BANNER

A térkövezés egyik leggyakoribb kérdése – azon kívül, hogy vajon mennyibe is kerül – az, hogy miként épül egymásra a térkő rétegrendje és milyen térkő ágyazó réteget kell létrehozni?

Bár már sokat foglalkoztunk a térkő lerakással, de érdemes részletesebben is kitérni arra, hogy pontosan milyen anyagoknak kell a térkő alá kerülnie, és mekkora mennyiségben?

Az alábbi cikkben olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint:

  • Mennyi térkő ágyazó homokra van szükség?
  • Melyik a teherhordó réteg?
  • Miben más, ha a térkő alá zúzalék kerül?

Állítólag a józan paraszti gondolkodás bármely szakterületen kifejleszthető úgy, hogy egy munkafolyamat minden szakaszában felteszünk a szakértőknek két alapkérdést: „Mi ez?”, és „Mire jó?”

Ebből kiindulva nézzük végig a térkő lerakás folyamatát, és határozzuk meg a legfontosabb alapfogalmakat!

Íme, következzen tehát a térkő rétegrendje, és a térkő lerakás folyamatának megértéséhez legszükségesebb, legfontosabb fogalmak és anyagok.

Térkő ágyazó rétegek

A térkő rétegrendjét egyáltalán nem bonyolult megjegyezni.

A folyamat pikantériáját inkább az adja, hogy mindenhova a megfelelő mennyiségek, illetve a legminőségibb anyagok kerüljenek.

A térkövezés rétegrendje – a végletekig leegyszerűsítve – az alábbi módon fest:

  1. Fű- és gyommentes, tömör altalaj
  2. Beton alatti fagyvédő kavics réteg, vagy homokos kavics réteg
  3. Egyenletes CKT betonréteg
  4. Pontosan kiszintezett térkő ágyazó homokréteg
  5. Burkolat, térkő

Minden egyes rétegnek rendkívül fontos szerepe van, ezért nem szabad rajtuk spórolni!

A tömör altalajon szétterített kavics réteg vagy homokos kavics például megvédi az eggyel feljebb található CKT betonréteget, így a víz nem tud alámosni és összegyűlni alatta, hiszen attól könnyen felfagyna és széttöredezne, így a még feljebb található ágyazó homokréteg, illetve a térkő rétegrend legteteje, a burkolat is megsüllyedne.

Azt pedig, hogy az egyes rétegeket pontosan milyen vastagságban és milyen sorrendben érdemes szétteríteni, az alábbiakban mutatjuk be részletesen!

A térkő rétegrend anyagai és a kivitelezés lépései

A térkő alapjának rétegei nem csak az imént felsorolt anyagokból állnak, hanem elő- és utómunkálatokból is.

Nézzük a kivitelezés lépéseit és a rétegek anyagait sorrendben:

1. lépés: Földmunka

A térkő lerakása előtt stabil alapot kell kialakítanunk, ezért a várható terheléstől és a talaj minőségétől függően 20 – 50 cm földet ki kell ásnunk, vagy földmunkagéppel kitermeltetnünk.

Hogy 20 vagy 50 cm a mélység, azt jobb, ha tapasztalt szakemberre bízzuk, mert pl. frissen töltött, vagy laza, homokos talaj esetén kisebb terhelésre méretezve is illik minimum 30 cm mélyen kiszedni a földet.

2. lépés: Fű és gyommentes altalaj tömörítése, ha szükséges

Az altalaj egy kemény, betömörödött, mélyebb talajréteg, amely évek óta nem volt megbontva, ezért alkalmas arra, hogy az útalap rétegeit erre terítsük.

A maximális tömörség érdekében még ezt is meg szokták döngölni.

3. lépés: Talaj javító réteg kialakítása, ha szükséges

Ha nem elég tömör az altalaj, akkor 20 – 55 mm szemszerkezetű zúzott mészkővel, vagy zúzott bazalttal fel lehet javítani, ugyanis a zúzott kövek beékelődnek a talajba, és megakadályozzák a süllyedést.

4. lépés: Szegélyek beépítése betonágyazatba

A térkövezésre szánt terület széleit meg kell erősítenünk szegélykővel, mivel ez ad erős keretet a burkolatnak, megakadályozva a szélső kövek kimozdulását, és a térkővel burkolt felület szétcsúszását.

A szegélykövek ezt a tartó funkciót csak úgy tudják ellátni, ha bebetonozzuk őket, azaz betonágyazatba helyezzük.

Ehhez általában 25-30 cm mély, és egy ásónyom széles árkot szoktak ásni, és ebbe töltik be a megfelelő minőségű folyékony betont, amibe beleállítják a szegélyköveket, ügyelve arra, hogy a kijelölt zsinórt kövessék magasságban és egyenességben.

A betonágyazat a 20 cm magasságú szegélykő feléig érhet maximum, ez elég ahhoz, hogy erősen tartson. Ahhoz, hogy később a térköveket közvetlenül a szegélykő mellé rakhassuk, a kb 10 cm-es betonágyazat szintje fölött még maradnia kell elég helynek, hogy elférjen a 2 – 4 cm ágyazóhomok, és a 6 cm vastag térkő is.

5. lépés: Beton alatti fagyvédő kavicsréteg / homokos kavics réteg

A tömör altalajon egy kb 15 cm vastagságú kavics réteg vagy homokos kavics réteg szétterítésével védjük meg a Teherhordó réteget, a CKT betont a fagytól és a víz alámosástól. Ha a víz összegyűlne alatta, akkor télen megfagyna és megemelné a betont, és vele együtt az összes többi felette lévő réteget, még a térkövet is.

6. lépés: CKT beton / Teherhordó réteg

A teherhordó réteg készülhet zúzott bazaltból, 0-20 és 20-55-ös murva keverékéből, de az utóbbi években legtöbbször az alacsony cementtartalmú CKT betonból készül, nem véletlenül.

A CKT beton egy olyan laza szerkezetű beton, ami elég erős ahhoz, hogy ne süllyedjen, mégis elég laza ahhoz, hogy a csapadékvíz nagy részét áteressze, és a mélyebb talajrétegekbe továbbítsa.

7. lépés: Térkő ágyazó homok réteg

0 – 4 mm szemszerkezetű osztályozott homok, más néven kétszer rostált homok, amit 2 – 4 cm vastag rétegben terítünk rá a teherhordó rétegre, és aztán ebbe fektetjük bele a térkövet.

Ennek a rétegnek az a feladata a térkövezés rétegrendjében, hogy az alatta lévő réteg egyenetlenségeit kitöltse, és egyenletes alátámasztást biztosítson a burkolatnak, hogy a felülről ható nyomás ne egy ponton terhelje a térkövet.

Úgy érdemes kalkulálni, hogy a 4 cm vastag homokréteg kb 1 cm-t tömörödni fog, miután a térkövet beütjük a végleges helyére.

8. lépés: Térkő burkolat réteg (járófelület)

Ez a 6 cm vastag előregyártott beton útburkoló kő, amin járni fogunk, miután szakszerűen beépítettük — minden fajta, színű és formájú változata megtalálható a Kovi Térkőgyár kínálatában!

9. lépés: Fugázás, besöprő homok

Általában a maradék ágyazóhomokot szokták a lerakott térkövek felületén szétteríteni, majd durva sörtéjű seprűvel a térkövek közötti hézagokba juttatni – ez a fugázás, vagy besöprés.

Ha nagyon vizes a maradék ágyazóhomok, akkor nehéz teríteni. Ilyenkor el kell szaladni egy barkácsáruházba, és meg kell venni pár zsák száraz besöprő homokot – vagy ha más alapanyag fogy el, akkor azt is hasonlóképpen kell pótolnunk. Ebben az esetben sajnos igen drága lesz annak a néhány zsák homoknak a költsége, ami hiányzik.

Amikor a térköveket a helyükre ütjük egy lapvibrátor nevű berendezéssel, akkor a kövek alatt, és a kövek közötti hézagban található homok is betömörödik, és stabilan a helyükön tartja a térköveket.

A szakszerűen kivitelezett térkövezés során más anyagokat is használnunk kell a térkő ágyazó rétegek között – ilyen például a vízáteresztést garantáló, de a gazokat nagy hatékonysággal visszaszorító geotextília.

Amennyiben pedig minőségi, esztétikus térkő burkolatra van szüksége, tekintse meg remek térkő árainkat!

Kapcsolódó termékek

AKCIÓS ÁR: bruttó 5690

  Ft/m2

AKCIÓS ÁR: bruttó 5690 Ft/m2

AKCIÓS ÁR: bruttó 5890 Ft/m2