You are currently viewing Kerítés fedlapok és Lépcső elemek

Fagyálló beton alapanyagú Kerítés fedlapok és Lépcső elemek

Korábban a kerítés fedlapok és a kerti lépcső elemek általában műkő alapanyagból készültek. Ezek azonban drágábbak, mégis kevésbé tartósak és kevésbé fagyállóak, mint a földnedves beton alapanyagból tömörítéssel gyártott termékek, amelyek felületi kiképzése és színe egész természetes, mivel natúr gyöngykaviccsal vagy fehér zúzott mészkővel vannak beborítva.

Tudnivalók a Kerítés fedlapokról

– Méretek, jellemzők és színek:

= A leggyakoribb méret a 60 x 30 x 7 cm-es fedlap. A felülete enyhén domború, hogy mindkét irányban levezesse a csapadékvizet. Középen 7 cm a magasság, a két szélén 6 cm. Az aljában mindkét oldalon vízorr-ral készül, hogy a csapadékvizet lecsepegtesse és ne a kerítés falra vezesse vissza.

= A 25 cm-nél szélesebb kerítés falra kapható 60 x 35 x 7 cm-es, vagy 60 x 40 x 7 cm-es fedlap. A felülete ezeknek is enyhén domború, de ezeknek az aljában nincs vízorr, azt a beépítéskor kell belevágni gyorsvágó géppel, kővágó koronggal.

= A Járdalap és a Szegélykő Termékeink közül bármelyik alkalmazható kerítés fedkőként, 15 cm-es falvastagságtól, akár 55 cm-esig. Az oszlopfőkre jellemzően 40 x 40 x 6 cm-es vagy 50 x 50 x 6 cm-es járdalapok kerülnek, amelyeknek mind a 4 oldala kavicsos illetve mészköves felületű, vagy teljes anyagában színezett. Ezek mindegyikét enyhe lejtéssel kell beépíteni a csapadékvíz elvezetése érdekében, és mind a négy oldalon vízorr-ral kell ellátni.

= A legnépszerűbb szín a sárgás összhatású natúr gyöngykavics, és a fehér zúzott mészkő. Igény esetén készülhet a következő színekben is: barna, homokszín, téglaszín, vörös, szürke (cement színű).

– Beépítés: A leggyakoribb manapság a zsalukőből épült kerítés, 15 cm és 25 cm közötti falvastagsággal. Ezekre általában kerül még egy réteg vakoló anyag, vagy festékréteg, ez oldalanként max. fél-fél cm-rel növeli a falvastagságot. Szintén divatos és gyakran alkalmazott megoldás a 25 cm-es bontott tégla kerítés. Mindkét esetben, a 25 cm-es falvastagságig megfelel a 30 cm széles és 60 cm hosszú fedkő. A kerítés oszlopok közötti távolságtól függően előfordulhat, hogy közönként egy elemet méretre kell vágni. A vágott darabot lehetőleg középre helyezzük, így esztétikusabb, mint az oszlop mellett. Ha nem tömör beton kerítést építünk, akkor ügyeljünk arra, hogy a fedlapok fölött még el kell férnie a kerítés léceknek illetve fém kerítés esetén a fém elemeknek, és a fedkövek fölött minimum 1 – 2 cm-es hézagnak is illik maradnia.

Tudnivalók a Kerti Lépcső elemekről

– Méretek, jellemzők és színek:

= Tömblépcsőnek is szoktuk nevezni őket, mivel legfőbb jellemzőjük, hogy egy lépcsőfok egy tömör anyagból készül. A mérettől függően a súlyuk 60 kg és 120 kg közé esik. A nagyobb teherbírás érdekében vas is kerül a lépcső elemekbe. A lépcsőfokok külső éle egy kis él lecsapással készül, hogy ha véletlen ráesik valaki, akkor ne egy derékszögű hasáb élén landoljon. A mélysége a lépcsőfokoknak minden esetben 33 cm (beépítés után 30 cm marad), ez az úgynevezett belépő, a fokok magassága pedig 15 cm, ezt nevezik fellépő magasságnak is.

= A négy kapható méret a 60 x 33 x 15 cm-es, 80 x 33 x 15 cm-es, a 100 x 33 x 15 cm-es és a 120 x 33 x 15 cm-es.

= A leggyakrabban rendelt szín a sárgás összhatású natúr gyöngykavics. Kapható még fehér zúzott mészkő felülettel is.

– Beépítés: A lépcső helyét ki kell emelni a rézsűből és síkra hozni. Nyilván lentről felfelé érdemes haladni. A lépcsőfok alatti területet meg kell döngölni, némi homokkal megszórni a billegés megelőzése érdekében, és a két szélét betonozással rögzíteni. A következő lépcsőfokot 3 cm-es átfedéssel helyezzük rá az előzőre, így mindig 30 cm-es belépőt és 15 cm-es fellépő magasságot kapunk. Lehetőleg a legfelső lépcsőfok tetejéhez igazítsuk a lépcsőtől folytatódó járófelület szintjét, csak így lesz kényelmes járni rajta. A gyöngykavicsos és a zúzott mészköves felületű lépcső elemek is elég jó csúszásgátló tulajdonsággal rendelkeznek, és télen könnyen tisztíthatók lapáttal vagy söprűvel.

A Kerítés fedlapok és Kerti Lépcső elemek árai itt találhatók: Egyéb-Betonelem-árak.