HASZNOS TANÁCSOK

Mire ügyeljen térkő termékek kiválasztásakor

Funkció:

  • gépkocsi beálló: minden térkő megfelelő, de nagyobb megterhelés (12 tonna felett) hullám térkő lerakása javasolt, mivel ennél a típusnál a legerősebb a sorok közötti kötés. a téli közlekedés biztonságosabb, ha a sorok a gépkocsi menetirányára merőlegesen futnak (a térkő szélesebb oldala néz a bejárat felé), így a jármű kereke gyakrabban találkozik a kövek érdes peremével
  • járda: minden térkő megfelelő, esztétikai szempontok alapján válasszuk
  • kerti kiülő: minden térkő megfelelő, de célszerű a négyzet vagy téglalap formát választani, mert a kerti bútorok lába a lekerekített térkövek esetében a kövek között hézagba billenhet

Mire ügyeljen a térkő lerakásakor

Javasoljuk szakember igénybevételét, a tartósság biztosítása érdekében. amennyiben a megrendelő saját maga kívánja a térköveket beépíteni, úgy tekintse meg lerakási útmutatónkat.

Hasznos tippek vásárlás előtt:

Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről? A térkövekre vonatkozó Európai uniós szabványból kiindulva öt fontos jellemzőt érdemes kiemelni a minőség megállapításához:
  1. A térkő vízfelvételi képessége kevesebb, mint 6% lehet. A képen látható térkő 1,5% vizet vesz fel, mivel belső szerkezete tökéletesen mentes a levegőbuborékoktól. A rossz minőségű térkő szerkezete porózus, szélsőséges esetben szivacsra emlékeztet.
  2. A felületre préselt, anyagában színezett réteg (felületi kopóréteg) vastagságának minimum 4 mm-nek kell lennie, a térkő alsó részével szerkezeti egységet mutat. A képen látható térkő felületi kopórétege 5 mm. A rossz minőségű térkő felületi kopórétege esetenként olyan vékony, hogy a szürke alsó rész megjelenik a színezett felületen. Még rosszabb a helyzet akkor, ha a felületi kopóréteg és az alsó rész között látható hézag van, mert akkor várhatóan az első fagyos időjárás után a felületi réteg le fog válni.
  3. A méretbeli eltérések a névlegeshez képest maximum a következők lehetnek: • Hosszúság: +/- 2 mm • Szélesség: Szélesség: +/- 2 mm • Vastagság: +/- 3 mm
  4. A térkő külső megjelenése akkor elfogadható, ha a felületen nincsenek olyan károsodások, mint pl. rétegelválás, lepattogzódás, vagy repedés. A felület struktúrájának egységesnek kell lennie.
  5. A termék hasítószilárdsága akkor megfelelő, ha képes ellenállni minimum 3,6 N/mm2 nagyságú törőerőnek. Mivel ezt a jellemzőt a megadott pontossággal csak vizsgáló laborban lehet letesztelni, ezért legegyszerűbb, ha elkérjük a térkő megfelelőségi nyilatkozatát.

KÉRJEN AJÁNLATOT!

© 2019-2022 Kovi-Térkő, koviterko.hu | Adatvédelmi tájékoztató | IMPRESSZUM