You are currently viewing Kerti tűzrakóhelyek térkővel

Hogyan alakítsunk ki kerti sütőhelyet a térköveken?

Meglehetősen meleg nyarunk van. Ilyenkor természetesen még jobban kihasználjuk a kertben tartózkodás lehetőségét. Most viszont nem a növény gondozásra gondolunk, hanem a pihenésre, társasági összejövetelekre, kikapcsolódásra. Egy igen kedvelt kerti elfoglaltság a hússütés. Ehhez pedig szükségünk van egy jó kerti sütödére. Már csak azt kellene tudni, hogy melyik típus való nekünk és hogyan alakítsuk ki úgy, hogy ne károsítsuk vele a növényeket és a gyepet. Nézzük meg tehát, hogy hogyan is kell elhelyezni egy ilyen kerti tűzrakóhelyet a térköves kertünkben. A részletek a cikk folytatásában:

Milyen sütőt válasszunk a térköves kertbe?

– Kerti grill. Ha ezt halljuk, akkor többféle kép is beugorhat róla. Azt, hogy melyiket fogjuk választani a saját kertünkbe, attól függ, hogy mennyi pénzt szánunk rá, és mennyi munkát akarunk beletenni.

– A legegyszerűbb és egyben legkedvezőbb árú megoldás a faszenes sütögető. Pár ezer forintért be tudjuk szerezni és gyakorlatilag a kert bármely pontjára felállíthatjuk, begyújtjuk és már meg is vagyunk. A hátránya, hogy nem annyira magas minőségű, így természetesen nem is olyan időtálló, mint a profibb megoldások. Ezt a típust javasolt inkább egyenes talajra helyezni, például a teraszra, mert a füves alap nem biztosítja a stabilitást.

– Annak, akinek nem számít, hogy mi történik a gyeppel, itt egy másik lehetőség: a tábortűz. Ez egy kör alakú tűzrakóhely (kb. 1 méteres) és könnyen elkészíthetjük. Nem kell hozzá más, mint egy ásó és pár nagyobb kő. Egy fém állványzatot hozzáadva bográcsozni is tudunk rajta.

– Amire figyelni kell! A grillező hely feltétlenül szélvédett helyen legyen, ugyanakkor úgy kell elhelyezni, hogy ne jelentsen tűzveszélyt, azaz ne rakjuk gyúlékony dolgok közelébe. (növények, garázs, háztető).

– Minél nagyobb sütödét akarunk elhelyezni, annál fontosabb, hogy stabil legyen a felület, amire rakjuk. Legjobb ha betonra helyezzük, de legalábbis valamilyen stabil alapzatra. Nagyon jó megoldás, ha térkővel burkoljuk le a sütő környékét. Így könnyebben meg is tudjuk közelíteni.

– Mivel a tűzrakás egy veszélyes tevékenység, meg kell tennünk a megfelelő óvintézkedéseket. Mindig legyen odakészítve egy vödör víz, vagy a kerti slag legyen elérhető közelségbe húzva. Amikor pedig végeztünk a sütögetéssel, oltsuk el a tüzet. Nem elegendő hagyni magától elaludni.

– Aki pedig a maximumot akarja kihozni ebből a témából, az épít egy kinti grillkonyhát. A téglahatású viacolor kövekből szuper tűzrakó helyet építhetünk, szinte ugyanúgy mintha válaszfalat építenénk: egy sor viacolor tégla, egy sor kültéri flexibilis ragasztó. Persze a viacolor fal itt nem lesz egyenes, hanem egy 60 – 90 cm közötti átmérőjű kör, kb. 35 cm-es falmagassággal. A térkőből épült falon belül lesz a tűztér, ami legegyszerűbb esetben egy sima állványos, háromlábú bográcsozó is lehet. A viacolor falon belüli terület tisztán tartása szempontjából még jobb a kivehető tűztér, például egy 200 literes fémhordó alja, kb. 20 cm magasságban levágva. Magát a fémhordót általában fémhulladék gyűjtő telepeken lehet megtalálni és beszerezni. A viacolorból épített tűzrakó helyet használhatjuk nyársalásra, rácson grillezésre, és bográcsozásra. A téglahatású térkőből nemcsak a tűzrakó hely készülhet, hanem a tűzrakó közelébe építhetünk belőle padokat, asztalt, és akár konyhai munkapultot is. Persze ennek már biztosítsunk fedett helyett, így a kültérben használatos konyhai eszközöket is védjük az időjárástól, és magunknak is jót teszünk azzal, hogy a téglahatású térkőből épített konyhánkban sütögetünk kora tavasztól késő őszig akár esik, akár fúj.

Ha téglahatású viacolor kövekből tűzhelyet vagy kerti utat tervez, akkor most keresse ki a legalkalmasabb térkő árát itt: Térkő árak.