VEVŐTÁJÉKOZTATÓ

Tisztelt Vásárlónk!

Köszönjük, hogy a Kovi Térkő Kft. termékét választotta. Kérjük, olvassa el a tájékoztatót, mielőtt a termék beépítését megkezdené! Az átvétellel, a termék tulajdonságaival, a beépítéssel, valamint a karbantartással kapcsolatos fontos információkat talál itt.

1. TEENDŐK A TERMÉK ÁTVÉTELE SORÁN

1.1 Mit kell ellenőrizni?

A termékek típusát, méreteit, színét, mennyiségét és sérülés-mentességét. A kiszállított mennyiség 2%-áig terjedő töréskár a szállítás során bekövetkezhet, ezek az elemek később a vágásokhoz felhasználhatók. 

A különböző méreteket általában külön raklapokra csomagoljuk. 

A „mix” színek esetén minden színt külön raklapra csomagolunk. Őszilomb mix és mediterrán mix színek esetén kétféle színt kell keresni külön raklapra csomagolva: az őszilomb mix esetén piros-sárga színátmenetes és barna-sárga színátmenetes köveket, míg a mediterrán mix esetén piros-narancs és barna-narancs színátmenetes köveket. 

1.2 Mit tegyek, ha bármi hibát tapasztalok?

A megrendelthez képest eltérő mennyiség, eltérő színek, vagy bárminemű minőségi kifogás esetén még BEÉPÍTÉS ELŐTT vegye fel velünk a kapcsolatot a vevőtájékoztató végén megadott elérhetőségünkön! Egy szakszerű és gyors eljárás keretében fogunk foglalkozni a panaszával. Ilyen esetben NEM SZABAD MEGKEZDENI A TERMÉK BEÉPÍTÉSÉT. 

1.3 Mi a termék rendeltetése, milyen szabvány alapján gyártjuk?

A térkövek rendeltetési célja: útburkolat. Kocsibejárók, gyalogos- és járműforgalomra tervezett utak és terek burkolása, járdák, teraszok, kerti utak, eltérő funkciójú terek elválasztása, szegélyezése. A térkövekre vonatkozó MSZ EN 1338:2003 szabványban felsorolt fő tulajdonságok:

  • Méretpontosság a névleges mérethez képest: Megfelelő, ha a hosszúság / szélesség ±2 mm, vastagság ±3 mm)

  • Fagyállóság, lehámlás: Megfelelő, ha kevesebb, mint dkg/m2 (56 ciklusos fagyasztás után 3%-os sóoldatban)

  • Vízfelvétel: Megfelelő, ha kevesebb, mint 6% (2B osztály)

  • Húzó-hasító szilárdság: Megfelelő, ha 8 elemet vizsgálva átlagban 3.6 MPa, de min. 2.9 MPa

  • Kopásállóság: Megfelelő, ha kevesebb, mint 18000 mm3 / 5000 mm2 (4I osztály)

  • Csúszási ellenállás: Megfelelő, ha SRT érték nagyobb, mint 45

  • Tűzveszélyességi osztály: A1 (szervesanyag-tartalom < 1% (m/m) 

Megjegyzés: A térkövek színére, formájára, felületi kiképzésére semmilyen szabvány nem vonatkozik.

 

1.4 Milyen kisebb felületi hibák fordulhatnak elő?

Árnyalatnyi színkülönbségek: A felhasznált alapanyagok színének és száradási idejének különbözősége okozhat színeltéréseket még egy gyártáson belül is. Az egy szállítmányon belüli szín eltérések műszakilag elkerülhetetlenek, de a termék használati értékét nem csökkentik. A beépítés során, amennyiben 1 raklapnál több kővel dolgozunk (a felületi struktúra, és a szín lehetséges különbözősége miatt) a köveket több raklapról keverve kell rakni, ezáltal csökken az elkerülhetetlen szín és felületbeli különbségek hatása.

 

Színeltérés a katalógushoz képest: A leszállított termék kinézete, színe eltérhet az interneten és a nyomtatott katalógus fotókon látható kövek felületétől, színétől és kinézetétől, ezért katalógusból vagy interneten lévő fotó alapján történő rendelés esetén az ebből adódó színeltérésre, felületstruktúrára vonatkozó minőségi kifogás alapját nem képezheti.

 

Mészfátyol, mészkivirágzás: A termékek felületén esetenként pont formájú elszíneződések, vagy nagyobb mész foltok képződhetnek. Ezek előidézője a termék gyártásához szükséges alapanyagokban lévő szerves anyag és a tartósan nedves vagy párás időjárás, amelynek a beton – főleg friss korában ki van téve. Az előforduló mész kicsapódások műszakilag elkerülhetetlenek. Az elszíneződés idővel eltűnik. Különböző formájú és kiterjedésű mész kicsapódás a térkő minőségi paramétereit és használati értékét nem befolyásolja. Az esővíz oldja a mészfoltokat (a kalcium karbonátot), és a használat során keletkező mechanikai súrlódás is gyorsítja a mész foltok eltűnését. A kereskedelemben kapható mész- és cementfályol eltávolító vegyszer segítségével is eltávolíthatók a mészkivirágzások, azonban a szín ezáltal megváltozhat!

 

Felületi karcok: Ezek az eső és a használat során néhány hónap alatt eltűnnek.

 

Felületi kicsípődés és cementcsomó: A gyártástechnológiai folyamataink része, hogy kézzel kiválogatjuk a felületi hibás térköveket, ennek ellenére előfordulhat a kiszállított termékek maximum 1%-ánál a felületen kicsípődés és cementcsomó. Ezeket az elemeket javasoljuk, hogy vágáshoz használja fel.

 

 

2. A LEGFONTOSABB SZABÁLYOK A KIVITELEZÉS SORÁN

2.1 Hogyan érjünk el egyenletes színárnyalatot?

Minden esetben a térkő beépítését egyidejűleg 3-4 raklapról egyenletesen keverve kell elvégezni, hogy homogén felületet kapjunk, és nem sávokban eltérő színárnyalatokat. 

A gyártás technológiából adódhatnak árnyalatbeli különbségek. Éppen ezért követelmény a kivitelezés során a kövek több raklapból kevert beépítése. A térköveknél normális jelenség, hogy a raklap felső sora nem feltétlenül egyezik a másik raklap felső sorával.

Egy egybefüggő felületre egyáltalán nem ajánlott több részletben vásárolni, lehetőleg egyszerre rendelje meg és szállíttassa ki a teljes mennyiséget! Az időkülönbséggel gyártott és beépített térkő nagy valószínűséggel színárnyalat-eltérést fog mutatni. Ennek oka az eltérő színű kavics, cement, valamint a napról-napra változó hőmérséklet és páratartalom, amely a beton kötésének első 24 órájában befolyásolja a térkövek színárnyalatát. Ezen körülmények miatt a bemutatott minta-termékek színe esetenként több árnyalattal is eltérhet a leszállított termék színétől.

2.2 Hogyan előzzük meg, hogy lepattogjon a kő sarka? Mi a helyes rétegrend?

A helyes rétegrendet e dokumentum végén, az 1.számú melléklet tartalmazza. Csak akkor tudjuk kiküszöbölni a burkolat kivitelezés utáni süllyedését, ha megfelelően tömörített alapra helyezzük a térköveket. Ellenkező esetben a süllyedés következtében a térkövek sarkának összefeszüléséből adódó, jellemzően kagyló formájú, néhány mm-es lepattogzást fogunk tapasztalni. Amikor egy alultervezett, túlterhelt burkolat megsüllyed, olyankor a kövek összefeszülnek, a sarkok lepattognak. Jobban megéri a tervezéskor alaposan átgondolni, hogy mi az a legnagyobb terhelés, ami a burkolatot érni fogja, és ehhez kell méretezni az alap réteg vastagságát és típusát. Gondoljunk arra is, hogy a maximális terhelés elég, ha csak egyetlen alkalommal következik be. 

2.3 Mekkora a helyes fugatávolság?

Az olyan térköveknél, ahol a kő oldalán távtartók vannak, ott minimum 1 mm-rel nagyobb hézagot kell tartani a térkövek között. Távtartó mentes köveknél még fontosabb, hogy tartsuk a min. 2-3 mm fugatávolságot. Ennek az oka elsősorban az, hogy a térkő legkisebb méreteltérése görbe sorokat fog eredményezni, másrészt a fuga nélkül lerakott kövek összefeszüléséből adódó lepattogzódásokat így el lehet kerülni. Amikor valami miatt bontani, javítani kell a burkolatot, akkor az összefeszült köveket nagyon nehéz kiszedni. A burkolókövek közti fugák egyenessége érdekében javasoljuk a köveket egy kifeszített vezetőzsineg mentén rakni.

2.4 Alá betonozzunk-e a térkőnek?

Kizárólag akkor betonozzunk alá, ha a betonalap víz áteresztése biztosított, egyébként nem ajánlott, mivel így a beton alap és a térkő közti homok vagy zúzott kő ágyazatban megáll a víz, ami nagymértékben elősegíti a mészkivirágzást. Vízzáró fuga és vízzáró ágyazat esetén ez a kockázat nem áll fenn, ilyen esetben jó döntés a betonalap a térkő burkolat alá. 

2.5 Milyen lapvibrátort használjunk a tömörítéshez?

Csak műanyagbetétes, vagy gumibetétes lapvibrátorok tudják biztosítani, hogy ne sérüljenek meg a térkövek az utolsó munkafázistól, a lapvibrózástól. Ha esetleg a fémlapos vibrátor karcolódást okozott, akkor nem kell aggódni, mert általában néhány hónap alatt az eső és a használat során a karcok már nem lesznek láthatók.

 

3. KARBANTARTÁS

3.1 Télen használható-e olvasztósó?

Hosszútávon minden betontermékben kárt tesz a hagyományos nátrium-klorid só, de valahogy mégis meg kell oldani a téli jegesedés és csúszás problémáját. A térkő és a körülötte élő növényzet érdekében is jobb a kalcium-klorid tartalmú útszóró só, illetve egy kifejezetten környezetbarát útszóró-csúszásgátló termék, a zeolit. Általánosságban a környezetkímélő olvasztósók megfelelők a térkövekhez is.

3.2 Mi okozhat elszíneződést a térkövön?

Különösen a diófa levelét ajánlott mihamarabb eltávolítani a térkő felületéről, mert az abból kioldódó szerves anyagok elszínezhetik a térkő felületét. Elővigyázatosságból minden más levéllel és szerves szennyeződéssel is így járjunk el. Gyakran okoz még elszíneződést a járművekből kicsöpögő olaj, a kerti partik során szétfröccsenő étolaj, szalonnazsír, vörösbor.

3.3 Kell-e pótolni a fugázó homokot?

Ha nem vízzáró fugázóval készült a burkolat, akkor igen. A szél, az eső és a használat következtében a homok egy része eltűnik a fugákból, és a kivitelezés utáni néhány hónapban szükséges lehet a pótlása a térkő burkolat stabilitása érdekében.

3.4 Mit okoz, ha az öntöző rendszerből rendszeresen víz kerül a térkőre?

A térkő színe egy idő után elhalványulhat, mivel a csapvíz jelentős mennyiségű klórt, oldott sót, vasat és mészkövet tartalmaz. Az elpárolgó víz ezeket az oldott anyagokat a térkő felületén hagyja. A klór töménységének arányában, illetve az öntözés gyakoriságától függően a burkolat teljesen elveszítheti a színét.

3.5 Mit tegyek, ha kifakult a térburkolat?

A leggyakoribb eset, hogy a levegőben szálló por, a sár és egyéb szennyeződések a felületbe tapadva a színek elszürkülését okozzák. Ez a probléma speciális nagynyomású mosóberendezéssel házilag is megoldható, viszont nagy valószínűséggel együtt jár a besöprő homok visszapótlásával, mivel a víznyomás ki fogja csapni a homokot a fugákból. 

Ha tömény klóros víz hatására, vagy sok évnyi UV sugárzás következtében kezdenek elszürkülni a színek, akkor még érdemes alkalmazni a térkőbalzsam nevű színmélyítő térkő ápolót, vagy más, ennek megfelelő funkciójú vegyszert.

 

4. HOL ÉS MIKOR VÁLTHATOM VISSZA A RAKLAPOKAT?

A raklapok visszaváltása a Piliscsabai telephelyünkön történik, a 2081 Piliscsaba Hosszúrét út 3902/25 hrsz. címen.

A térköveket szabvány EUR raklapra csomagoljuk, a szegélyköveket LEIER típusú raklapra csomagoljuk.

 

5. MINŐSÉGI KIFOGÁS ESETÉN MI A TEENDŐ?

Minőségi kifogás esetén kérjük, hogy mindenekelőtt töltse ki az online formanyomtatványunkat a https://koviterko.hu/reklamacio oldalon, problémáját szakembereink elbírálják és tájékoztatjuk állásfoglalásunkról.


Köszönjük, hogy a Kovi Térkő Kft. termékét választotta!

Melléklet – A térkövek beépítésének rétegrendjeA térkövek beépítésére az e-UT 06.03.42 sz. Útügyi Műszaki Előírás vonatkozik részletesen. A rétegrend a következő:

1. A távtartóknál 1 mm-rel nagyobb fugatáv, de minimum 2-3 mm akkor is, ha távtartó nélküli a térkő. Kvarchomokkal fugázó ajánlott.

2. A térkő burkolat vastagsága (6 cm).

3. Ágyazó réteg 2-4 mm szemcseméretű kőzúzalék, vastagsága 3-4 cm (nem tartalmazhat vízben kioldódó anyagokat).

4. Teherhordó réteg (vastagsága 10-30 cm) – 0 - 20 mm szemcseméretű kőzúzalék vagy CKT beton.

5. Fagyvédő réteg (vastagsága 10-20 cm) – 0 - 55 mm szemcseméretű kőzúzalék.

6. Elegyengetett, tömörített és lejtős aljzat, min. lejtése 3%.