You are currently viewing Kerti sütögető ötletek: A legjobb tűzrakók házilag (képekkel)

Pár hét és itt a tavasz. Nincs is jobb időtöltés ilyenkor, mint egy jó kis kerti parti.

Meghívhatjuk a barátokat, összejön a család és egy igazán jó hangulatú délutánt, estét lehet összehozni, miközben finom ízeket varázsolunk a kerti asztalra. Ha még eddig nem tettük meg, akkor most kialakíthatjuk a kerti tűzhelyeket.

Vannak tippjeink, hogy hogyan.

A kerti tűzrakók fajtái, elkészítésük saját kezűleg

Aki próbálta már, tudja, hogy a kemencében készült ételek isteni finomak. Van mozgatható típusú kemence és van olyan is, ami fix helyre épített. Készíthetünk benne pizzát, csülköt, pácolt húsokat, dagadót, egyszóval megannyi lehetőségünk van, hogy ily módon kiéljük az ételkészítési kreativitásunkat.

A kemence egy jó kis kerti sütögető, téglából. Házilag is megcsinálhatjuk.

Kemence

1. lépés: A kemencetestet helyezzük kőre, téglára vagy betonfelületre.

Fontos tudni, hogy a sütőtérnél ne használjunk betont, samottot, sem pedig cementhabarcsot vagy vasból készült anyagokat. Azért kell kerülni ezeket, mert különben a sütőrész nem melegszik be a megfelelő módon vagy pedig megszenesítené a benne készített ételeinket.

2. lépés: Tűztér alatti rész kialakítása

A tűztér alatti részt a következő módon alakítsuk ki:

 1. rakjunk fel két sor téglát, agyagot vagy sarat használva kötőanyagnak.
 2. Majd rakjunk rá agyagot és homokréteget, végül pedig fugázott téglasort.
 3. A lábazat elkészítését követően jöhet az elülső, hátulsó és oldalsó falak felépítése, továbbá a kemence ajtajának kiépítése.
 4. Aztán pedig felfelé a füstelvezető falazása.
 5. Miután készen vagyunk, hagyjuk egy hétig száradni.

Tűzrakó hely

A tűzrakó hely esetében hasonló a helyzet, mint a kemencénél: létezik mozgatható és fixen épített verzió.

Nagyon sok kreatív megoldás létezik, ahogyan megépíthetjük a sajátunkat, ami a mi ízlésünk szerinti, és illik a kertünk stílusához.

A következő típus a bográcsozó.

Bográcsozó

Ha egyszerűen akarjuk intézni a dolgot, akkor jelöljünk ki egy bográcsozó helyet és állítsunk fel egy fém bográcsállványt. Bográcsban készül a finom gulyásleves, a halászlé vagy egy jó pörkölt.

De természetesen ebből is készíthetünk magunknak egyet, saját kezűleg.

Amire szükségük lesz hozzá:

 • tégla
 • cement
 • sóder
 • víz
 • betonacél vagy síkháló
 • vasrács/sütőrács
 • samotthabarcs
 • falazóhabarcs
 • vízüveg.

Az elkészítés módját lépésről-lépésre megtaláljuk az interneten.

Grillező

A grillezés meglehetősen népszerű dolog. Vásárolhatunk valamelyik üzletközpontban mobil kerti grillezőt, de azon nem lehet szalonnát sütni.

 • Akarunk egy kerti grillt házilag?
 • Vagy egy szalonnasütőt házilag?
 • Esetleg egy kerti bográcsozót házilag?

Akkor léptessük érvénybe a „csináld magad” elvet. Mi magunk olyat is tudunk építeni, ami három az egyben. És rengetegen szeretik a kerti grillezőn készült grill zöldségeket és húsokat.

Mire érdemes odafigyelni a tűzrakó helyek elkészítésénél?

1. Ahhoz, hogy meghatározzuk, mekkora helyre lesz szükségünk a kerti sütögetéshez, tudnunk kell, hogy hány főt várunk és az is szempont, hogy milyen étel fog készülni. Amennyiben egy teljes kerti konyhát akarunk kialakítani az udvaron, nyitott tetejű sütővel, kültéri mosogatóval, akkor ez természetesen nagyobb helyet igényel.

2. A legjobb megoldás az, ha a főzőhelyet térkövekre helyezzük, ugyanis a gyep vagy puha talaj  nem bírja el egy komolyabb szerkezetek súlyát. A helyet érdemes a teraszhoz csatolni vagy pedig megoldani, hogy vezessen oda egy kerti út.

3. A sütögetéshez használatos fát tároljuk fedett helyen, hogy ki tudjon száradni. A grillezéshez szükséges faszenet illetve szénbrikettet pedig legjobb beltérben tartani, hogy biztosan semennyi nedvességgel ne szívja meg magát, amit még a levegőből is képes felvenni.

4. Amikor eljön a tűzgyújtás ideje, csak akkor vigyük oda a fát, közvetlenül előtte. Gyújtósnak használjunk vékonyabb ágakat. A nagyobb, nehezebb farönkökre a hosszan égő tűzhöz lesz szükség. Alkalmas erre a feladatra az akác, a nyír, a bükk vagy a tölgy.

5. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha nyáron, melegebb időben akarunk sütögetni, akkor érdemes árnyékos helyet választani erre. Viszont legyenek biztonságos távolságra a fák levelei, nehogy belelógjanak a tűzbe, vagy a kipattanó láng belekapjon.

Kerti sütők – képek

Tekerjünk körbe egy fémhálóval egymásra rakott köveket. Rendkívül jól mutat.

Építhetünk például egyszerűen maradék téglából egy klasszikus, kör alakú tűzrakó helyet.

Térkő lapokból elegáns külsejű tűzrakót kreálhatunk.

Vagy ott van a földbe süllyesztett típus, ami bár praktikus, de ha gyerekek is vannak a közelben, akkor érdemes fokozottan odafigyelni sütögetéskor, hová lépnek.

A klasszikus stílusú udvarokon nagyon jól mutathat egy méretes, beton félgömb.

Egyik kedvencünk, amikor hatalmas termésköveket rakunk körbe. Ezek az ősi tüzek hangulatát idézik.

Amennyiben minőségi alapanyagokból szeretné elkészíteni a kerti tűzrakó alapját vagy magát a tűzrakóhelyet – tekintse meg legfrissebb térkő árainkat itt: Térkő árak.