You are currently viewing Vízáteresztés és a geotextília használata (milyet válasszak?)

A fagypont a kerti szezon végét jelenti.

Ekkorra már remélhetőleg minden le van téliesítve a kertünkben, így nem okozhat kellemetlen meglepetéseket a hideg.

Azonban arra sokan nem gondolnak, hogy nem csak a növényeket érinti a jeges idő, hanem a burkolatot is!

Ráadásul a legnagyobb problémát nem is a tartós hideg okozza, hanem a hőmérséklet ingadozása.

A probléma neve: felfagyás.

Ez a jelenség szinte minden burkolati elemet érint, legyen szó betonról, térkőről, vagy bármely más útburkolati anyagról.

De mi jelenti a megoldást?

Íme minden a térkő burkolat felfagyásáról, a vízáteresztő térkőtől, a geotextília használatáig — egyetlen helyen összegyűjtve!

A felfagyás

A kő burkolatokat érő fagykár általában olyankor jelentkezik, ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, majd kicsit olvad, majd újra fagy.

Ahogy környezet órán tanultuk: a víz belefolyik a kis repedésekbe, majd megfagy. A térfogata megnő, ezáltal szélesít a repedéseken, így utat nyit a még több víznek. 

A térköveket persze nem repeszti szét a fagy, de itt-ott csúnyán megemelkedhet a burkolat télen. 

Mit tehetünk ellene?

A burkolat felfagyását több módon is megakadályozhatjuk.

Az egyik megoldást a csapadékvíz elvezetése jelenti.

A másik lehetőséget a térkő vízáteresztő rétegei, például a geotextília használata nyújtja.

Lássuk is ezeket részletesen.

A vízelvezetés 

A probléma a megfelelő vízelvezetéssel egyrészről megelőzhető, vagy ha már megtörtént, akkor pedig orvosolható.

Hogyan előzhetjük meg a térkő felfagyását?

A legjobban azzal járunk, ha a térkő lerakása előtt tanulmányozzuk, hogy az alap különböző rétegeinek mi a megnevezése és funkciója, és csak akkor rakjuk le a térkövet vagy más burkolati elemeket, ha megbizonyosodtunk róla, hogy az alap a megfelelő rétegrendet követve lett kialakítva. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat: A térkövezés alapfogalmai.

Ha teraszburkolat készül a térkőből, akkor jó minőségű kültéri flexibilis, fagyálló ragasztót használjunk a kövek alá és fugázó anyagnak is. Ha nem megfelelő a ragasztóanyag terülése, akkor hézagok maradhatnak alatta, és ez már elég is lehet ahhoz, hogy a csapadékvíz fagyos időben megemelje a burkolatot.

Ha a burkolt felület terméskőből, vagy esetleg bontott téglából készült, akkor magát a burkoló követ érdemes víztaszító anyaggal lekezelni a beépítés során alulról is és felülről is — ellenkező esetben a bontott tégla szétfagy. 

De mit tehetünk akkor, ha már megtörtént a baj?

Hogyan javítsuk ki a felfagyott térkő burkolatot?

Ha már megtörtént a baj, akkor az első feladat, hogy találjuk meg hogyan került a víz a térkő alá. 

Talán megúszható a térkő alapjának a szétbontása abban az esetben, ha a fagyás olyan helyen jelentkezik, ahová vízelvezető csövön vagy csatornán keresztül magunk irányítottuk a vizet. A csatorna vagy cső meghosszabbításával, a víz útjának megváltoztatásával valószínűleg meg tudjuk szüntetni a térkövezett burkolat emelkedését és süllyedését.

Ha ez nem segít, akkor sajnos fel kell szedni a térköveket, és a víz áteresztésére alkalmas, új alapot kell biztosítani a térkő alá, a megfelelő rétegrend kialakításával. 

A következőkben erre nyújtunk megoldást.

A vízáteresztő anyagok: A térkő fuga, a zúzott kő, a homok, és a geotextília térkő alá

Az elvileg mérsékelt égövi időjárásunkban egyre többször találkozunk szélsőséges jelenségekkel, például azzal, hogy a csapadékvíz túl nagy mennyiségben és túl rövid idő alatt zúdul le a földre, vagy a térkövezett felületre. Ez akkor probléma, ha a vízzáró burkolatokon végighömpölyög a víz az utcai árokig, és soha nem jut le a mélyebb talajrétegekbe, így aszályosodás fog megindulni. Ugyanakkor a városokban a hömpölygő csapadékvízzel sok szennyező anyag kerül a folyókba és tavakba. 

Mindkét probléma megoldódik, ha a térkövek közötti hézagok kitöltésére vízáteresztő fugázó anyagot használunk, és a térkő burkolat alapját a megfelelő rétegrenddel készítjük el.

A térkövezett felület akkor jó, ha a csapadékvíz nagy részét elvezeti a burkolat szélén lefektetett vízelvezető elemek irányába, illetve egy kisebb részét elszikkasztja a fugákon keresztül a talaj alsóbb rétegeibe.

Logikusan hangzik, hogy a híg vagy darált betonba helyezett és habarccsal kifugázott térkő a legfagyállóbb, de sajnos ez a megoldás hosszú távon nem szokott beválni, mert a beton a talajjal érintkezve felveszi a nedvességet és előbb-utóbb szétmálik, vagy a fagy hatására időnként megemelkedik.

A víz áteresztő alap lehet 0 – 50 mm szemszerkezetű zúzott mészkő, azaz murva, vagy zúzott bazalt, szakszerűen tömörítve. A célnak megfelel a cementes sóder is, csak nagyon ügyeljünk rá, hogy nehogy vízzáróvá tegyük túlzásba vitt cement mennyiséggel és döngöléssel.

Nem túl valószínű, de néha előfordul, hogy a nem megfelelő módon kivitelezett geotextília fektetése pont bevezeti a vizet a térkő alá — ugyanis a térkő alá geotextília is kerül. Ha ez a helyzet, akkor távolítsuk el, vagy szabjuk át.

A szabványok és szakmai ajánlások alapján a térkő rétegrend tehát a következő: 

  1. az úgynevezett ágyazó homok, amelynek 3 – 5 mm vastagságúnak kell lennie
  2. alatta 10 és 50 cm közötti vastagságban zúzott kő réteg következik, ez durvább, 20/50 mm-es murva szokott lenni leggyakrabban 
  3. a murva alá jó minőségű geotextilt használata javasolt, amely lefelé vízáteresztő, és ezzel egy szűrő funkciót is ellát, ugyanis a szennyeződések fel fognak akadni rajta, és lassan lebomlanak. 

Éppen ezért nem mindegy, hogy a térkő alá milyen geotextília kerül.

Térkő alá milyen geotextíliát vegyek?

Amennyiben a geotextília kavics alá, murva alá vagy térkő alá kerül, abban az esetben ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni:

  • Nagy élettartam (20-40 év is akár)
  • Ellenállóság a penész és baktériumok ellen
  • Kiváló lég- és vízáteresztő képessége legyen

Azért jelent nagyszerű megoldást a geotextil térkő alá, mert a felette található murva és homok réteg is természetes vízáteresztők, de lassítják a víz útját lefelé, sőt átmenetileg megtartják a vizet, így el tudják látni a talaj mélyebb rétegeit, és meggátolják az aszályosodást.

A geotextília lerakása és fektetése után az az egy lényeges kérdés maradt, hogy a térkő fugázó anyagok mennyire hatékonyak a vízáteresztésben, és ezáltal melyik a legjobb vízzáró térkő fuga?

Térkő fugázása homokkal

A homokkal besöpört térkő fugák esetén egyértelmű a válasz! 

A homok gondolkodás nélkül, gyorsan levezeti a vizet. 

Viszont könnyen kimosódhat a fugából, és ezzel az egész térkő felület veszít a stabilitásából, mivel a kövek ezután könnyebben kimozdulnak a helyükről.

Ráadásul a hangyák ellen sem túl hatékony.

Műgyantás térkő fugázó

A legprofibb vízzáró térkő fuga megoldás a kötőanyagot tartalmazó, vízáteresztő térkő fugázó habarcs, illetve a térkő fugázó műgyanta. 

A használatukhoz figyelni kell arra, hogy a minimum 3 mm fuga hézagnak meg kell lennie a térkövek között. 

A fugázó anyagnak sok esetben nagy teherbírásúnak kell lennie, normál esetben elvárható a 45 N/mm2 teherbírás. A térkő tulajdonságaitól nem nagyon maradhat el, gyakorlatilag ugyanolyan nyomószilárdsággal kell bírnia, és ugyanolyan kopásállósággal. Bírnia kell a gépi tisztítást, és a fagyás – sózás sem lehet probléma. Mindezek mellett még a vizet is át kell tudnia engedni magán! 

Az „S” betűvel kezdődő, és Sopro-ra végződő gyártónál pl. jó pár megfelelő termék található ebben a kategóriában. Különböző térkő fuga vastagságokhoz pl. különböző fugázó termékek léteznek. A hőtágulásra is gondolva, van lehetőség elasztikus anyag beszerzésére ugyanennél a gyártónál, amellyel a mozgó fugákat tudjuk megfelelően kialakítani. 

Mivel ezek a fugázók cement alapúak, ezért úgy kell beönteni őket a térkövek közé, hogy a kövek magasságának 80%-áig érjen a bekevert fugázó. A cement alapú anyagok természetesen víz hozzáadása után kezdenek majd kötni. A szilárdulás után lehetőleg egyből le kell mosni a térkőről, mert ráköt!

ÉMI által kiállított minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, fagyálló térköveink árairól itt tájékozódhat: Térkő árak.