TÉRKŐ LERAKÁS MENETE HÁZILAG (LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE)

Előkészítés, földmunka

A talaj kiemelését kb. 30 cm-el szélesebben végezzük el, mint a tervezett burkolandó felület. Már a kiásás során ügyeljünk a lejtés kialakítására, a csapadékvíz gyorsabb elvezetése érdekében! Mivel a természetes fagyhatár hazánkban 80 cm, ebben a zónában ne legyenek fagy által veszélyeztetett anyagok (pl: agyagos talaj). A terület tükörszintjét a kívánt formára alakítsuk és megfelelő eszközökkel tömörítsük.

Fagyvédő és teherhordó réteg kialakítása

Fagyvédő rétegnek csak humuszmentes, megfelelő szemcseméretű homokoskavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keveréke alkalmas, melyek az időjárással és faggyal szemben ellenállóak, valamint a tömörítés során nem szenvednek szemcseroncsolódást. A 0-16 mm-es kavicsot rétegenként fektesse le, és pl. rázóhengerrel tömörítse (max. 20 cm rétegenként!). E fagyálló réteg vastagsága a helyi adottságoktól és a felület terhelésétől (fagymélység) függően 30-70 cm-es, és esése megegyezik a felület esésével. Erre kerül teherhordó réteg (finomplanírozás) 0-16mm-es kavicsból, melyet úgy kell tömöríteni, hogy a beágyazó homok ne peregjen a tartórétegekbe és víz se mossa ki. A finomplanírozást +/- 1 cm-es pontossággal kell előállítani, hogy elkerüljük az egyenetlen lefektetést.

Szegélyezés

Az oldalszegélyezés biztosítja, hogy a szélső burkolólapok nem lazulnak ki. Ideális esetben ez 6 cm vastag, 20-25 cm magasságú szegélykövekkel történik. Helyezze a köveket egy kiásott árokba, 10-15 cm-es betonágyba.

Burkolatalap elkészítése

Az oldalszegélyezés biztosítja, hogy a szélső burkolólapok nem lazulnak ki. Ideális esetben ez 6 cm vastag, 20-25 cm magasságú szegélykövekkel történik. Helyezze a köveket egy kiásott árokba, 10-15 cm-es betonágyba.A jól tömörített és pontosan elkészített fagyvédő réteg felső síkjára 2/5-ös szemcseméretű zúzalékból ágyazatot hordunk fel lazán, egyenletes (min. 2, max. 5 cm) vastagságban. Durvább szemű zúzalék a bevibrálás során fellépő ellenállása és a fugahomok bemosódása miatt nem alkalmas. Csak mészben szegény (megelőzi a lerakódásokat és kivirágzást), mosott (megelőzi a fagykárt) anyagot használjon! Az ágyazat síkjának kialakítására legalkalmasabb 3-4 cm vastag idomcsöveket használni, melyeket sablonként a fagyvédő réteg tetejére fektetünk, kiszintezünk, közükbe öntjük a zúzalékot, amit léccel lehúzunk. Szintezésénél vegyük figyelembe, hogy vibráláskor a burkolat végleges magassága 0,5-1 cm-rel süllyed. Ne készítsen nagyobb beágyazást, mint amit egy nap ki tud rakni a burkolókővel! A kész ágyazatra már ne lépjünk.

Térkövek lerakása

A fektetés során, amennyiben több raklapnyi térkővel dolgozunk, ajánlott a követ a raklapokról keverve rakni; ezáltal csökken az elkerülhetetlen szín és felületbeli különbségek hatása. A térkő lerakást a sarokból kiindulva kezdjük, lehetőség szerint a felület legmélyebb pontján. Aknák, vízelvezetők, fal és egyéb csatlakozási pontoknál végzett illesztési munkák során a köveket megfelelő szerszámokkal (törőolló, vágókorong) tudjuk méretre igazítani. A köveket nem szabad túl szorosan fektetni, összeilleszteni, hanem ügyelni kell egy körbefutó, kb. 3-4 mm-es fugára. Ez azért fontos, mert a fuga átvezeti és kiegyenlíti a terhelés által a kövek között keletkező feszültséget. Az egyenletes fugavonal megtartása zsinór vagy léc segítségével, 1-1,5 m-enként végzett ellenőrzés mellett végezhető. A térkő fektetési minta nem csupán tetszés dolga. A járművek által használt burkolatokon a fő haladási irányra átlós (diagonál) rakási módot válasszunk. Így a kőnek mind a négy oldalán egyenletesen oszlik el a terhelés, felfogja a toló- és csavaró erőket, és az autó kerekei által keltett zaj is csökken. A kövek felső oldalát a beépítmények (csatornafedél, stb.) szintjétől kb. 1,5 cm-rel magasabban kell fektetni, mert a későbbi tömörülési folyamatoknak köszönhetően kb. 0,5-1 cm-rel süllyed.

Fugák besöprése és a besöprő homok mennyisége / milyensége

A fugák kitöltéséhez kötetlen anyagot kell használni. Használjon mészben szegény fugaanyagot (pl. “térkő homokot”, azaz kvarchomokot), mert ez segít megelőzni a kivirágzást. A 0,6-2 mm szemcseméretű térkő fugahomokot szórja a felületre, majd söpörje be. Anyagszükséglet: kb. 2-5 kg/m2. A besöprést addig végezzük, amíg a kövek közötti fugát a homok teljesen ki nem tölti. Bevibrálás előtt a kövekről söpörjük le a maradék besöprő homokot, hogy az a gép talpa alá kerülve ne okozzon felületi sérüléseket, karcolásokat.

Járófelület síkba hozása (bevibrálás), záró munkálatok

A lerakott köveket rázólappal (lapvibrátorral) néhányszor keresztben és hosszában is megvibráljuk. Lehetőség szerint a felületi sérülések elkerülése érdekében a vibrátor talpára szereljük fel gumitalpat. Ezután a fugákat újra besöpörjük, a maradék homokot eltávolítjuk, majd újra megvibráljuk. A felület elkészültével a terület teljes mértékben terhelhető. A maradék fugaanyag, ill. annak pora kerti slaggal lemosva eltávolítható. Egy-két hónap elteltével újra átsöpörhetjük a területet, hogy a fugák teljesen feltöltődjenek. A fugázást csak száraz felületen végezzük!