You are currently viewing Ágyásszegély térkőből, téglából, betonból, és kövekből

Amikor a kertben tevékenykedünk, van egy olyan dolog, ami nagyban megkönnyíti a fűnyírást illetve az ágyások körüli munkálkodást. Ez pedig a szegély. Ez választja el a gyepet a virágágyástól, illetve a kavicságytól. Hasznos, mivel nem csak egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a kerti munkát, hanem így a gyep nem nő bele az ágyásba. Mivel a kert tagolását, illetve a pázsit karbantartását is szolgálja, ezért a kertépítés során biztos, hogy lesz vele dolgunk.

Többféle szegély típus van. Alapanyagát tekintve készülhet fából, műanyagból, fémből és persze vannak a természetes kő- és térkő szegélyek, amik fixen elválasztják az említett területeket egymástól. A leggyakoribb megoldás a térkőből kialakított ágyásszegély, de a kívánt funkciótól és a pénzügyi keretektől függően más anyagok is szóba jöhetnek.

Az ágyásszegély típusai, anyagai

Amikor a tervek alapján elindul a kert megvalósítása, akkor az első fázis mindig a szintek kialakítása.

Ezután kezdődhet a kert részekre tagolása támfalak, lépcsők megépítésével, majd a részegységek elválasztása szegélyekkel. Ezen a ponton már látszani fog, hogy hová kerülnek a fák, cserjék, virágágyások és fűszernövény ágyások, esetleg magasított ágyások. Funkció szempontjából kétféle ágyásszegéllyel lesz dolgunk:

  1. kiemelt szegély
  2. süllyesztett szegély

1. Kiemelt ágyásszegély

A magasított ágyások esetén a gyep síkjához képest akár 30 – 40 cm-rel magasabbra kerül az ágyás szintje. Az ágyás fala készülhet deszkákból, fa cölöpökből, kőoszlopokból, vagy akár tégla hatású térkövekből is fel lehet falazni.

Az ágyás fal mellé ennél a típusnál is célszerű egy 10 – 20 cm széles elválasztó sávot kialakítani térkőből, vagy más anyagból, hogy a fűnyíró kerekének maradjon elég hely.

2. Süllyesztett ágyásszegélyek

A legtöbb esetben a gyep szintjével egy vonalba kerül beépítésre az ágyás elválasztó szegély úgy, hogy a fűnyíró kereke elférjen rajta, így a szegélyek mentén sem maradnak hosszabb fűszálak, és meg lehet spórolni a szegélynyírást.

Erre a célra kiválóan alkalmas bármelyik típusú térkő, amelynek a szélessége kb. 10 cm és 20 cm közé esik. 10 cm-nél keskenyebb térkövön nem fér el a fűnyíró kereke, 20 cm-nél szélesebb térkő sáv már feleslegesen sok területet venne el a zöld felületből. Az ágyás elválasztóként funkcionáló térkövek beépítését a cikk későbbi részében írjuk le részletesebben.

Az ágyás szegély típusai

A térkövön kívül sokféle más anyag is felhasználható ágyás elválasztó szegélyként, nem mintha a térkő nem lenne esztétikus és gazdaságos megoldás. Néha anyagi okból, néha környezetvédelmi megfontolásból azonban helyettesíthetik a térkövet fa cölöpökkel, sziklákkal, újrahasznosított műanyaggal, vagy megmaradt építőanyagokkal.

1. Fa

A legolcsóbb megoldás, amikor a kert karbantartása során levágott vastagabb faágakat letisztítjuk, méretre vágjuk, és cölöpként leütjük az ágyás mellé, így megszabadultunk a fahulladék nagy részétől és 1-2 évre megoldottuk az ágyás elválasztást is.

A fa szegélyezést többféle módon is meg lehet oldani. Az egyik ilyen módszer, amikor trópusi fa vagy keményfa anyagot használunk. Ez minőségi alapanyag, így hosszabb ideig meg fog maradni jó állapotában.

Fa szegélyként beépíthetünk akác rönköt vagy mondjuk gerendát is. Ha az árakat akarjuk összehasonlítani, akkor érdemes megemlítenünk, hogy az akác rönk és a terméskő szegély nagyjából hasonló árra jön ki, viszont az nagy különbség, hogy az akác kb. 15 évig bírja a földben, de maximum 25-ig. A kő pedig egészen addig, amíg csak el nem porlad. Ez pedig bizony 1500-2000 év is lehet.

2. Ágyásszegély kőből, beton ágyásszegély

Kb. ugyanennyibe kerül az a megoldás is, amikor a kert kialakítása során felbukkanó köveket és sziklákat nagyjából egy méretre törjük, és ebből építjük meg a kő ágyásszegélyt.

Ha roppantott terméskövekben gondolkodunk, akkor léteznek kis, illetve nagy kockakövek. Az andezitnek például nagyon változatos a színvilága. A barnás-sárgástól egészen a szürke árnyalatokig terjedhet. Fagyálló és jó hosszú az élettartama – sok száz év.

A lapos kövek szintén jól mutatnak, viszont ezeket mindenképp betonnal kell oda erősíteni (5-7 cm vastagságban), különben kimozdulnak a helyükről.

A bazalt kiskocka köveket – amik általában 10x10x10 centisek és egy kő kb. 1 kg – már nem kell bebetonozni. Elég egy kis árkot ásni nekik, ami néhány cm-rel alacsonyabb, mint a kövek és egész egyszerűen egy gumikalapáccsal a földbe verve be lehet dolgozni a talaj szintjébe. A bazalt nagy kockakövek általában 20x20x20-as vagy 18x18x15-ös méretben léteznek. Ezek a 10-12 kg-os kövek a talaj szintjébe építve igen tartósak lesznek.

3. Műanyag

Olcsó és környezetbarát eljárás az is, amikor újrahasznosított műanyagból gyártott, ívre hajlítható szegélyt helyezünk az ágyás mellé.

Ezt – annak ellenére, hogy sok helyen beszerezhető -, egyáltalán nem ajánljuk. Egy (legtöbbször) zöld tekercsben kapható, hullámos kivitelű műanyag lemezszegélyről van szó. Sajnos néhány hét alatt tönkre is megy, mivel a napsugárzás tönkreteszi, egyszerűen lebontja az UV. De szegélyezés közben mi magunk is meglehetősen könnyen kárt tehetünk benne, például egy damilos szegélynyíróval. Mivel hullámos, ezért pont abban akadályoz meg minket, amiben segítenie kéne.

4. Tégla

Tulajdonképpen a kidobásra váró maradék tetőcserép, vagy kisméretű tégla is alkalmas ágyásszegélynek, még akkor is, ha esetleg méretre kell vágni, hogy megfelelő szélességű legyen, és a megfelelő ívben tudjunk fordulni vele.

A tégla szegély lerakása és a térkő ágyásszegély lerakása házilag nagyon hasonló – erről a cikk későbbi részében térünk ki.

5. Fém

A fémszegélyekkel leginkább parkokban találkozhatunk, de vannak, akik családi házak magánkertjeiben is használják. A többi szegély típushoz képest meglehetősen magas az ára. Mivel ez egy nagyon modern megjelenés, ezért csak modern stílusú kertekhez illik.

6. Ágyásszegély térkőből

Szegélyeket térkövekből is építhetünk. Ha nem akarunk semmilyen gondot a szegélyezéssel, akkor válasszuk ezt, hiszen nagyon könnyedén elgurul rajta a fűnyíró kereke. Lerakhatjuk egyenesen vagy ívesen is. Abszolút igényes kinézetet fogunk kapni. A tégla hatású térkő kiváló megoldás lehet szinte bármilyen környezetben, mert a természetesen elegáns megjelenése mellett praktikus is: az égetett agyag téglákkal szemben a tégla térkő betonból készül és teljes mértékben fagyálló. A tégla térkő ezen kívül még a mérete miatt is jól használható ágyás szegélyként, mivel a pattintott élek és a 10-12 cm-es szélesség lehetővé teszi, hogy kisebb íveket vagy kanyarokat kirakjunk vele anélkül, hogy túl nagy hézagok keletkezzenek az egymáshoz képest elfordított térkövek között.

A fenti anyagok közül bármelyik jól mutat a térkő burkolat mellett, de ha valaki igazán igényes a stílusok összhangjára a kertben, akkor az ágyásszegély beton térkő szegélyből, vagy térkőből készül. A gyep és a térkő találkozásánál gyakori probléma, hogy közvetlen a beton mellett nem mindig marad meg a gyep, bárhogy is öntözzük és műtrágyázzuk. Ilyen esetben ki lehet váltani a beton térkő szegélyt, vagy elterjedtebb nevén a ‘kerti szegélyt’ a műanyag térkő szegéllyel. Ez a megoldás ugyanis lehetővé teszi, hogy a termőtalajt ráhúzzuk a műanyag szegély szélére, és ezen a sávon is egészségesen zöldellő gyepet neveljünk, amely közvetlen összeér a térkő burkolattal!

Térkő ágyásszegély lerakása házilag

A süllyesztett ágyásszegélyt sokan egyszerűen csak a földbe ássák, majd egy kicsit megdöngölik, de ez nem egy tartós megoldás, főleg a homokosabb, lazább talaj esetén, mert a fűnyírás során ki fognak mozdulni a térkövek.

Ez azért is probléma lesz, mert ha nincsenek egy síkban az egymás mellé lerakott kövek, akkor a fűnyíró kése sérülni fog, és a térkőből esetleg leváló darabkák balesetet okozhatnak.

A jó megoldás az, ha a térkő vastagságához képest 6-7 cm-rel mélyebb sávot emelünk ki, és homokos kavics, vagy beton ágyazatot alakítunk ki a térkő alatt. Ezután a térköveket bele helyezhetjük a friss betonba, vagy pedig leszórunk a térkő alá 1-2 cm ágyazó homokot, majd gumikalapáccsal a helyére ütjük ügyelve, hogy a végén teljesen egy síkot alkossanak a lerakott kövek.

A kiemelt ágyásszegély esetén arra kell ügyelni, hogy a szegélyként alkalmazott térkő, vagy térkő-szegély magasságának a fele a földben legyen, és a föld alatti rész beton ágyazatba kerüljön. A tégla hatású térkőből épített ágyásfal esetén is ugyanez a fő vezérelv, de ilyen esetben még arra is figyelni kell, hogy a kövek között ne tudjon eltávozni az ágyásra kilocsolt öntözővíz, ezért a térkövek közötti fugákat szép egyenletesen ki kell tölteni a malter anyaggal, és nem árt ha belülről védi a falat egy erősebb vízzáró fólia.

Praktikus, ha a kiemelt ágyásszegély építésével egy időben süllyesztett szegélyt is kialakítunk végig a kiemelt szegély mentén. Így nem fenyeget többé a szegélynyírás réme, vagy ha robot fűnyírót veszünk, akkor a robot sem fog állandóan az ágyás körül cirkulálni.

Amennyiben tégla hatású ágyásszegély, vagy bármely más stílus mellett tenné le a voksát, az összes térkő termékünk aktuális árát megtalálhatja ezen az oldalon: Térkő árak.