You are currently viewing Kertépítési ötletek, kreatív és szép kertek kialakítása házilag

Akár térköves, akár térkő nélküli kertben gondolkodunk, a szakirodalmat böngészve a kreatív kertépítési ötletek sokaságából válogathatunk. Azonban érdemes előre gondolkodni, és már a kert kialakítása előtt eldönteni, pontosan milyen kertet is szeretnénk. Így a különböző kertrendezési ötletek nagy része is hatékonyabban valósítható meg. Ugyanakkor természetesen vannak  olyan kerti praktikák is, amelyeket egy meglévő kert szépítésére, fejlesztésére utólag is eredményesen alkalmazhatunk. 

Ebben a posztban néhány lényeges szempontot, praktikus tippet, tanácsot veszünk sorra, amelyek hasznosak lehetnek az egyszerű, szép kertek kialakításánál. Reméljük, a most következő kertrendezés ötletek praktikus segítséget nyújtanak a leendő és a jelenlegi kerttulajdonosoknak is. 

Hasznos kertépítési ötletek a kert tervezéséhez

A kertépítés a tervezéssel kezdődik. Az, hogy a kerttervezés házilag történik, még nem jelenti azt, hogy nem törekszünk a profizmusra. Egy jól átgondolt koncepció segítségével könnyen megvalósíthatóak olyan kertrendezési ötletek is, amelyeket ennek hiányában, egy kész kert esetében, utólag már nehezebb vagy drágább kivitelezni. 

A kreatív kertépítési ötletek hasznosak a kert fejlesztése szempontjából.

Kerttervezés házilag: gondoljuk ki alaposan, milyen kertet szeretnénk

Számos kerttípus közül választhatunk, például: 

A kerttípus kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a kert mikroklímáját, mennyire napos vagy éppen árnyékos, mennyi csapadék vagy más vízforrás áll rendelkezésre. Ugyanilyen fontos a talajtípus is, hiszen ez is döntő hatással van rá, mely növények érzik magukat otthon a kertben. 

A kerttípus meghatározza, milyen növények kerüljenek a leendő kertbe, és milyen egyéb elemek, eszközök, dísztárgyak beszerzésére van szükség. Egy szárazkertben például jóval több térkőre lesz szükség, mint egy haszonkertben. Egy mediterrán kert esetében pedig elengedhetetlen a tájegységre és éghajlatra jellemző növények (például citrusok, babér, füge stb.) telepítése. 

A kert kialakítása során döntő, mennyi időt tudunk a fenntartására szánni

A kerttervezésnél az egyik leglényegesebb tényező, hogy mennyi időnk lesz a kert gondozására, fenntartására. Ha több időnk van, nyugodtan dönthetünk olyan kert mellett, amelybe sok időráfordítást igénylő növény kerül. Ha viszont időszűkében vagyunk, jobb, ha a burkolt, térkövezett felületek kerülnek túlsúlyba. 

Megfelelő növények a megfelelő kertbe és a megfelelő helyre

A kert meghatározó elemei a benne található növények. Mint említettük, ezek kiválasztásánál figyelembe kell venni a kert típusát. De további fontos szempontok is vannak. Ilyen például, hogy az adott klímához, mikroklímához passzoló növényeket válasszunk. Vagyis vegyük számításba virágok, cserjék, fák fény- és csapadékigényét, fagytűrő képességét. Ez abból a szempontból is fontos, hogy pl. a direkt napsütést kedvelő növényeket ne ültessük árnyékos helyre, az alacsony vízigényű növényeket pedig az ereszcsatorna kivezető nyílásának közelébe stb. 

A növények állandóan nőnek

Erről az evidenciáról a kerttulajdonosok egy része hajlamos elfeletkezni. Amikor egy precízen megtervezett kert kialakítása után eltelik pár év, az egész hirtelen nagyon zsúfolttá válhat. Ezért már az elején kalkulájuk be, hogy minden növény változik és általában növekszik, terebélyesedik – egyesek jóval gyorsabban, mint mások. Eleve érdemes a kertet egy élő, állandóan változó, dinamikus egységként felfogni (kivéve, ha a nagy része vagy az egész pl. térkövesítve van, és alig vannak benne növények).

Ne vásároljunk meg mindent egyszerre

Csábító lehet mindent egy szuszra, egy helyről bevásárolni a leendő kertünkhöz, például egy barkácsáruházban. Így azonban nem biztos, hogy a legjobb minőségű, a kertbe leginkább illő dolgokat szerezzük be. Arról nem is beszélve, hogy szezonon kívül számos eszközhöz, berendezéshez olcsóbban juthatunk hozzá. (Télen pl. olcsóbbak az öntözőberendezések stb.)

Amiért nem muszáj, ne fizessünk

Egy kerti komposztáló beállításával például értékes komposzthoz juthatunk, amely talajjavításra és szerves trágyaként egyaránt felhasználható. De mulcsnak való anyagokat is, sőt akár növényeket is szerezhetünk ingyen. Ennek érdekében érdemes ilyen jellegű csoportokba belépni a Facebookon, illetve más kerttulajdonosokkal felvenni a kapcsolatot a környezetünkben. 

Kérjük szakember tanácsát

Az interneten ma már bőséges és széles körű szakirodalmat találunk magyar nyelven is, ahol jobbnál jobb kertépítési ötletek sorjáznak. Így akinek van némi gyakorlata és elég ideje, annak a kerttervezés, kertépítés házilag is megvalósítható. Ha azonban ez lesz életünk első kertje, vagy nincs elég időnk, hogy a szükséges tudást összegyűjtsük, érdemes profi kertészhez fordulni. A tapasztalatok szerint egy ilyen szakember munkadíja sokszorosan megtérülhet, hiszen számos hibát, tévedést megelőzhetünk. Ezek kijavítása gyakran több költséggel jár, mint egy profi kerttervező igénybevétele. 

Kreatív kertek olcsón – további kertépítési ötletek, tippek, tanácsok

Gondoljunk a gyerekre

Egy játszótér minden gyermek álma, de nem feltétlenül kell ilyen nagyban gondolkodni. Egy homokozósarok kialakítása például nem nagy költség, fáradtság. De akár ennél egyszerűbben is kedvezhetünk az apróságoknak. Egy kissé elvadultabb, burjánzó cserjés rész például kiváló búvóhely, játszóhely lehet. Az izgalmas kalandok mellett a természet, a kert apróbb-nagyobb lakóinak megfigyelésére is alkalmas az ilyen terep a kicsiknek. 

A víz mindig jó ötlet a kertben

A víz bármilyen formában feldobja a kertet. Készíthetünk házilag csobogót, létesíthetünk szökőkutat, építhetünk kerti tavat vagy medencét térkő segítségével. De akár esőkertet is létrehozhatunk. 

Használjuk kreatívan a térkövet

Térkővel nem csak a kert vagy az udvar egy részét burkolhatjuk vagy kerti utakat alakíthatunk ki belőle. Kiváló lehet ágyások vagy a gyep szegélyezésére, de akár tűzrakóhelyet vagy grillezőt is építhetünk a segítségével. A térkövezett felületek és építmények színével is játszhatunk, ezáltal még látványosabbá téve kertünket. 

Kertépítési ötletek meglévő kert fejlesztésére: a jó kerthez jó térkőre van szükség

A térkő burkolatként és szegélyként egyaránt a kert hasznos eleme és dísze. Beszerzéskor érdemes olyan forrást választani, ahol a gyártás és a forgalmazás egy kézben van. A 100%-os magyar tulajdonban, családi vállalkozásként működő KOVI Térkőgyár éppen ilyen cég. Ennek nagy előnye, hogy bármikor tudnak pótlást biztosítani a náluk korábban vásárolt térkövekhez. Sőt, akár kis mennyiségű térkövet is kedvező árakon lehet tőlük venni. 

A KOVI Térkőgyár ezen felül a térkövek lerakásában is segítséget nyújt, ha a vásárló úgy kívánja. Mivel régóta a hazai piac meghatározó szereplői, olyan szakembergárdájuk van, amelynek munkája csúcsminőségű, és a tartósságára sem lehet panasz. A KOVI Térkőgyárnál a vásárlóknak biztosított ingyenes tanácsadás magától értetődő, mint ahogyan a térkövekre adott tíz éves garancia is az.