You are currently viewing A térkő tisztítása

Ha valaki térkő burkolatot választ az udvarára, jó, ha tudja, hogyan tartsa fenn ennek kinézetét és időtállóságát.Ha valaki térkövet rendel, ezt azért teszi, hogy sokáig gyönyörködhessen az udvarában. És itt most nem évekről beszélünk, ugyanis térkövet nem pár évre épít be az ember.

Ha lerakjuk a térkövet, annak vannak előkészületei és utókezelést is végezni kell rajta. Amikor a térkövünk poros, koszos és elszíneződött, akkor el kell gondolkodni a burkolat megtisztításán.

Ha rendszeresen ápolja térburkolatát, hosszú távon sokkal könnyebb lesz tisztán tartani és burkolatunk még szépségét is nagyon sokáig meg fogja őrizni.

A leghasznosabb, amit tehetünk, hogy impregnáljuk a burkolatot. Ez azt jelenti, hogy egyfajta védbevonatot képzünk térkövünkön. Amikor a térkövet impregnáljuk, akkor távol tartjuk azt mindenféle külsőhatásoktól.

Mire figyeljünk a beépítéskor?

Nagyon fontos a térkő lefektetésénél, hogy biztos alapra helyezzük és hogy a szegélyt tökéletesen kialakítsuk. Ha az alap teljes mértékben tömörítve van, illetve, ha stabil ágyba helyezett szegélyek közé fektetjük a térköveket, akkor a burkolat nem fog felfagyni és a térkövek nem fognak egymástól elmozdulni sem.

Két hibát lehet elkövetni, amikor a térkövet fektetjük le:

 

Az egyik, hogy olyan alapra fektetjük, ami nincs rendesen tömörítve és képes hideg időszakokban felfagyni. Ez okozhatja azt, hogy a térkő télen felpúposodik vagy tavasszal megsüllyed, amit nem szívesen néznénk az udvarunkban.

 

A másik pedig, hogy a rosszul lerakott szegély miatt a széleknél lévő térkövek kifordulnak a helyükről, ugyanis nincsenek oldalról jól megtartva.

Így impregnáljunk

Ha szeretnénk megőrizni térkövünk tisztaságát, impregnálnunk kell azt. Az impregnálás egy bevonat a térkövön, ami megvédi a burkolatot a szennyeződésektől, a nedvességtől, esőtől és hótól is. Ideális, ha évente kétszer impregnáljuk burkolatunkat, mert így teljes mértékben megvédjük azt. Bármilyen erősebb szennyeződéstől is meg tudjuk óvni, mint pl. benzin vagy olajfolt.

Szennyeződések letakarítása

Az impregnálás rengeteg mindentől megvédi az udvarunkon lerakott burkolatot. Ha egy évben kétszer újra bevonjuk impregnálószerrel, akkor biztosan nem fog tartósan károsodni sem olajfolt, sem benzinfolt, sem nedvesség hatására.

 

Viszont más szennyeződések kerülhetnek rá. Például a faleveleket el kell söpörni, mert ha nem takarítjuk el az ősszel lehulló leveleket, akkor nyirkos, esős időben csúszásveszély lesz az udvarunkon és még a kert képét is nagyban rontja.  

 

A burkolatunk porosodni is tud. Mivel a térkő felülete érdes, ezért a por a résekben könnyen megtelepszik.

 

Magas nyomású vízzel le lehet tisztítani a burkolatot. Ez akkor a legjobb választás, ha a burkolat nincsen bevonva impregnálószerrel. Ilyenkor a nagynyomású mosás a szennyeződéseket könnyen kitisztítja a burkolat rései közül. Viszont, ha olajszennyeződéseket, benzinfoltokat akarunk eltávolítani, akkor a nagynyomású vízsugár sem lesz ehhez elegendő.

 

Vannak olyan nagynyomású víztisztítók, amiknek mosószeradagolója is van. Ezzel sokkal alaposabban tudjuk tisztítani a burkolatunkat. Viszont sokszor még ez sem elég az erősebb foltok eltávolításához. Ami a zsíros, olajos foltokat is kitisztítja, az a zsíroldó és ezt használhatjuk udvarunk tisztán tartására is.  

Ha nincs impregnálva a burkolatunk, akkor figyelnünk kell arra, hogy a magas nyomású mosó nemcsak a szennyeződéseket, port, koszt távolítja el a térkő rései közül, hanem a térkövek közt lévő fugahomokot is kimoshatja. Emiatt, ha magas nyomású mosóval tisztítjuk térkövünket, valószínűleg szükség lesz arra, hogy pótoljuk a kimosott fugahomokot a térkövek között.

 

 

A burkolat színének megőrzése is sarkalatos kérdés egy térkő tisztán tartásánál. Szerencsére, ha impregnálunk, ez színmélyítő hatással van a térkövünkre, illetve nem hagyja kifakulni a burkolatunk kőelemeit. Ezen felül az impregnálás hatására térkövünk az UV sugárzásnak is ellenáll.

Összefoglalás

Térkövünk tisztán tartását nagyban segíti az impregnálás, és főként az, ha évente kétszer kezeljük burkolatunkat. Ez megvédi a térkövet a szennyeződésektől, a nedvességtől, a víztől és a zsírfoltoktól. Impregnálás nélkül is van ugyan élet, viszont akadhatnak problémák a tisztításkor, amit utólag rendbe kell hozzunk.

Termékeinket és az aktuális térkő árakat megtekinthetik itt: https://www.koviterko.hu/terko/, ha bármi kérdésük akadt bátran hívjanak az alábbi telefonszámon: 06-30-421-0640