You are currently viewing Növények utcafrontra: Térköves, lopásbiztos megoldással

Az utcafront egy olyan része a kertnek, amelynek kiemelt figyelmet szentelünk, mivel ezt látják először a vendégeink, és ezt látják a legtöbben, ha forgalmas az utca. Az előkertet és az utcai részt éppen ezért egy kicsit másképp kell kezelnünk, mind a növényeket mind a térkő burkolatokat, mivel itt mások a követelmények és a használat körülményei, mint a kert belső részein. 

A térköves utcafronti növényekre megannyi veszély leselkedik, de nem azok jelentik a legnagyobb kockázatot, amikre először gondolnánk. Sajnos a kórokozók helyett a károkozók hozzák a legtöbb bosszúságot, akik az ültetés után egyszerűen eltulajdonítják azokat az utcafronti növényeket, amelyek megtetszenek nekik. 

A folytatásban megmutatunk mindent az utcafronti növényekről: mire érdemes figyelni az utcafront kialakításkor, miket érdemes ültetni, milyen térkövekben gondolkodjunk, és hogyan tehetőek lopásbiztossá az utcafronti elemek és növények?

Az utcafronti növények és a kialakítás fő szempontjai

Elsőként a biztonság, a lopás megakadályozása, és a rendezett látvány. Ezek a legfontosabb követelmények az utcafronti növényzet és a térkő burkolat kialakítása során. Érdekes módon a rendezettség következményeként automatikusan javul a biztonság, ugyanis statisztikailag kimutatható, hogy ritkábban követnek el bűncselekményeket a rendezett utcafronttal rendelkező ingatlanokkal szemben.

Másodszor az önkormányzati előírások, és mások biztonsága érdekében be kell tartanunk néhány irányelvet. Például a kertünkből az utcára kinyúló faágakat rendszeresen metsszük le, nehogy balesetet okozzanak. Még jobb, ha eleve olyan fát ültetünk a kerítés közelébe, amelynek nem túl nagy a lombkoronája.

Harmadszor pedig ügyeljünk arra, hogy a saját érdekeinket is szem előtt tartsuk, például a házunk ablakai elé ne ültessünk olyan fákat, cserjéket, amelyek később megakadályoznak minket a kilátásban és elzárják a napfény útját.

Emellett az utcafrontra ne tervezzünk túl gondozás igényes növényeket, mert hamar felüti a fejét a rendezetlenség. Persze valamilyen mértékben mindenképp kell majd gondozni a növényeket, bármit is ültetünk.

A térkővel, vagy más burkolattal rendelkező járda mellett jól mutat a sövény, vagy más hasonló cserjeféle. Az ilyen, zöld elválasztósávot képező cserjéket soha ne engedjük túl magasra, vagy túl szélesre nőni, nyírjuk rendszeresen. A térkő másik oldalán kialakíthatunk virág ágyást egyszerű, színpompás dísznövényekből. Ha a környékünkön van reális esélye a növény lopásnak, akkor díszfüvek is kerülhetnek a térkő mellé, azokat sokkal nehezebb kiszedni és ellopni.

Ha széles terület áll rendelkezésre a járda és a kerítés között, akkor pázsitot is telepíthetünk, de ezt mindig tartsuk egész rövidre vágva, mert nagyon rombolja a rendezett imázst.

Ne maradjon olyan felület az utcán, ahol nincs sem növény, sem térkő, legalább vadvirág magokat szórjunk el az ilyen részeken.

Térkövek az előkertben, utcafronton

Az utcára hasonló formájú és hangulatú térkövet szoktak rakni, mint amiből a kerti utak készülnek. Azonban az utcán sokkal nagyobb igénybevételnek és szennyezésnek lesz kitéve a térkő, mint a kerten belül, ezért színben tompább, a szürkéhez közeli árnyalatú térkövek ajánlottak. 

Gyakran előfordul, hogy kocsibeállónk aszfaltozott úttal, vagy járdával találkozik az utcafronton, ilyenkor a sötétszürke, bazalt színű térkő a legjobb megoldás.

Ha az ingatlan valamennyire régies vagy műemlék jellegű, akkor a macskakőhöz hasonló, enyhén ívelt oldalú kocka térkővel közelíthetjük meg legjobban ezt a hangulatot. Különösen stílusos ez a forma a grafitszürke árnyalatban, amely még az aszfaltozott felületekhez is passzolni fog. Ezzel a térkővel egyébként körberakhatjuk az utcafrontra ültetett cserjéket és fákat is, így könnyebb dolgunk lesz a fűnyíróval. A macskakő formájú térkőből készült ágyáselválasztó szegélyt szépen ívekké formálhatjuk, így igazán esztétikus és rendezett látvány fogja fogadni a járókelőket. 

Igen torz személyiségre vall, ha valakinek ilyen fogadtatás után nem a gyönyörködéshez, hanem a lopkodáshoz támad kedve. A következő részben velük foglalkozunk.

Utcai növények biztosítása lopás ellen

Az első, talán legkézenfekvőbb megoldás egy biztonsági kamera beszerelése. Ennek hatalmas eltántorító ereje van, de nem mindenki szeretne a háza köré kamerákat telepíteni. Jó megoldás lehet az is, ha a kamerák nem működnek, csupán vizuális elemekként vannak jelen. Ez esetben is ugyanakkora lesz a hatása, hiszen a tolvaj csak egy kamerát fog látni, nem fogja tudni, hogy vajon készül-e felvétel vagy sem.

De mi történik akkor, ha az enyveskezűeket nem riasztja el a kamera jelenléte? Ekkor célszerű olyan megoldásokkal előállni, amelyek megnehezítik a lopást. Ilyen megoldás például a megfelelő növényfajok ültetése. De pontosan milyen milyen növényt ültessünk az utcára?

1. Díszfüvek

Érdemes lehet díszfüveket ültetni a térkövezett járdafelület és a kerítés közti részen, hiszen ezek a növények fiatalkorukban nagyon jelentéktelen, szürke, értéktelen fajtának tűnnek. Amikor pedig elkezdenek terjedelmesebbé válni, színesedni, pompásodni, akkor jellemzően már túl késő ellopni őket, hiszen a nagy mérethez széles, szerteágazó gyökérzet társul. Ember legyen a talpán, aki ezeket ki tudja szedni a helyéről.

Másrészről a díszfüvek mellett szól az is, hogy gyönyörű növények, és igazán jól mutatnak a térkövezett részek határánál. Célszerű olyan fajtákat választani, amelyek jól összeillenek a térkővel, de mégis kontrasztot nyújtanak.

Ide tartozik például a tollborzfű, a molnárpántlika, vagy az akár több méter magasra is megnövő pampafű.

2. Talajtakaró növények

Hasonlóan jó megoldás a talajtakaró növények ültetése is, mert bár ezek korántsem olyan magasak, mint a fűfélék, ellenben nagyon terjedelmesek. Emiatt pedig még az eltulajdonítás gondolata sem merül fel a tolvajokban. 

A többi tipphez hasonlóan ezek sem számítanak túlságosan igényesnek, ezért nem kell őket folyamatosan gondozni – amikor viszont elkezdik belepni a térkövet, akkor célszerű őket visszavágni. 

Nagyon szép talajtakaró növény a kékszakáll, a terülő madárbirs vagy a kecskerágó félék.

3. Szúrós növények utcafrontra

Ezeknek a növényeknek az elültetése sem egyszerű, nemhogy az ellopása. Ha mégis megpróbálkozna vele valaki, akkor kellemetlen meglepetésben lesz része.

Találhatóak köztük igénytelen, de több gondozást igénylő növények is, gondoljunk csak a rózsafélékre.

A gyökérzete sem fog kárt okozni a többi növényben vagy a térkőben, ugyanis lefelé nő, nem oldalirányban, illetve nem foglal el túl nagy területet az utcafronti részen, így akár más növényekkel is feltölthetőek az üresen maradt területek.

4. Utcafronti fák

A legértékesebb –és emiatt legcsábítóbb– célpontok bizony az apróbb facsemeték. Ezeket rendszerint könnyű kihúzni, és több tízezer vagy akár több százezer forintos értékben is eladhatóak, a fa típusától függően.

Emiatt fiatal, még gyenge gyökérzettel rendelkező kisfákat nem érdemes ültetni. De a tolvajok miatt kár lenne megfosztani magunkat a fa nyújtotta előnyöktől.

Amit ehelyett tenni érdemes, az az idősebb, koros, konténeres fák megvásárlása, amelyeknek már jóval komolyabb súlya vagy gyökérzete van. Ezeket elültetni is többemberes feladat, nemhogy kiemelni, ellopni.

A térkövekkel akár körbe is rakhatjuk őket, így nagyon impozánst látványt kölcsönözhetünk nem csak a fáknak, de az egész előkertnek vagy utcafronti kertnek.
Az utcafront vagy a fák térkövezéséhez jól jön, ha megnézi az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.