You are currently viewing Térkő tisztítás és térkő közötti moha eltávolítása hatásosan

Előbb-utóbb a szép új térburkolat elkezd kicsit koszolódni, gazosodni, elszíneződni. Vannak módszerek a térkő és a viacolor tisztítására, karbantartásra, és az alkalmi kozmetikázásra is. 

Lássuk, melyek a legjobb módszerek a térkő tisztítás házilag történő kivitelezésére!

A térkő választásnál figyelembe vehető előnyös / hátrányos tényezők

A térkő felületének durvasága ne legyen sem túl érdes, sem túl sima – ha túl sima, akkor télen csúszik, ha túl érdes akkor nehezen tisztítható. Akkor jó a térkő felülete, ha megfelelően csúszásgátló tulajdonságú, és havonta egy-két felsöpréssel tisztán is tartható.

A térkő színe ne legyen sem túl sötét, sem túl világos – ha túl sötét, akkor a por és a világos szennyeződés lesz probléma, ha túl világos, akkor a sötét szennyeződés lesz probléma. Például meredek kocsibeállókon gyakran lehet látni az autógumik okozta fekete csíkot. Ha meredek a kocsibeállónk, akkor eleve zárjunk ki minden olyan színt, amin látszik a gumi csíkja.

A kisebb hézaggal, zártabban lerakható térkő típusok kevésbé hagyják kinőni, megerősödni a gyomokat. A térkő közötti moha és gaz ugyanis egy nagyon gyakori és bosszantó probléma.

A szegély nélkül lerakható (kanyargós kerti utakhoz való) térkőnél érdemes tudni, hogy gyökérről be tud nőni közé a gaz.

Közterületen lévő térkő burkolat esetén nem érdemes világos színt használni, mert lesz rajta sajnos minden a sár csíkoktól a rágógumiig és olajfoltig.

A színátmenetes térkövek többsége remek rejtőszínnek bizonyul, ilyenek pl. a mediterrán, az őszilomb és az őszilomb mix, vagy a világosszürke-fekete színösszeállítás.

Az általunk forgalmazott térkövek teljes választéka árakkal együtt itt található: Térkő-árak.

De hogyan történik a viacolor és a térkő tisztítása, a térkő közötti moha eltávolítása, milyen térkő tisztító vegyszereket és módszereket érdemes alkalmazni – és mi az, amit mindenképpen kerülni kell?

Rendszeres térkő tisztítási feladatok

Szép akkor marad a térkő burkolat, ha rendszeresen lesöpörjük, havonta egyszer pedig lelocsoljuk – majd utána át is söpörjük. Enélkül a pórusokba beépülő por meg fogja változtatni a színét, elkezd majd egyre jobban közelíteni a por színéhez, vagyis fakulni fog.

A térkövek közti hézagokban kinőtt gazokat lehetőleg tépjük ki rendszeresen, pl. a fűnyírások alkalmával. Évente egyszer szükség lehet a gyomirtózásra is, lehetőleg nem túl környezet szennyező módon, hiszen a mohás térkő tisztítása így a leghatékonyabb – ám erre mutatunk több más térkő tisztítási ötletet is a cikk későbbi részében. Ma már rendkívül jó viacolor tisztító vegyszerek vagy térkő tisztító folyadékok kaphatóak, amelyek nem károsítják magát a térburkolatot, de a térkő moha eltávolítása mégis sokkal alaposabban megtörténik, mintha kézzel vagy a lapát élével próbálkoznánk. Ráadásul ez utóbbi módszerek amellett, hogy a térkő közötti moha eltávolítására nem alkalmasak, még károsíthatják is a köveket.

A tavaszi olvadás után egyszer még érdemes átmosni a térkő felületét, hogy megszabadítsuk a maradék olvasztó sótól és a sár lerakódásoktól.

Alkalmi térkő kozmetikázás

Klóros vizű medence mellett, és más fokozottan maró hatású vegyszereknek kitett helyeken nem lehet elkerülni az impregnálást, közvetlen a térkő lerakása után, még a burkolat első használata előtt.

Vannak speciálisan bizonyos szennyeződésekre kifejlesztett vegyszerek, mint pl. rágógumi eltávolító, moha eltávolító, mészkő- és cementfátyol eltávolító, stb. Ezeket csak akkor használjuk, ha tényleg szükséges, mert ezek maguk is erős vegyszerek, és a térkő színező anyagát károsíthatják, ha nem elég szakszerűen visszük fel a felületre. Pl. ha egy ponton nagyobb mennyiséget hagyunk rajta a burkolaton a használat után, vagy véletlen ráborul a flakon egész tartalma egy kisebb felületre.

Térkő közötti moha eltávolítása

A térkőre rátapadt tartós szennyeződések és a ránőtt moha eltávolítását bár térkő tisztító folyadékkal is el lehet tüntetni, de célszerű inkább térkő tisztító géppel, név szerint nagynyomású vízsugárral elvégezni. Házilag még ecettel szoktak próbálkozni, de mi inkább a gépes, magasnyomású megoldást ajánlanánk. Erre csak ritkán lesz szükség, átlagos igénybevétel mellett 5 évenként szokták elvégezni.

Előfordulhat, hogy a viacoloron vagy térkövön egy speciális folt jelenik meg, vagy a moha nem akar eltűnni – ekkor moha eltávolító vegyszereket is be kell vetni, és ezek alkalmazása után mégegyszer a magasnyomású mosót. 

De vajon hogyan működik a térkő tisztítás magasnyomású mosóval?

Térkő tisztítás magasnyomású mosóval

Egy erősen szennyezett térkőnek nekifeszülhetünk a kerti slaggal – ami remek térkő tisztító por ellen–, de az eredmény a komoly szennyeződések esetében nem az lesz, amit ténylegesen el szeretnénk érni. 

Nem érdemes azonban megijedni, mert a térkő tisztítása házilag is megoldható, csupán nem a kerti slagot kell igénybevenni hozzá, mert az nem lesz eredményes.

Ha viszont magasnyomású mosóval állunk neki a feladatnak, akkor bizony a megcélzott felület gyorsan és könnyedén válik tisztává. És tényleg nem csak az enyhe koszt tünteti el, hanem a makacs szennyeződéseket is. Na, de milyet válasszunk a munkálatokhoz? A cikk folytatásában erről olvashatunk!

Milyen magasnyomású mosót válasszunk a térkőhöz?

A térkő tisztítása és a térkő közötti moha eltávolítása egy olyan házkörüli munka, amihez tökéletesen megfelel egy háztartási kategóriába sorolható, hidegvizes magasnyomású mosó. Lehet, hogy nem csak tiszta vízzel akarjuk takarítani a térkövet. Ha szeretnénk mosószert is adni hozzá, akkor feltétlenül olyan gépet válasszunk vásárláskor, aminek mosószer adagolója is van. Ezeknek a gépeknek a teljesítménye 20-60 m2/óra között van.

Ha a térkő tisztító gépet mindennapi használatra akarjuk alkalmazni, akkor egy kompakt kategóriába sorolható, ipari hidegvizes magasnyomású mosót szerezzük be. Igen hosszú az élettartama és tökéletesen megfelel arra, ha napi 1-2 órát akarunk vele dolgozni.

A következő kategória a melegvizes mosók – ezek azért olyan közkedveltek, mert nem csak hatákonyabb velük a tisztítás, hanem gazdaságosak is, erősek illetve könnyen lehet őket irányítani, valamint szállítani. Egyharmad idővel kevesebbet kell dolgoznunk vele, mivel a forró víz sokkal gyorsabban feloldja a szennyet és hamarabb is szárad a felület. Kevesebb tisztítószerre lesz szükség, amennyiben ezt használjuk, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk, hiszen a forró víz oldja a zsírokat, olajokat és gyantákat. Említsük meg azt is, hogy ennek használatával jelentősen csökkentjük a csíraképződést is.

Általában a házkörüli munkálatokhoz, és a térkőtisztításhoz sem szükséges középkategóriás vagy prémium kategóriás mosót venni, sem a hidegvizes sem a meleg vizes típusnál, hiszen ezek már nagy igénybevételre és folyamatos munkára lettek kifejlesztve. Emiatt az iparban és mezőgazdaságban szokták őket használni, akárcsak a benzinmotoros hidegvizes és benzin vagy dízelmotoros melegvizes magasnyomású mosókat is.

Gyakori kérdés a térkőgyárban a vásárlóink részéről, hogy mennyire tartós a térkő színe. El szoktuk mondani, hogy a térkőgyártáshoz használt porfestékek nagyon jól ellenállnak az UV sugárzásnak és az időjárásnak. Azonban a csúszásgátlás érdekében a térkő felületének enyhén érdesnek kell lennie, így a felület megtartja a port, a használattal járó sarat és egyéb szennyeződéseket, ezáltal egy idő után a térkő elkezd hasonlítani a por és a sár színére. A térkő felületének pórusai közé betapadt sarat javasolt évente egyszer-kétszer a nagynyomású, lehetőleg melegvizes mosóval eltávolítani. Azért csak ilyen ritkán, mert a víznyomás a térkő fugákból sok esetben ki tudja mosni a fugázó homokot, és ennek pótlása elég nagy munka. A barkács áruházakban kapható fugázó homokból venni kell pár zsákkal, ez télen is jól jöhet csúszásgátlásra, és szükség szerint a térkő fugázása is megoldható vele bármikor, pl. a nagynyomosú mosó használata után.

Ha még nem a térkő és viacolor tisztítás a kérdés, hanem a kiválasztás és vásárlás, akkor a friss térkő árakat most nézze meg itt: Térkő árak.