You are currently viewing Térkő gyomtalanítása: A legjobb térkő gazolók, gaz kiszedők

Gyakran megesik, hogy a nemrég készült kerti burkolat általános látképét elrontja a járdalapok között feltörekvő gaz. 

Ez ellen sajnos nem könnyű a védekezés, hiszen a gyomnövények pontosan a szívósságukról ismertek, ezért képesek oly sok helyen felütni a fejüket és mostoha körülmények között is kitartani. 

Szerencsére számos módszer létezik a védekezésre, a térkő gyomtalanítására.

Cikkünkben adunk néhány tippet a megelőzéshez és a gyomok irtásához is!

Térkő gyomtalanítása a járdalapok formája szerint

Először is fontos megemlíteni, hogy a térkő között növő növényzet nem mindig rossz, hiszen virágok is ültethetőek bele – vagy akár moha graffiti is készíthető!

A megelőzés egyik módszere lehet a zártan rakható, szorosan illeszkedő forma választása, illetve megvásárlása. 

Tipikusan a lekerekített végű, domború ívekkel határolt formák azok, amelyeket nem lehet hézagmentesen egymás mellé fektetve elhelyezni, így a hézagokban marad elég élőhelye a gyomnövényeknek. 

Hozzá kell tenni, hogy a forma kiválasztásának nem ez az egyedüli szempontja, és a négyzet alakú köveknél sem garantált, hogy megússzuk a küzdelmet a gyomok ellen. Sok esetben például az egyenes vonalakkal határolt, sarkos formákat is nagy fugákkal rakják, mert így jobban néz ki, és nem utolsó sorban a hőtágulás miatt is kell legalább 2-3 mm hézag a lapok közé, ennyi hely már elég is gyomnövények számára. 

A gyomok nemcsak úgy kerülhetnek a kövek közé, hogy a gyökereiket a föld alatt beeresztik a kövek közé, hanem előbb-utóbb a besöprő homokban magról is kikelnek. 

Térkő mohásodás ellen

Az árnyékosabb, és nedvesebb helyeken a moha is könnyen betelepedik a járdalapok közötti fugákba, ez sokak számára kedvező fordulat lehet, mivel a moha teljesen kitölti a hézagokat, így elfoglalja a helyet a gyomnövények elöl, és a járdalapoknak is egy esztétikus zöld keretet ad.A moha irtása térkő közül jóval kisebb munkát jelent, ha a térkövet és a fugákat megfelelően teszik le – mohásodás esetén pedig a térkő tisztítás cikkünkben leírtakat érdemes alkalmazni.

Tippek a járdalapok közötti gazosodás megelőzéséhez

A térkő gyomtalanítás háromféleképpen történhet, amennyiben a megelőzés a cél:

  1. A járdalapok melletti szegély kialakítás többek közt arra a célra is jó, hogy útját állja a gyomnövények gyökérről történő terjedésének a burkolat felé. Fontos, hogy ha a szegélykövek között fuga van hagyva, akkor a fugák is ki legyenek töltve kötőanyaggal (habarccsal), különben a gyökerek hamar megtalálják az utat a járdalapok alá.
  2. Érdemes lehet a járdalapokat habarcsba tenni, a fugák kitöltéséhez pedig szárazhabarcsot használni. Ez az anyag víz hatására megköt, így képes a gaz útját állni.
  3. A jó minőségű és megfelelő vastagságú geotextília sokáig ellenáll a gyomnövények feltörekvő gyökereinek, miközben a csapadékvíz elszivárgását sem gátolja. Tehát érdemes a járdalapok alá geotextíliát elhelyezni.

Térkő közötti gaz kiirtása

A szép kertet nehéz elképzelni szépen nyírt gyep nélkül. Csak az a baj, hogy a fű nem csak ott nő, ahol kényelmes levágni, hanem a járdalapok mellett a fal tövében, és még a járdalapok közötti fugákba is belenő. A jó hír az, hogy végre van jobb megoldás, mint a gyomirtózás, és a hosszú szárú csavarhúzóval négykézláb történő gyom eltávolítás. Íme, néhány hasznos tipp ehhez a témakörhöz.

A legjobb térkő gazolók, avagy tippek a gyomnövények irtásához

Ismét három féle módszert érdemes mérlegelni, amennyiben a térkő közötti gaz kiirtása a célunk.

  1. Klasszikus módszernek számít, ha a gazosodó részeket valamilyen vegyszerrel permetezzük le. Ez általában hatásos, bár ezek az anyagok többé-kevésbé környezetszennyezőek, és más növényekre is veszélyesek. Aki nem akar vegyszert használni, alkalmazzon bátran ecetsavat, melyet a gyomokra kell permetezni, lehetőleg szélcsendes időben. A tapasztalat szerint a permetezés 3 – 8 hétig képes távol tartani a gyomokat.
  2. A 100% bio megoldás a kézi gazolás, azaz a gyomnövények kihúzása gyökerestől, kézzel végezve. Ezt eső után 1-2 napig egész könnyen el lehet végezni. A legnépszerűbb térkő gazoló a hosszú szárú, lapos végű csavarhúzó, ami jelentősen megkönnyíti az életünket, ha kézi gazolásra adjuk a fejünket. A csavarhúzóval ki tudjuk lazítani a gyomok gyökerét, és utána egész könnyű kihúzni őket. Azért egy 50 m2-es burkolat esetén ez így is legalább fél napos munka, és lehet mondani, hogy az idegekre hat.
  3. Gépet is használhatunk, amely szintén “bio”, de sokkal hatékonyabb és idő kímélőbb megoldás, mint az előző opció

Hogyan válasszunk megfelelő gépet a járdalapok körüli gyom eltávolításhoz?

A fűnyíró gép sajnos nem alkalmas “gaz kiszedőnek” még a járdalapok mellett és között kibújó gyomok kordában tartásához sem, nem beszélve a járdalap és a házfal vagy a kerítés találkozásáról. 

Így háromféle gép jöhet szóba a járdalapok körüli gyom eltávolítására: 

  1. a szegélynyíró
  2. a benzines fűkasza
  3. illetve a nemrég kifejlesztett speciális fugatisztító gép (erről a cikk későbbi pontjában számolunk be részletesen).

Először is nézzük meg, hogy milyen esetben lehet egyáltalán szükség a benzinmotoros fűkasza bevetésére? Ezek a gépek olyan elvadult helyekre valók, ahol fél méteresnél is nagyobbra megnőtt a gaz, akár bozótossá vált a terület, és a négykerekű fűnyíróból még a legerősebb típus is elakadna. A benzinmotorral hajtott fém vágókés majd ellátja a baját a bozótnak, és a méteres gyomoknak. Tehát nem a kis alapterületű, gyakran nyírt kultúrkertbe való típus. A használata során erősen ajánlott védőfelszerelések: bakancs, hosszúnadrág, munkáskesztyű, védősisak átlátszó plexivel, vagy fém rostéllyal.

A fűnyíró gépek számára elérhetetlen gyep szegélyek nyírására legalkalmasabb a szegélynyíró gép. A talajszintnél magasabb járdalapok, szegélyek, magas ágyások, cserjék és bármely egyéb tereptárgy körül ezzel a géppel szépen méretre vághatjuk a füvet. Rengeteg különböző típus kapható a szegélynyírókból, a kiválasztásnál a következő szempontokat érdemes megfontolni:

Attól függően, hogy mekkora a terület, választhatunk vezetékes, vagy akkumulátoros változatot. A nagyobb, széttagolt kertben praktikusabb akkumulátorost venni, különben nem győzünk majd hosszabbítókat vásárolni, és a fák szárára feltekeredett kábelt rendezgetni. Persze az is fontos, hogy a motor teljesítménye megfelelő legyen a terület nagyságához.

A kényelem érdekében azt a típust részesítsük előnyben, amelyiknek a nyele állítható, hogy sose kelljen görnyedve dolgoznunk, valamint egy második, állítható markolat is alapkövetelmény.

A vágás szélesség minél nagyobb, annál jobb, mert annál gyorsabban tudunk haladni a vágással, de tartsuk észben, hogy többnyire a nagyobb szélesség nagyobb súlyt is jelent, és ezt a gépet ugye kézben tartva kell majd használnunk. Tehát vásárlás előtt nyugodtan fogjuk kézbe pár percig, akár mászkáljunk is vele, hogy meglegyen a hangulat, amit a tartós használat közben fogunk átélni.

Akárhogy is, a szegélynyíró és a fűkasza használata sosem lesz olyan kényelmes, mint a négykerekű fűnyírót tologatni a fű fölött. Ezért mindig nyitva áll a lehetőség, hogy térkővel vagy járdalappal leburkoljuk azokat a helyeket, ahol rá vagyunk kényszerítve a szegélynyíró használatára, hiszen a térkő gyomtalanítása jóval egyszerűbb feladat. Kialakítunk egy sávot a gyep mellett, ezáltal a járdalap vagy a térkő elfoglalja majd a helyet a növények elöl, így marad hely a fűnyíró kerekének, és a levágott gyep szép egyenletes lesz mindenhol. A cserjék, a növény ágyás, a kerti tó vagy a medence körüli fűszegélyeket érdemes ugyanígy leburkolni egy keskeny sávval, ahova térkövek vagy keskenyebb járdalapok kerülhetnek.

Gaz kiszedő: Miért és hogyan használjuk a gyomlálógépet?

A járdalapok fugáiba betelepedett gyomnövények kiirtása egyáltalán nem egyszerű feladat. Vagy mérget kell alkalmazni, ami nem túl környezetbarát megoldás, vagy a népszerű “térkő gazolóval”, a csavarhúzóval lehet kúszni-mászni amíg elfogynak a gyomok a fugákból, és a bőr is a térdünkről. Az elegáns és kényelmes megoldás a gyomláló gép, amely egy hosszú nyéllel ellátott elektromos gép, látszólag két keréken guruló kis szerkezet. Az egyik kerekén valóban csak gurul, viszont a tengely másik végére egy 10 cm átmérőjű korong kefe van felerősítve, amely percenként 3000 fordulatot tesz meg, így pillanatok alatt mindent kitakarít a járdalapok fugáiból.

A nyél magassága természetesen állítható, hogy mindig egyenes gerinccel jelenjünk meg a szomszédok előtt járdalap-fuga tisztítás közben is. A gép tömege mindössze 2 kg, ez megkönnyíti a használatát, és az elrakását is. Okosan mutatja a gép a kefe kopásának mértékét, ha kell, könnyen cserélhető a kefe egy tengelyzár kioldásával és visszazárásával. A gép pillanatok alatt összecsukható, így egész kis helyet foglal, de a fülénél fogva fel is akaszthatjuk. Az ötletességéhez képest egész baráti az ára, kb. 3 tálca prémium sör árából meg is van, aztán már csak tolni kell.

A gyomirtás térkőből tehát nem nehéz vagy költséges, ha tudjuk a módszerét.

Amennyiben pedig járdalap vásárlás előtt áll, vagy kicserélné meglévő térburkolatát, hogy ezzel csökkentse a gazosodást mértéket, tekintse meg Járdalap kínálatunkat!