You are currently viewing Japánkert: Növényei, térkövei és egyéb kiegészítői

Milyen növényeket, térköveket és egyéb kiegészítőket, dekorációt használhatunk a japánkert építéséhez?

Egy tipikusan japán kert építését olyan emberek veszik a fejükbe, akik a kert szépítés fanatikusai, türelmük végtelen, és csak egy festői szépségű környezetben érzik jól magukat. 

A folytatásban következzen néhány gondolat a japán kert növényeiről, elrendezéséről, kellékeiről és kiegészítőiről!

A japánkert elrendezése és elemei

A japán kert egyes elemeit becsempészhetjük akár kisebb területű kertekbe is, azonban a kellékek teljes arzenálját csak 100 négyzetméternél nagyobb kertben érdemes megmutatni. 

A kert méretétől függetlenül megvalósítható, hogy a telek határra végig ázsiai cserjék sorát telepítjük. Ez már önmagában jelzi, hogy a japán kert-kultúra kedvelői vagyunk.

Kisebb kertekben is elfér néhány különálló, formára nyírt cserje, kisebb-nagyobb kőtömbök vagy szobrok, és némi kaviccsal szórt kerti ösvény. 

A használhatóság jegyében a kerti ösvény kis méretű térkővel burkolt felület is lehet, elég ha a keskeny ösvényt két oldalról kaviccsal szórt sávok szegélyezik. 

A térkő lehetőleg ne legyen rikító színű, a természetes kövek színvilágából válasszunk, kimondottan előnyös a gránit vagy bazalt hatású térkő. Azért kis méretű térkő burkolat az ajánlás, mert a kert egymástól elkülönülő részeit kanyargós ösvénnyel kötjük össze. 

A legszebb, ha egy kis patak szeli ketté a kertet és az ösvényt. A térkövezett kerti út folytatásaként nagyméretű lépőköveket helyezünk a patakba, csak ezeken lehet majd átkelni a víz fölött. Persze nem mindenki kedveli az efféle kalandot, nekik az enyhén ívelt fa híd ajánlott, magas korláttal, széles kapaszkodóval.

Nagyobb kerttel rendelkezőknek illik legalább egy japán díszcseresznye, vagy selyemakác fa mellé kialakítani a kerti pihenő helyet, amelyet akár fedetté is lehet tenni egy csúcsos tetővel borított pavilonnal. 

Az asztalok, székek, párnák és egyéb kerti kellékek tárolására szolgálhat egy kisebb kerti házikó, ezt japán kertben vörösre, vagy ehhez hasonló élénk színűre festjük. 

Ha van elég sík felület a kertben, akkor bátran vállalkozzunk egy nagyobb tó kialakítására, annál is inkább, mert a japán kertnek mindenképp része valamekkora vízfelület patak, tó vagy csobogó formájában. A tó vagy patak színes halakkal válik teljessé, és az ázsiai jelleget tovább erősíthetjük a part szakaszra telepített japán kertek növényeivel is, például bambuszokkal. Ha szint különbségek miatt kisebb területekre tagolódnak a kert sík felületei, akkor építhetünk két kisebb felületű tavat, amelyeket patak köt össze egy kis vízeséssel.

A szint különbségek miatt támfalak és lépcsőfokok kialakítása is szükséges lehet. Ezeket lehetőleg rusztikus sziklákból, vagy nagyméretű rusztikus lépőkövekből építsük.

A különálló ázsiai fák, vagy nagyobb cserjék köré kisméretű térkövekből rakjunk ki egy kör alakú sávot, ez nemcsak a fűnyírást fogja megkönnyíteni, hanem díszítő elemként is szolgál. Persze itt is úgy válasszunk térkövet, hogy a színe ne essen távol a gránit vagy bazalt tömbök színétől.

Nyilvános japánkertek Magyarországon

Hazánkban több népszerű, nyilvánosan is meglátogatható japánkert létezik.

Az egyik például Budapest szívében, a Margit-szigeten, ahol gyönyörű, festői táj veszi körbe, és a kertben madárcsicsergés, napsütés és a nyugodt zöld természet vesz minket körbe.

A másik népszerű japánkert Zuglóban található, amely a legrégebbi mind közül.

A harmadikat a gyermekekkel együtt is meglátogathatjuk, hiszen az állatkertben található.

Ezek a nyilvános, a nagyközönség számára is látogatható kertek tökéletesek arra, hogy megtapasztaljuk az ázsiai kerttípus különleges és utánozhatatlan hangulatát, színvilágát és a japán kert növényeit, állatvilágát és kiegészítőit.

A japán kert növényei és kellékei

A telek határra telepített zöld keretbe ajánlott japán kerti növények: 

  • Rododendron 
  • Azálea
  • Csengőbojt
  • Babérhanga
  • Hortenzia
  • Esetleg bambusz.

A vízfelületek mellé bambuszt és dísz nádat ültethetünk, a tóban valamilyen tavirózsa mutat a legjobban. A kerti pihenő mellett a legnevesebb japán kerti növény (és japán nemzeti jelképe), a rózsaszín virágú japán cseresznye, vagy a selyemakác nyújtja a legszebb látványt.

A különálló, formára nyírt cserjék lehetnek: 

  • Tiszafák
  • Fenyők
  • Csipkés levelű magyalok. 

Nem kevés gondozást igényel, de ékessége lesz a kertnek egy-egy jól kiválasztott bonsai fa.

A japánkertből nem hiányozhatnak a kerti ösvények sem, amelyek sokkal helyesebbek, ha kanyargósak, ezért kisméretű térkövekből érdemes őket kirakni. 

Az ösvényt közepes szemnagyságú kúlé kavics sáv szegélyezi majd, ezért színben ehhez illő térkövet válasszunk. Ilyen például a Klassziko Kocka térkő antracit színben, vagy andezit-antik színben (világosszürke-antracit színátmenetes térkő). Ez a típus alkalmas a fák körüli kör alakú térkő sáv kialakításához is.A japán kert építéséhez ajánlott térkövek árai itt találhatók: Térkő árak.