You are currently viewing Milyen térkő elemekkel alkothatunk íveket, köröket a növények vagy a medence köré?

Körök és ívek kialakításához ajánlott térkő

Sokféle formájú térkő van forgalomban, de ezek közül csak nagyon kevés alkalmas kanyargó kerti utak, ívek vagy körök kialakítására. Az egyenes oldalú négyzet és téglalap alakú térköveknél látszik leginkább, hogy ha az egymás mellé rakott kövek oldala nem párhuzamosan fut, hanem valamekkora szöget zárnak be egymáshoz képest, akkor az egyik oldalon csúnya nagy rés tátong a két kő között. Ezt a problémát egyedül a minden irányból íves oldalú ‘Klassziko’ fantázia nevű térkövek oldják meg esztétikus módon, főleg ha az ék alakú körköveket is megfelelően alkalmazzuk.

Az íves oldalú térkövek méretei, lehetséges mintázatok

Az íves oldalú Klassziko térkőből háromféle méret kapható nálunk: a 11.5 x 11.5 x 6 cm-es ‘kocka’, a 11.5 x 17.2 x 6 cm-es ‘tégla’, és a 11.5 x 11.2 x 6 cm-es ék vagy trapéz alakú ‘körkő’. Ezek mindegyike 11.5 cm széles, és mindegyiknek enyhén ívelt az összes oldala, így jól összeépíthetők akár egyenes, akár íves nyomvonalat burkolunk vele. Az enyhén íves nyomvonal követéséhez nincs szükség körkőre, akár a Klassziko kocka, akár a tégla térkő alkalmas erre a célra. Viszont amikor éles ívet rakunk, mint pl. a körívek közepének kialakításakor, akkor a körkő alkalmazása is szükséges. Az ék alakú körkövekből 18 db-ot hézagmentesen egymás mellé helyezve kapunk egy teljes kört, amelynek belső átmérője 40 cm. Így tehát ezekből az elemekből gond nélkül alkothatunk egyenes, vagy íves vonalat követő kerti utakat, vagy kocsibeállókat, és a nagyobb tereket itt-ott megtörhetjük körök, vagy körcikkek kialakításával. A kör alakú medencék alá és a medencék köré is praktikus ezt a térkövet rakni, mivel bármilyen ívet könnyen tudunk követni ezekkel a formákkal. Az igazi virtuózok egymásba futó köröket, antik hangulatú ‘legyező’ mintázatú felületeket is meg tudnak alkotni a Klassziko térkőből.

Kör kialakítása lépésről lépésre

A kör kialakításánál kivételesen nem a szegélyeket szokták először bebetonozni. Az ágyazó homok síkra húzása után a kör közepétől indul a térkő lerakása. Mivel az előkészített ágyazó homokba már tilos belelépni, ezért közlekedés csak a homok fölé helyezett padlón keresztül lehetséges, amíg a teljes felület el nem készül. A kör közepébe helyezhetünk kör alakú járdalapot (kör tipegőt), vagy néhány vágással beszabhatjuk a ‘kocka’ és ‘körkő’ formákból. Az első két sorba csak körköveket rakunk, majd a harmadik és negyedik sorban felváltva használunk kocka és körkő térköveket. Az ötödik sortól már nem lesz szükség körkövekre, általában egy körhöz összesen 65 db-ot szoktak felhasználni ebből a típusból. Jól mutat, ha egy-egy körívet végigrakunk a tégla formából. A kívánt átmérőt elérve a befejező lépés az, hogy rögzítjük a szélső sort betonozással, vagy szegélykövekkel. Ha növényeket, kerti sütőt vagy medencét rakunk körbe a Klassziko térkő család elemeivel, akkor nyilván a kör közepe kimarad, így körkövekre nem lesz szükség, vagy ha igen, akkor is csak kisebb számban.

Szegélyezés

Az ívek követéséhez a hagyományosan alkalmazott szegélykövek többnyire sajnos nem megfelelők. Az enyhe ívek kialakításához létezik 40 cm hosszúságú szegélykő, de sok esetben még ez is túl hosszú. Egy vágással két 20 cm-est darabot kapunk, ezzel már biztosan jobban lehet boldogulni. Ha szeretnénk elkerülni a vágást, akkor 20 x 10 x 6 cm-es térkövet is használhatunk szegélyezésre a 10 cm-es oldalára állítva. Ez a megoldás bármilyen körív szegélyezését lehetővé teszi.

A növények és a medencék köré helyezhető körök és ívek kialakítására ajánlott térkő család ára megtalálható itt: Klassziko Térkő-árak.