You are currently viewing Térkő világítás, világító térkő beépítése

Hogyan kell beépíteni a világító térkövet?

Egyre többféle formájú és színű világító térkő kapható – már nemcsak a fehér fényforrások jöhetnek szóba, hogy éjszaka is lássuk hová lépünk, hanem hangulatunkhoz illően választhatunk. Például kék fényekkel óceánparti hangulatot varázsolhatunk a ház köré, vagy piros fénnyel akár izzó pokollá is változtathatjuk a kertet. A beépítéshez néhány jó tanács:

1. Műszaki jellemzők, amelyekre szükség lehet a világító térkő beépítése előtt

– Jellemző méret a 20 x 10 x 6 cm, mivel ez a legnépszerűbb méret a térkőből is. Elterjedt méret emellett a 10 x 10 cm-es és a 20 x 20 cm-es, illetve régi klasszikus a kör alakú, 5 – 12 cm átmérőjű típus. Létezik teljesen egyedi formákat legyártó cég is, akár a céglogó kialakítás is lehetséges világító térkőből!

– A világító burkolókő felülete többnyire teljesen sima, szemben a normál beton térkő enyhén érdesített felületével, ezért nem célszerű a gyakran használt járófelület közepébe túl sűrűn betenni. Mivel a funkciója alapvetően ‘hangsúlyfény’, ajánlott a szegélykő mellé rakni a térkő burkolatba, vagy a szegélykövek közé elhelyezni, kb. 2 -3 méteres közönként.

– Két fő típus az akkumulátoros kivitel és az elektromos hálózatról működtethető. Az akkus általában napelemmel vagy akkutöltővel üzemel, az elektromost vezérelheti automata alkonykapcsoló, vagy kézi villanykapcsoló.

2. A világító térkő beépítésének lépései

Attól függően, hogy akkumulátoros, vagy elektromos hálózatról működő típust építünk be, kétféle beépítési mód jöhet szóba:

– Az akkumulátoros típusnál az első lépés, hogy megfigyeljük, elég napsütés jut-e arra a felületre, ahová szeretnénk beépíteni. Ezt úgy végezzük, hogy a reggeli órákban kitesszük az adott helyre a világító térkövünket, majd sötétedés után 1-2 órával ránézünk, hogy elég erős-e a fénye. Ha nem, akkor sajnos naposabb helyen kell beépíteni a berendezést. A világító térkövek egymástól kb. 2 – 3 méterenként elhelyezve már elegendő fényt adnak. A beépítést kezdjük azzal, hogy kiemeljük azt a térkövet, vagy térkőszakaszt, ahova szánjuk a világító térkövet, és tegyük rá a homokágyra. A beépítéshez lehetőleg ne használjunk sem gumikalapácsot, sem lapvibrátort, kizárólag abban az esetben, ha ezt a gyártó kimondottan javasolja a termékleírásban. A szint beállításához szükség szerint kiveszünk alóla valamennyi homokot, vagy alászórunk. Ezután besöprő homokkal tüntetjük el a fugákat a világító térkő mellett, ezzel stabilizáljuk is egyben. A világító térkövek karbantartást nem igényelnek, csak akkumulátor cserére lehet szükség kb. 2-5 évenként. Az akku cserénél fontos, hogy a gumi tömítések a helyükre kerüljenek, és a csavarokat alaposan hajtsuk be a fedélbe, mert a beázástól tönkremegy a berendezés.

– Elektromos hálózatról működő világító térkő esetén az áramellátás biztosítása az első lépés. A rövidzárlat megelőzése érdekében 12 V egyenárammal szoktak működni ezek a berendezések, ez azt jelenti, hogy szükség van egy kültéri transzformátorra, és jó pár méter földkábelre, illetve kábelcsatornára. A kábelek és a csatlakozók a jövőben cserére szorulhatnak, ezért sehol sem szabad bebetonozni a csatlakozókat, és a kábelek is csak masszív csővezetékkel védve kerülhetnek betonba. Legkönnyebben úgy biztosítható az elektromos hálózat karbantartása, ha közvetlen a térkövek alatt, a 3 – 4 cm vastag ágyazó homok alján vannak elhelyezve a kábelek és a csatlakozók. Ha a kábelcsatorna vastagsága miatt ez nem kivitelezhető, akkor az ágyazó homok alatti teherhordó rétegbe (murvába, vagy száraz-betonba) kell süllyesztenünk az elektromos hálózatot ügyelve, hogy a csatlakozók soha ne kerüljenek betonba, vagy más kötőanyagba.

A világító térkövekhez leginkább ajánlott a 20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő termékünk, amelynek színválasztéka itt található: Térkő árak.