You are currently viewing Házilag készített mobil árnyékoló a térkövezett kerti pihenő, vagy medence fölé

– Térkövezett kerti pihenők és medencék árnyékolása házilag, mobil napernyővel –

A házilag készített kerti kiegészítőket nemcsak azért szeretjük, mert olcsóbban jövünk ki, mintha készet vásárolnánk, hanem azért is, mert a legnagyobb büszkeség a saját kreálmányunkat használatba venni, és látni, hogy jól működik. A júliusi kánikulában mi mást barkácsolnánk, mint mobil árnyékolást a medencénk, vagy a térkövezett kerti kiülőnk fölé:

1. A mobil árnyékoló megtervezése, bevásárló lista összeállítása

– A kereskedelemben kapható napernyők mérete, formája, mozgathatósága sok esetben nem megfelelő a medence, vagy kerti pihenő árnyékolásához. Ilyen esetben kénytelenek vagyunk házilag elkészíteni az árnyékolást. Kezdjük a munkát azzal, hogy felmérjük az árnyékolni kívánt terület nagyságát és alakját. Legegyszerűbb, ha a medence vagy a kerti kiülőhely alapjául szolgáló térkövezett felület méreteiből indulunk ki. Az első dolog, amit be kell szereznünk, az árnyékolást biztosító sűrű szövésű vászon. A kereskedelmi forgalomban kapható napernyővászon anyagok a legtöbb üzletben „napvitorla” címszó alatt találhatók meg. Érdemes készen megvenni a megfelelő méretű és formájú anyagot, mert a házilag méretre szabott és körbeszegett vászon sajnos nem szokott sokáig kitartani. Jellemzően háromszög, négyszög, vagy téglalap alakúakat lehet kapni, nagyjából 2000 Ft / m2 körüli áron. Színben elég nagy a választék, meg lehet találni az ízlésünknek megfelelőt. Mivel ez nyári időszakban használt kellék lesz, nyugodtan választhatunk harsány színeket, ne fogjuk vissza magunkat.

– A medence, és a kerti pihenő építése legtöbbször úgy történik, hogy elsőként térkövezett alapot készítenek, amely azt is biztosítja, hogy a hasznos alapterület körbejárható legyen. Így nem mindig marad hely arra, hogy az árnyékoláshoz szükséges vásznat tartó oszlopok lábának betontuskókat alakítsunk ki. Ezt utólag belevágni a térkövezett felületbe nem túl esztétikus. Ezért jó megoldás az, hogy veszünk négy darab nagyobb méretű műanyag cserepet az árnyékoló vászonhoz illő színben, és ezeket fogjuk kiönteni betonnal, hogy stabilan tartsák az oszlopokat. A cserép mérete attól függ, hogy mekkora vásznat kell majd megtartania, pl. egy 3.5 méter élhosszúságú vászonhoz ajánlott 25 cm átmérőjű, 25 cm magasságú cserepeket beszerezni, ha az oszlopok 2 méternél nem magasabbak. Az oszloptartó cserepeket simán rátehetjük a térkőre, vagy ha a térkövezett felületen kívül lesz a helyük, akkor félig beáshatjuk őket a földbe. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy ősszel lebontható, és viszonylag kis helyen elfér.

– A mobil tartó oszlopokat majd műanyag kötéllel fogjuk stabilizálni, ezért szükség lesz 8 db kampós csavarra, és 4 db sátor cövekre. Maga az oszlop lehetőleg fából legyen, pl. egy min. 50 x 50 mm-es fagerenda jó választás. Ehhez mindjárt vegyük meg a favédőszert, és színben a vászonhoz passzoló fafestéket, esetleg hígítót, ecsetet vagy hengert. Az oszlopok tetejére ízlés szerint választhatunk gömb, vagy más formájú díszeket oszlopfő gyanánt, ebből is 4 darabra lesz szükség, illetve még 4 darab stiftet is kell vennünk a rögzítéshez. A műanyag zsinór 1 méterrel legyen hosszabb az oszlop magasságnál, ebből is 4 darabra lesz szükség.

– Összefoglalva tehát a bevásárló listánk a következő:

  • 1 db megfelelő nagyságú és formájú napvitorla anyag gyárilag leszegve, a sarkoknál tartós fém füllel ellátva,
  • 4 db megfelelő méretű műanyagcserép,
  • kb. 100 kg előre kevert szárazbeton,
  • 1 zsák kulé kavics,
  • 4 db faoszlop min. 50 x 50 mm-es méretben, 2 – 2.5 méter közötti hosszúságban, 4 db hozzá való oszlopfő dísszel és 4 db stifttel a díszek rögzítéséhez,
  • kb. 30 db 60-as szög, 4 db nagyobb facsavar, 4 db alátét,
  • favédőszer, fafesték, ecset, henger,
  • 8 db kampós végű csavar,
  • 4 db sátorcövek,
  • 4 db műanyag zsinór 3 – 3.5 méter hosszban.

2. A mobil árnyékoló elkészítése lépésről lépésre

– Az oszlopokat vásárlás után kezeljük a favédőszerrel és fessük le az oszlopdísszel együtt. Fúrjunk lyukat az oszlopok tetejére és a díszek aljába, és a stifttel rögzítsük a díszeket az oszlopokon. Az oszlopok alsó 10 cm-es szakaszán üssünk be 6-7 szöget különböző irányokból 1.5 – 2 cm mélyre, hogy az oszlop majd jól belekössön a betonba. Az oszlopok aljára rögzítsük fel facsavarral a cserepeket a vízelvezető lyukon keresztül, az alátéteket használva.

– Állítsuk talpra az oszlopokat, keverjük be vízzel a zsákos szárazbetont, és öntsük be a cserepeket kb. a magasságuk háromnegyedéig. A beton kötése után a cserepeket majd feltöltjük kulé kaviccsal.

– Helyezzük el az oszlopokat úgy, hogy a kiterített napvitorla anyagunk sarkainál álljanak. Vagy a térkövezett felületen helyezzük el a műanyag cserepeket, vagy félig beássuk a talajba, ha nincs alatta térkő. Hajtsuk be a kampós végű csavarokat az oszlop tetejétől néhány cm-re, és akasszuk rá a napvitorla anyag füleit.

– Az oszlopok külső oldalára is hajtsunk be egy-egy kampós végű csavart, és üssük le a sátorcövekeket kb. 80 cm-re az oszlopoktól, majd a műanyag zsinórt fűzzük be a kampós végű csavartól a sátorcövekig, és feszítsük meg a napvitorlát.

– Hajtsunk fel egy sört, vagy üdítőt, és élvezzük az árnyékot a medence közepén, vagy a térkövezett kerti kiülőn megpihenve.

A medence, vagy a kerti kiülő alapjául szolgáló térkövek árairól itt tájékozódhat: Térkő árak.