You are currently viewing Kültéri, beton vízelvezető folyóka: Lerakása, ára és vásárlása

A kert egyik legfontosabb eleme a víz – ám amilyen hasznos, ugyanannyi kárt tud okozni, amennyiben az elvezetése, tárolása nem megfelelő.

A tetőről az ereszcsatornán keresztül lefolyó víz kárt tehet többek között például a házfalban, vagy a ház alapját áztatva okozhat süllyedést, penészedést, beázást.

Emellett károsíthatja:

  • A növényeket
  • A térköveket
  • A kerti termékeket, dekortárgyakat, eszközöket és kiegészítőket

Amennyiben az ereszcsatorna a térkő burkolat fölött végződik, akkor a térkő alá helyezett műanyag, illetve betoncsővel kell elvezetnünk a vizet – vagy a felszínen, a térkővel egy síkba épített vízelvezető folyókával.

Ám a tetőről sajnos nemcsak víz, hanem falevelek és más anyagok is lejuthatnak a vízelvezető csatornán, ereszcsatornán, így a burkolat alá süllyesztett vízvezeték csövek időnként eldugulhatnak — a víz pedig nagy károkat tud okozni.

A megfelelő vízelvezetés és vízgyűjtés fontossága

A növények öntözése esővízzel nagyon környezetbarát és gazdaságos döntés.

Alapvetően jobb a növényeknek a lágy, enyhén savas esővíz, mint a csapból folyó keményvíz. Ez ugyanis a levelek felületén lerakódásokat képez, amelyek miatt a levél kevésbé képes hasznosítani a nap sugarait, ezért lassabban fog fejlődni.

A túl savas és szennyezett esővíz persze a másik véglet, ami szintén károsítja a növényeket, főleg a fenyőféléket, de ez viszonylag kevés helyen, és elég ritkán fordul elő. Ám azokon a településeken, ahol ez jellemző, akár az épített elemekben, burkolatban is kárt tehet!

A savas eső hatása a növényekre és a térkőre

A növények szempontjából mindenképp hasznosabb a lágy esővíz, mint a kemény csapvíz.

Mindazonáltal érdemes megnéznünk, hogy a légszennyezés miatt milyen mértékben tartalmaz a felfogott esővíz vegyszereket, jellemzően füstgázokat és salétromsavat, illetve kénsavat.

Ha ezekből nagyon sokat tartalmaz, akkor valószínű túl közel élünk egy vegyipari tevékenységet folytató gyárhoz, vagy egy gépkocsikkal túlterhelt nagy városhoz.

Ekkor olyan alapanyagokat érdemes választani, amelyek az ilyen hatásoknak megfelelően ellenállnak!

Az enyhén savas esővizet jól tűrő térkövek megvásárlása előtt érdemes például megtekinteni a KOVI Térkőgyár teljes kínálatát!

De még ilyen esetben is valószínű, hogy egy nagyobb tartályban kiátlagolódva az esővíz PH-ja nem fog lemenni 6.0 alá, így alkalmas marad a növények öntözésére.

Biztos, hogy ezzel a keményvíznél sokkal jobb szolgálatot teszünk a növényeinknek.

Gazdasági oldalról megközelítve a kérdést nyilvánvaló, hogy a csapadékvíz használata öntözésre mindenképp megéri, a 200.000 Ft és 2.000.000 Ft közötti beruházás 3 és 10 év közötti időszak alatt biztos, hogy megtérül.

Az már összetettebb kérdés, hogy ha WC öblítésre, esetleg mosásra, mosogatásra is használnánk az esővizet, akkor sokkal többe kerül a vízhálózat kiépítése, és karbantartása, és sokkal nagyobb tartályt is kell vennünk, így már nem valószínű, hogy 15 éven belül megtérülne a befektetett nem kis összeg.

Hasonlóan a növényekhez a térkőnek is jobb az enyhén savas esővíz, egyáltalán ne bánjuk, ha a növényeknek szánt locsolóvízből jut a térkőre is. Ugyanis a térkő felületén gyakran megjelenik a cementből kémiai úton kiváló mészkő fátyol, és elég csúnyán fehérlik akár hónapokig, viszont esővízzel ez szép fokozatosan eltűnik a térkövekről.

Az esővíz tárolás és hasznosítás módjától függetlenül a térkő burkolat valamilyen kerti folyókát is kell tartalmazzon, ami megfelelően elvezeti az esővizet.

A térkő felület síkjába épített, nyitott folyókát a legkönnyebb tisztán tartani, mivel nem kell hozzá más, csak egy seprű.

Ezzel szemben a fémráccsal fedett műanyag folyóka, a rácsos folyóka tisztítása is körülményesebb, mint a nyitott folyókáé.

Az esővíz elvezető folyóka jellemzői

A folyóka elemek körülbelül 40-50 cm hosszúak, és 9-11 cm vastagságúak. Szélessége lehet 20, 30 vagy 40 cm, de lakossági célra szinte általában 20 – 30 cm-es változatot szoktak alkalmazni.

A meder mélysége 5,5 cm, így a legvékonyabb pontján is min. 5 cm a falvastagsága.

A toldásokat a helyszínen kevert habarccsal, vagy kültéri flexibilis ragasztóval kell kikenni, hogy a víz ne tudjon elszivárogni a hézagoknál. Személy és kis teher autókkal is át lehet hajtani rajta, ha ugyanezzel a habarccsal vagy ragasztóval készítünk egy kis alapot, és ebbe helyezzük a folyókákat. Az autó kerekének jóval nagyobb a rádiusza, mint a folyóka medrének, így az autó kereke nem fér be a folyóka medrébe, ezért egész minimális zökkenéssel át lehet jutni rajta.

A megfelelő, stabil beépítés után a folyóka elemek megtartják a térkő burkolatot oldalról, így térkőszegélyre nincs szükség ott, ahol a burkolat szélére folyókát építettünk be.

A folyókából szürke mindig van raktáron.

Szükség esetén a szürke beton színű folyókát utólag beton festékkel tartósan be lehet színezni, hogy a kiválasztott térkő burkolattal színben harmonizáljon.

Ma már olyan műgyanta alapú betonfesték is létezik, ami nemcsak időjárás álló, de kopásálló is.

Beton folyóka lerakása, beépítése

A legtöbb esetben a folyókát betonba rakják, és még a térkő burkolat lerakása előtt kerül beépítésre.

A betonágyazatot az elemek oldalára úgy kell felhúzni, hogy a 11 cm vastagságú folyókának maximum az alsó 5 cm-es részéig érhet. Ugyanis a térkő közvetlen a folyóka mellé kerül, és annak 6 cm a vastagsága, tehát 5 cm-nél magasabban végződő betonágy esetén már nem lenne elég helyük a térköveknek, és le kéne vésni a betonágyból.

Fontos, hogy a folyókák közötti hézagok ki legyenek fugázva, a fugázó anyag megkötése után próbáljuk ki, hogy a beleöntött víz nem tud-e elszivárogni a közökön.

Szükség esetén gér-vágással lehet kanyarodni, ehhez 230 mm-es kővágó korongra és egy ennek megfelelő méretű gyorsvágó gépre is szükség lesz.

Az utolsó lépés a betonfesték felhordása, ha esetleg a folyókák színe nincs összhangban a térkő burkolat színével.

Kültéri folyóka ára

A beton folyóka házilag is lerakható, ám nagyon fontos, hogy ehhez megfelelő minőségű és méretű folyóka elemeket válasszunk!

Léteznek műanyagból készült változatok is, de kétségtelenül a beton folyóka a legtartósabb megoldás.

A KOVI Térkőgyár kínálatában található kültéri folyóka árak és elemek választéka itt található: Beton folyóka ár.