You are currently viewing Mulcsozás: A mulcs jelentése, lerakása — és mennyi kell?

Itt az ideje, hogy tisztába tegyük a mulcsozás témakörét, ugyanis egy olyan dologról van szó, aminek a haszna nyáron, a meleg időszakban még inkább előtérbe kerül. 

 • Mi a mulcs? 
 • Mire jó? 
 • Hogyan kell alkalmazni? 

Akinek térkövezett kertje van, vagy épp tervezi, hogy létrehoz egyet, de akár ha csak valaki érdeklődik a kertészeti témák iránt, annak mindenképp érdemes tudnia arról, amiről a cikk folytatásában írunk!

A mulcsozás jelentése

A mulcsozás, vagy más néven mulcsolás egy kertművelési technika, és talajtakarást jelent. 

A mulcs jelentése alatt tehát a különféle talajtakaró anyagokat értjük, amik más és más méretűek, színűek, anyagúak és formájúak lehetnek. 

A mulcs lehet: 

 • Fakéreg (pl.: fenyő mulcs)
 • Fűnyesedék
 • Zúzott kő
 • Kavics
 • Szalma 
 • Istálló trágya

A mulcsolás jelentése tehát nem más, mint talajtakaró anyagok lerakása.

De vajon miért érdemes őket használni?

A mulcsolás előnyei a térkövezett kertben

A mulcsnak több kedvező hatása is van a talajra és a növényekre nézve. 

A takarás egyrészt óvja a talajt a fagyoktól, másrészt pedig védi a kiszáradástól. 

Nyáron kifejezetten előnyös, mivel a melegben egyébként az öntözővíz nagy része elpárologna, ahelyett, hogy a növények számára hasznosulna, a mulccsal való takarás azonban akadályozza a párolgást, azaz hatékonyabbá teszi az öntözést, és így kevesebb vízfelhasználást tesz szükségessé számunkra.

A mulcs bomlásának eredményeképpen a talaj humuszban gazdagodik, ezzel javul a szerkezete, és helyreáll benne a normális talajélet.

Ezzel a kertészeti fogással időt és energiát spórolhatunk meg a növények gondozását illetően.

Bár emiatt hívhatják a „lusta ember kertjé”-nek is, de valójában ez a legjobb megoldás olyan helyeken, amelyek nem állnak folyamatos gondozás alatt – gondolunk itt például az előkertekre, félreeső kertrészekre, vagy utcafronti ágyásokra. A dekoratív, rendezett megjelenés pedig vonzó látványt nyújt, amivel egy tiszta és egységes képet teremthetünk meg.

A mulcsolás további nagy előnye, hogy nagyban visszaszorítja a gyomosodást. Ennek az az oka, hogy a gyomnövény nem jut fényhez a takaróanyag alatt, valamint a zsenge hajtásai sem képesek átjutni a mulcsanyagon – a dísznövényeket viszont nagyon szépen kiemeli.

A gyomosodás hatalmas problémát tud okozni, ezért a mulcs lerakásának módját célszerű ezen a példán keresztül szemléltetni.

Mulcs lerakása a gazosodás ellen

A kerti növényekkel való foglalkozás örömöt ad, ugyanakkor tény, hogy ezzel együtt jár néhány kisebb kellemetlenség is, mint például az, hogy léteznek gyomok. 

Bizony-bizony, lehet rajta bosszankodni, nem szeretni, és bár elkerülni teljes mértékben nem tudjuk, viszont el lehet érni, hogy a gyomok megjelenési esélye csökkenjen. 

A nagy kérdés: Mi a megoldás a térkő környéki gyomokra?

A következőkben nem lesz szó sem varázslatról, sem pedig különös trükkökről. A „titok”, amiben a gyomok kezelésének válasza rejlik, nem több, mint egy ültetési mód. Ezt leginkább a díszágyásokra tudjuk alkalmazni és nem vitás, hogy megéri egy kicsivel többet bíbelődni ezzel a módszerrel annak érdekében, hogy aztán később majd örülhessünk a gyomtalanságnak.

Az ültetés geotextília és mulcsozás kombinációjával történik. A geotextília nem más, mint műanyagból készült textil. Lehet, hogy valaki úgy ismeri, hogy filc.

Amikor befejeztük az ültetést, terítsük le a filc anyagot. Ezt úgy kell csinálni, hogy az ágyások szegélyei mentén 20 cm-t be kell ásni a talajba. Az anyag egyik szélét beleengedjük a kiásott részbe, a többi részét pedig a takarni kívánt területtel ellenkező irányba hajtjuk. 

A fóliát letűzzük több helyen is, hogy elég feszes legyen. Ezután a kiásott földet visszatöltjük és tömörítjük. Végül a fóliát egyszerűen csak áthajtjuk azon a részen, amit le akarunk takarni.

Ezzel persze az ültetett növények a fólia alá kerülnek. Úgy fognak tudni a felszínre jutni, hogy ollóval vágunk egy „X”-et, ahol a növény ki tud bújni. Ha a növény a fólia széléhez közel van, akkor vágjuk be az anyagot a szélétől, majd vágjunk ki egy, a tőnek megfelelő méretű lyukat.

Fontos, hogy a fólia az idő elteltével se akadályozza meg a növény növekedését, ezért figyelembe kell venni, hogy milyen tővel rendelkezik: osztódó, vagy csak egyetlen szára van, ami maximum vastagszik.

Most, hogy kész az ültetés és a fóliázás, jöhet a mulcsolás. A mulcs leghasznosabb feladata, hogy az alatta lévő talaj nedvességmegtartó képességét javítja. Emellett gátolja a gyomosodást és persze jelentős esztétikai értékkel bír.

A mulcs réteg ajánlott vastagsága – ahogy az majd lentebb olvasható lesz – legalább 5 cm. 

A gyöngykavicson kicsit nehéz járni, mert besüpped, amikor rálépünk, a kulé kavics viszont – méreténél fogva – már jobb választás. A drágább árkategóriában lévő díszkavicsok nagyon jól mutatnak, a klasszikus megoldás pedig a fenyőkéreg mulcs.

A térkő ebben az esetben az ágyások közötti gyalogutak burkolataként jut szerephez. Ha nem szeretnénk, hogy a mulcs a térkő járófelületén is megjelenjen, akkor az ágyásokat vegyük körbe kiemelt térkő-szegélyekkel. Ilyen módon az ágyások közötti területeken is ki tudjuk zárni a gyomosodást, főleg ha egyenes oldalú térkővel dolgozunk, amelyet zártan, minimális fugákkal is le lehet rakni. Ilyen például a tégla formájú, téglahatású térkő, amely még hangulatában is tökéletesen illik az ágyásokat összekötő kerti utakhoz.

Mulcs a kertben: fajták, funkciók

Nagyon sokféle módon fel lehet használni a mulcs anyagokat és színeket, amivel izgalmas formákat alakíthatunk ki, hogy vonzóvá, egyedivé varázsoljuk a kertünket. 

Használhatjuk balkonládákban vagy magasított ágyásokban is. 

Az anyagot tekintve bármelyikre eshet a választásunk, hiszen – bár kétségtelenül a fenyő mulcs a legnépszerűbb – a célnak mind megfelel, az esztétika kérdésében pedig ki-ki a saját ízlése szerint dönt.

A szerves mulcsanyagok az alábbiak:

 • Fenyőkéreg
 • Szalma
 • Fűnyesedék
 • Komposzt

Ehhez jönnek még a különféle kőzúzalékok, díszkavicsok.

Mennyi mulcs kell?

Ahhoz, hogy a mulcs a kertben minden pozitív hatását ki tudja fejteni, nem mindegy, hogy mennyit használunk belőle.

A mulcsrétegnek optimális esetben – ahogy azt már fentebb is említettük – legalább 4-5 centiméter vastagnak kell lennie ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljon. Az anyagtól függően – például a fa mulcs esetében – a mulcsot folyamatosan pótolni kell, hiszen a szél elhordhatja a legfelső réteget. Azt tehát anyaga válogatja, hogy pontosan mennyi mulcs kell az adott kertrészhez.

Ahol nemcsak mulcsozás, hanem térkövezés előtt áll a kert, ott feltétlen ajánlott az aktuális térkő árak áttekintése, itt: Térkő árak.