HASZNOS TANÁCSOK

Mire ügyeljen térkő termékek kiválasztásakor

Funkció:

 • gépkocsi beálló: minden térkő megfelelő, de nagyobb megterhelés esetén a 10x20x6-os hasáb formájú Pilis térkő lerakása javasolt, mivel ennél a típusnál a legerősebb a sorok közötti kötés az erős távtartók miatt. A téli közlekedés biztonságosabb, ha a sorok a gépkocsi menetirányára merőlegesen futnak, így a jármű kereke gyakrabban találkozik a kövek érdes peremével
 • járda: minden térkő megfelelő, esztétikai szempontok alapján válasszuk
 • kerti kiülő: minden térkő megfelelő, de célszerű a négyzet vagy téglalap formát választani, mert a kerti bútorok lába a lekerekített térkövek esetében a kövek közötti fugába billenhet

Mire ügyeljen a térkő lerakásakor

Szakember igénybevétele általában biztosítja az elkészült térkő burkolat tartósságát. Mégis a költséghatékonyság és a minőségbiztosítás szempontjából is nagyon hasznos lehet, ha a megrendelő elsajátítja a térkövek beépítéséhez szükséges tudást. Ha szakmát nem is fog váltani, de egyes munkafázisok esetében komoly költséget takaríthat meg személyes hozzájárulásával. Ráadásul biztos, hogy jól fogja érezni magát amiatt, hogy meg tudja ítélni a térkövezést végző szakemberek által elvégzett munka megfelelő minőségét.

Hasznos tippek vásárlás előtt:

Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?

A térkövekre vonatkozó Európai uniós szabványból kiindulva öt fontos jellemzőt érdemes kiemelni a minőség megállapításához:

 1. A térkő vízfelvételi képessége kevesebb, mint 6% lehet. Az igazán jó minőségű térkő cca. 1,5% vizet vesz fel, mivel belső szerkezete tökéletesen mentes a levegőbuborékoktól. A rossz minőségű térkő szerkezete porózus, szélsőséges esetben szivacsra emlékeztet.
 2. A felületre préselt, anyagában színezett réteg (felületi koptatóréteg) vastagságának minimum 4 mm-nek kell lennie, a térkő alsó részével szerkezeti egységet mutat. A rossz minőségű térkő felületi kopórétege esetenként olyan vékony, hogy a szürke alsó rész megjelenik a színezett felületen.
 3. A méretbeli eltérések a névlegeshez képest maximum a következők lehetnek:
  • Hosszúság: +/- 2 mm
  • Szélesség: +/- 2 mm
  • Vastagság: +/- 3 mm
 4. A térkő külső megjelenése akkor elfogadható, ha a felületen nincsenek olyan károsodások, mint pl. rétegelválás, lepattogzódás, vagy repedés. A felület struktúrájának egységesnek kell lennie.
 5. A termék hasítószilárdsága akkor megfelelő, ha az értéke átlagosan 3,6 MPa, és képes ellenállni minimum 250 N/mm nagyságú törőerőnek. Mivel ezt a jellemzőt a megadott pontossággal csak vizsgáló laborban lehet letesztelni, ezért legegyszerűbb, ha elkérjük a térkő megfelelőségi nyilatkozatát.