You are currently viewing Fedett tűzifa tároló, fém kerti tároló alapozása, felépítése

Ősztől tavaszig nem sűrűn használjuk a kerti szerszámokat, sütő-főző berendezéseket, játékokat, kerti bútort, és az autók téli gumijait. 

Kidobni nem célszerű őket, kerülgetni kényelmetlen. 

Ha találunk legalább 2-szer 2 méteres területet a kertben, ahova el tudunk képzelni egy fedett faházat a szerszámok tárolására, akkor nem csak a kényelmetlenségtől szabadulunk meg, hanem a család elismerését is egész biztosan kivívjuk.

Lássuk, hogyan fest egy térkövezett szerszám tároló felépítése, illetve a fedett fatároló vagy fém kerti tároló alapozása, rögzítése!

Műanyag- és fém kerti tároló faház, faház építése

1. lépés: A tároló vagy faház megtervezése

Az alapterület kijelölése előtt ne csak azt vegyük figyelembe, hogy mennyi helyet áldozunk fel a kertből, hanem azt is, hogy a szerszámtároló megfelelően betöltse a funkcióját. 

Hacsak nincs asztalos a családban, akkor nem valószínű, hogy jól jövünk ki a faanyagok saját beszerzésével, és méretre vágatásával. Pl. egy 2 x 2 méter alapterületű zárható kis ház ajtóval, tetővel együtt 100.000 – 140.000 Ft közötti áron beszerezhető a gyártóktól (Ld.: ecorgan.hu, vagy olx.hu). 

A kerti szerszámtároló építése házilag is történhet, és az otthon összeszerelhető faházak ma már hatalmas választékban kaphatók, szinte biztosan találunk az elképzelésünknek megfelelőt a barkácsáruházakban, vagy a gyártók mintaboltjaiban. Az összeszerelés mindössze 1 napot vesz igénybe.

A faház típus kiválasztása előtt mérjük fel, hogy mekkora tárgyak tárolására fogjuk használni, nehogy kisebb legyen az ajtó szélessége, mint pl. a betolni kívánt robogó, vagy kerti asztal. Helyigény szempontjából fontos, hogy a faháznak körbejárhatónak kell lennie, hogy szellőzni tudjon, és hogy hozzáférjünk, ha időnként átfestjük, karbantartjuk.

Víz bevezetése szükséges lehet, ha a háztól távol van és igényünk lesz a kézmosásra. Ha víz is van a faházban, akkor a tető és a falak hőszigetelésén is érdemes elgondolkodni.

Biztonság szempontjából jobb, ha minél kevesebb az ablak, és ha van akkor minél kisebb, mert azon keresztül könnyen bejuthatnak az illetéktelen behatolók.

Emellett fontos kérdés az is, hogy egy faháznak milyen alap kell?

A következő lépésben a kerti faház aljzatát fogjuk kialakítani!

2. lépés: A térkövezett faház vagy fém kerti tároló alapozása

A betontuskó faház alá nem megfelelő alapozás! Ahhoz, hogy az építményt meg tudjuk védeni a talaj nedvességétől, szakszerű alapra van szükség még akkor is, ha csak egy műanyag kerti ház rögzítését szeretnénk megoldani.

A tároló vagy kerti faház aljatához kb. 25-30 cm mélyen ássuk ki az alapot, majd a feltöltést kezdjük 10 cm-es tömörített kavicsréteggel, ez lesz a fagyvédő réteg. Erre kerüljön 10 cm száraz beton, vagy útalapnak való zúzott kő megfelelően tömörítve, mivel ez az úgynevezett teherhordó réteg. 

A faépítmény védelmében mindenképp ajánlott a talajpára elleni vízszigetelés fóliával, vagy kátránypapírral. A vízzáró réteg után 2-3 cm ágyazó homokot húzzunk le sík egyenesre, és ebbe helyezzük a kiválasztott térkövet, illetve járdalapokat.

A burkoló kövek és burkoló lapok vastagsága általában 5 – 6 cm. Úgy tervezzünk, hogy a kész járófelület a talajszinthez képest 2 – 5 cm-rel magasabban legyen. 

A szerszám tároló tartóoszlopainak helyére készítsünk beton tuskókat a közepén lyukkal, ezekbe kerülnek majd a fémpapucsok, amelyekhez rögzítjük az oszlopokat. A térköveket, illetve járdalapokat a beton tuskóknál kicsit méretre kell alakítani gyorsvágó géppel, fémvágó koronggal. 

A kerti faház alapozásán és alapterületén túl érdemes kialakítani legalább 50 cm széles, szilárd burkolattal ellátott járdát. Ennek olyannak kell lennie, hogy a háztól kifelé lejtsen, nehogy bevezesse a vizet a faház alá. 

Sokat spórolunk, ha a járda kialakításáról már az alapásás kezdetén döntést hozunk, mivel a kiásott alap feltöltésénél ugyanazt a rétegrendet követhetjük, mint a ház alapjánál. 

A ház körüli járdát is térkővel vagy járdalapokkal burkolhatjuk, nem elhanyagolva a vízszigetelő réteget, és a burkolat határozott lejtését a faháztól kifelé. A járda széleit betonágyba helyezett szegélykövek tartják a helyükön, ezek nélkül a térkövek vagy járdalapok könnyen kimozdulhatnak a helyükről, és az egész burkolat szét fog csúszni.

A rétegek tömörítését ne hanyagoljuk el, soha ne próbáljunk egyszerre tömöríteni 10 cm-nél vastagabb réteget. A jól elkészített, stabil alap biztosítja a faház tartósságát.

3. lépés: A könnyűszerkezetes szerszámtároló felállítása

Az első feladat a kezeletlen faanyagok védelme favédőszerekkel: gombaölővel, víztaszító alapozó réteggel. 

Vannak olyan részek, amelyek összeszerelés után már nem lesznek elérhetőek, ezek védelme később már nem lehetséges. 

Az összeszerelési útmutató alapján állítsuk fel a szerkezetet, majd fessük le az egészet olyan lazúrfestékkel, amely jó vízlepergető, nedvességszabályozó és UV-álló tulajdonságokkal rendelkezik. A lazúrfestéket legalább két rétegben vigyük fel.

A tetőszerkezetet bitumenes zsindellyel fedjük, ezek az épületek nem alkalmasak a cserepek súlyának viselésére. Éppen ezért a tetőre ráállni sem szabad, mert ez egy ponton jelentkező terhet jelentene. Lehetőleg a hóterheléstől is minél előbb meg kell majd szabadítani a tetőt.

Az ereszcsatorna általában nem része a csomagnak, de célszerű ennek beszerzése, felszerelése, ezzel is növelhetjük az épület élettartamát.

Amennyiben pedig felépült a fém kerti tároló vagy a faház, célszerű kibővíteni a kertünket egy fedett fatárolóval is, hogy ne csak a tavasztól-őszig használt szerszámainknak és kerti dekortárgyainknak legyen meg a helye, hanem a télen használt tűzifának is!

Fedett fatároló térkövezett alappal

Egy tűzifa tároló is lehet a kertes ház dísze, ha esztétikusan van kialakítva, és szép rendezetten van benne elhelyezve a fa. 

A megjelenésen túl lényeges szempont még az is, hogy a tároló védje a fát a nedvességtől. Ezért a kerti fatárolót lehetőleg napsütéses déli oldalra kell elhelyezni, fedett helyre telepíteni, vagy tetővel ellátni, és megfelelő térkő alappal kell védeni a talaj nedvességétől. 

Arra a kérdésre, hogy egy faháznak milyen alap kell, már a korábbi részben megadtuk a választ: a faház során ugyanazt a módszert alkalmazzuk, mint amit egy műanyag kerti ház alapozásánál, vagy egy fém kerti tároló építésénél.

Ebben a részben azt mutatjuk be, hogy miként alakítsunk ki esztétikus tüzifa tárolót odaillő térkővel?

Következzenek tehát a különböző anyagokból készült, például fém fatároló ötletek, amivel bármelyik kertet hangulatát feldobhatjuk!

A legjobb fatároló ötletek

A legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás az, ha egy eleve fedett helyet találunk a fának, amely kis átalakítással, vagy átalakítás nélkül is alkalmas a tűzifa tárolásra.

Ilyen például a kültéri lépcső alatti terület, amely másra nem is nagyon alkalmas, csak olyan dolog befogadására, amely rendezett formára hozható, és esztétikus látvány, mint a szépen összeforgatott tűzifa. A lépcső előtt, vagy mellett nagyon gyakran található térkővel burkolt felület, így a fatároló alapja sem lehet más, mint ugyanolyan, vagy nagyon hasonló stílusú térkő. Gondoljunk bele, hogy ha nyár elejére esetleg teljesen eltüntetjük a tűzifát, akkor hogy fog kinézni a két térkő felület egymás mellett.

Nem minden esetben, de gyakran lehet találkozni kisebb beugró szakasszal a házfalon, amely ideális arra, hogy belehelyezzünk egy fém-, vagy fakeretes tüzifa tárolót. Ha a csapadékvíz elvezetés megoldott, akár külön szerkezet behelyezése nélkül is bedobálhatjuk a fát, egyszerűen egymásra halmozva. Mivel közvetlen a házfal mellett általában van már térkő burkolat, ezért itt nem kell újat kitalálni.

Ide tartozik még az az eset is, amikor egy kerti pad, vagy egy kerti konyhapult alatt szemelünk ki egy kis helyet a tűzifa számára.

Egyre jobban teret hódítanak a hordozható tűzifa tároló állványok kovácsoltvasból, vagy fából. A kovácsoltvas állványhoz vízlepergető ponyvát is szoktak adni, amellyel bepakolás után lefedjük a tűzifa tetejét. A vasszerkezet természetesen bárhol elhelyezhető a kertben, de ha van lehetőség választani, a viszonylag rideg szerkezet látványát oldjuk minél színesebb és játékosabb térkő felülettel. 

A fából készült tároló állványoknak általában fatetőjük is van, ettől úgy néznek ki, mint egy kis kerti kunyhó, vidámságot és természetességet hozva a környezetükbe. Bármilyen térkő felület illik hozzájuk az egyszerű szürkétől a rusztikus terméskő utánzatig, de a fahasábokkal legjobban a homokszínű tégla formájú térkő alkot összhangot.

Amikor a tűzifa nem csak dísznek van a tárolóban, hanem egész télen ezzel fűtünk, akkor több köbméternyi fáról beszélünk, amihez helyre lesz szükség. 

Ebben az esetben nem túlzás egy különálló, dekoratív kerti házikót építeni fagerenda oszlopokkal, saját tetővel. 

Itt is szükséges a tűzifa védelme a talaj nedvességtől, pl. egy térkövezett alappal. 

A választott térkő típus a környezettől függ. Pl. gyepesített felület mellett nagyon jól mutat a téglahatású rusztikus térkő, de a főépület közelében elhelyezett faház térkő burkolatával követnünk kell a ház körüli járda térkövének stílusát, hogy ne úgy nézzen ki a kert, mint a cirkuszi bohóc sapkája.

A kültéri tűzifa tároló, és a faház alapanyagainak beszerzése

A fém kerti tároló, a faház és az összes létező kültéri tűzifa tároló típus alapjaként remekül használható térkő fajták érvényes árai itt találhatóak meg: Térkő árak.