You are currently viewing Kerti térelválasztó megoldások: zöldfal járdalappal

A kerti térelválasztó növényfalak alkalmazása napjainkban a fenntartható fejlődés szimbóluma, így átvitt értelemben és szó szerint is az egyik legzöldebb kerti térelválasztó megoldás. 

Kerti térelválasztó kerítés zöldfallal 

A zöldfal mint elválasztó kerítés előnyei 

Nemcsak az szól mellette, hogy megnyugtató és szebb látványt nyújt, mint egy csupasz kőfal. A zöldfal egy oxigéntermelő felület, csökkenti a por- és a zajszennyezést, sőt a kőfalakat a hőingadozástól és a nedvességtől is megvédi. 

Az élő növényi falnak ugyanúgy van helye a teraszon és a kertben is, mint a házfalon. Mivel a növények némi gondozást igényelnek, ezért a zöldfal elé célszerű legalább egy sorban járdalapokat elhelyezni, biztosítva a sármentes közlekedést nedves időben is. 

Az alapötlet egyébként egy francia botanikustól származik. E szerint az esőerdőkben a futónövények által alkotott zárt falak látványát mesterséges telepítéssel is el lehet érni bármilyen függőleges felületen, egy megfelelő tartószerkezet és a sűrűn fedő növényzet segítségével. Hazánkban a legrégebbi, ismert futónövények, amelyek lombját távolabbról nézve zárt zöldfalnak látjuk, a vadszőlő és a borostyán. Maga a tartószerkezet lehet apácarács, drótháló, raklapkerítés, vagy akár műanyag flakonok egymáshoz rögzítésével épített fal.

Kerti térelválasztó növények: a növényfal kerítés

Régi, jól bevált megoldás a telekhatárra ültetett tujasor vagy élősövény. Megfelelő metszéssel és formálással ezek a fajták szép látványt nyújtanak, azonban szélességüknél fogva minimum 60 cm-es, de gyakran 90 cm-es sávot foglalnak el a telekből. Ezzel szemben egy ügyesen kivitelezett zöld-fal 20–50 cm-es szélességű sávban elfér, fantáziadúsabb és nem utolsó sorban olcsóbb megoldás. Többféle növényt variálhatunk, akár több színárnyalatból alakíthatunk ki sávokat. 

A zöldfal és a járdalapok kombinációja: mutatós és praktikus megoldás

A zöldfal lábánál szükség lehet egy sor járdalap lerakására, hogy a növények gondozását, a lehulló levelek összetakarítását megkönnyítsük. Mutatós megoldás, ha a zöldfal tartószerkezete és a járdalapok közé nagyobb méretű kulé kavicsokat szórunk. Ez ráadásul a talaj nedvességtartalmának hirtelen elpárolgását is lassítja, sőt a gyomok szaporodását is fékezi.

Támfalak és járdalapok: védelem a lefolyó csapadékvíztől

Támfalak esetében adott egy kőből és betonból épített szerkezet, amely önmagában is lehet esztétikus látvány, de soha nem lesz annyira barátságos megjelenésű, mint egy élőfal növényekből kialakítva. A kisebb, előregyártott elemekből épített támfalakat gyakran úgy készítik, hogy eleve kihagynak helyet a kúszó- és futónövények számára. Viszont ha teljesen zárt fallal állunk szemben, akkor kénytelenek leszünk elé ültetni a kedvenc futónövényeinket. 

Egyes hiedelmek szerint a növényzet folyamatosan nedvesen tartja a falat, ezáltal károsítja és csökkenti az élettartamát. Valójában a növény elszívja a vizet a faltól és szárazon tartja, még az esőtől is védi valamelyest. Árnyékoló hatása révén pedig nyáron is kíméli a köveket az erős hőingadozásoktól. 

A támfalak esetén praktikus megoldás lehet, ha a tetejére élszínezett járdalapokat helyezünk túllógatva a fal peremén, és vízorrot belevágva. Így a falat megvédjük a lefolyó csapadékvíztől, és a fal tetején egy járható felületet kapunk. Vagy ha nem járható helyen van a támfal teteje, akkor a járdalapokra helyezhetünk balkonládákat, és a zöld-fallal harmonizáló virágokkal ültethetjük tele.

További kültéri térelválasztó lehetőségek

Kerti pavilonokat nem feltétlenül vesznek körbe zárt falakkal, de a hangulat és a látvány kedvéért egy vagy két oldalról lezárhatjuk apácarácsra felfuttatott növényfallal. A falakat tegyük az uralkodó szélirány felé, így majdnem teljesen szél- és eső-védetté válik a pavilon.

A pavilon aljának burkolására használt járdalapokkal érdemes egy 40–50 cm széles járdát kialakítani a pavilon körül, így megvédjük a pavilon farészeit is az esővíztől, és a növények gondozását is megúszhatjuk száraz lábbal, ha kénytelenek vagyunk nedves időben végezni.

A futónövényekhez stílusban a gyöngykavicsos felületű járdalapok illenek a legjobban, mivel a kavicsszemek megjelenése tovább erősíti a természetközeliséget.

Ebben a posztban nem tudtunk minden fontos kerti térelválasztó megoldásra kitérni, egy későbbi alkalommal talán készítünk egy folytatást is. Addig is felsorolás szintjén még néhány lehetőség kerti térelválasztó témában:

  • nád- vagy fűzszövet kerti térvelválasztó,
  • fémből kialakított rózsafuttató,
  • álcaháló kerítésre erősítve,
  • többféle mozgatható kerti paraván, illetve kültéri paraván
  • valamint különböző, anyagát tekintve fa térelválasztó megoldások (pl. vadászkerítés).

A kerti térelválasztó speciális típusa a kerítésszegély, amelyről korábbi posztunkban olvashatnak részletesen

Miért szerezze be a kertjéhez szükséges térkövet és járdalapot tőlünk?

A térkő lerakása egy külön szakma, így ha megbízható szakembert kérünk fel, nagyon sok terhet levehet a vállunkról egy térköves kert kialakításával kapcsolatban. Külön előny, ha a térkő gyártása, forgalmazása és lerakása egy kézben van. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy mind a térkő megfelelő minőségét, mind a lerakásának színvonalát garantálja az adott cég.

Cégünk, a Kovi-Kő Térkőgyár egy ilyen vállalkozás. A Kovi-Kő 100%-os magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás, a hazai piac emblematikus szereplője. Azáltal, hogy a térkőgyártás, -eladás és a kivitelezés minden egyes fázisát összefogjuk, a Kovi-Kő valódi garanciát képes vállalni a minőségért és az elvégzett munkáért egyaránt. 

A Kovi-Kő további előnye, hogy:

  • a vásárlást ingyenes tanácsadással segítjük,
  • olyan, kisebb mennyiségekre vonatkozó lakossági igényeket is szívesen kiszolgálunk, amelyeket másutt jellemzően nem,
  • térköveinkre és járdalapjainkra tízéves garanciát adunk,
  • termékeink minden vonatkozó hazai és EU-s szabványnak megfelelnek,
  • kizárólag megbízható és hozzáértő, számos referenciamunkával bíró térkőburkoló mesterekkel dolgozunk együtt. 

A kertjének kialakításához szükséges térkövet, járdalapot vagy akár gyöngykavicsot szerezze be tőlünk! A gyöngykavicsos és egyéb járdalapok árai itt érhetők el: Járdalap árak.