alá.

Térkő medence köré és alá

Ahhoz, hogy a megfelelő burkolat kerüljön a medence mellé, néhány szempontot bizony figyelembe kell vennünk a döntés meghozatala előtt.

Az első kérdés, hogy a medence körüli burkolat túllóg-e a medencén, vagy pontosan követi a medence alakját?

Az utóbbi esetben a kis méretű, íves oldalú térkő a legpraktikusabb, mivel ezzel lehet legjobban köröket és íveket kirakni.

A térkő medence körüli használatánál nagyon fontos figyelembe venni a különböző medence szegély megoldásokat is! Itt azt érdemes tudni, hogy az ívekben végződő burkolatot nagyon nehéz leszegélyezni, ezért célszerű ebben az esetben a szélső sort beton ágyazatba rakni.

Ha a medence szélén túl némi járófelület is készül, akkor viszont gyors és mutatós megoldás lehet a nagyobb járólap alkalmazása, pl. 40 x 40 cm-es lapok beépítése.

Mindkét esetben fontos, hogy a burkoló kövek alá alap kerüljön! Milyen vastag beton kell a medence alá? Az alapot 10 cm vastag szárazbetonból ajánlott elkészíteni, mivel a medence – feltöltött állapotban és természetesen a mérettől is függően – 3 és 20 tonna közötti nyomást fejt ki a burkolatra.

A térkő medence alá történő beépítésekor gondolni kell rá, hogy a medence alja ne sérüljön, ezért a burkoló köveket nem szabad túl nagy hézaggal rakni, és a hézagokat jó alaposan be kell söpörni, valamint a besöprőhomokot jó alaposan be kell tömöríteni a fugákba. A nagyobb járdalapok előnye, hogy sokkal kevesebb a hézag a kövek között, és sokkal gyorsabban lehet haladni a lerakással.

Medence burkolat ötletek

Amennyiben a medence köré kavics, pontosabban kavicsos burkolat kerül, a járdalapok felület kialakítása lehet:

  • apró színezett szemcsés (1-2 mm szemnagyság)
  • gyöngykavicsos (4-8 mm szemnagyság)
  • vagy fehér zúzott mészköves (2-5 mm szemnagyság).

A medence körüli burkolatnál a fehér felület talán a legmutatósabb, és az érdessége miatt is praktikus járófelület, viszont sajnos nem minden környezetbe passzol ez a szín.

Ezzel ellentétben a gyöngykavicsos felület színben bárhova illik, mivel sok különböző színű kavics-szemből áll, összhatása mégis a lehető legtermészetesebb.

A medence körül kialakítandó járófelület szélességét legalább 80 cm-esre tervezzük, és lehetőség szerint folytassuk a járdát az épület bejáratáig legalább egy lépésközre helyezett járdalapokkal.

A komfortérzetünket azonnal meg fogja emelni, amikor a burkolat medence mellé kerül, hiszen így sokkal kényelmesebben és biztonságosabban tudunk eltipegni a legközelebbi törölközőig akkor is, ha esetleg nincs odakészítve a víz mellé.

Kerti tóhoz ajánlott térkő típusok

Amikor a burkolat medence mellé készül, a legfontosabb szempont a biztonság és a stílus.

A kerti tó célja ezzel szemben az, hogy a természet egy darabját a saját kertünkbe varázsoljuk, ezért a tó mellé színben és formában minél természetesebb burkoló köveket válasszunk.

Éppen ezért az előbb felsorolt medence térkövekhez képest egy kicsit más irányba érdemes gondolkodni.

Mivel a tavat nem engedjük le ősszel, ezért itt nem fontos, hogy a medence alá térkő kerüljön.

A leggyakoribb választás a gyöngykavicsos felületű járdalap, mivel olyan gyöngykavics szemek alkotják, amelyek a folyóvizek hordalékából származnak.

A terméskőhöz hasonló megjelenésű a sárgás homokszínű járdalap, amelynek a felülete 1-2 mm-es színezett kavics-szemekből áll. Mindkét színösszeállítás közel áll a természethez, és elég semleges ahhoz, hogy a hangsúly a körülötte lévő növényzet szépségén maradjon.

A cikkben említett medence burkolat ötletek és járdalapokról bővebben itt tájékozódhat: Járdalap-árak.