You are currently viewing Kerti játszóház építése járdalapokból készült alapra

– Ha kerti játszóházat állítunk össze, alapozzuk meg beton járdalapokkal! –

Az apróságok legnagyobb örömére divattá vált a játszóházak építése, vagy beszerzése az áruházakból és fajátékok forgalmazóitól. Akár mi magunk építjük, akár csak összeállítjuk a készet, a stabilitást legjobban beton járdalapokkal tudjuk biztosítani. Az emeletes, ‘fellegvár’ típusú játszóházak alá és mellé gumi járdalapokat javasolt elhelyezni. További tanácsok és ajánlások a folytatásban következnek:

Játszóház típusok és ezekhez ajánlott járdalapok

– Kartondobozból kivágott házikó, vagy sátor jellegű játszóház kültérben nem fog sokáig a helyén maradni, a felállítást követő néhány héten belül le lesz bontva. Viszont a helyén biztosan ki fog pusztulni a fű, emiatt is érdemes járdalapokból szilárd alapot kialakítani a sátornak vagy házikónak. A játszóház elbontása után széket, asztalt tehetünk ki a helyére, és tökéletes kerti kiülő lesz belőle. Természetesen gumi járdalapokkal is megoldható az alap kialakítása, ennek a gyerekek is örülni fognak, viszont ennek az ára minimum duplája a betonból készült járdalapok árának. Bontott, használt gumi járdalapokra érdemes lehet rákeresni, időnként egészen alkalmi vételekre is van lehetőség.

– A földszintes műanyag házaknál szinte ugyanaz a helyzet, mint az előző típusnál, annyi különbséggel, hogy ha valamennyire időjárás álló, akkor kint lehet hagyni a kertben tavasztól őszig. Télen a hóterhelést nem biztos, hogy elbírja a tető, és az időjárás egyébként is több kárt tehet benne ilyenkor, úgyhogy télen inkább a tárolóban a helye. Járdalapokból ennek is érdemes alapot építeni, mert így stabilabban fog állni, akár fém-dübelekkel is rögzíthetjük a járdalapokhoz, hogy a szél ne tudja felborítani.

– A földszintes fa játszóházak többnyire időjárás állóak, zsindelytetővel vannak ellátva, és kívül-belül le vannak kezelve favédő szerekkel. Mivel szeretnénk, hogy évekig a helyén maradjon, ezért javasolt 6 cm-es vastagságú beton járdalapokból építeni az alapot hozzá. Itt is érdemes fém-dübelekkel rögzíteni a játszóházat a járdalapokhoz. Ha a fém-dübel vastagsága több, mint 10 mm, akkor elő kell fúrni a helyét egy 10 mm-es fúróval, és csak második lépcsőben felfúrni a dübel átmérőjére.

– A ‘várkastély’, vagy ‘fellegvár’ jellegű játszóházak biztosan a gyerekek kedvencei, mivel ezekre fel is lehet mászni, és jobb esetben csúszdázva lejönni a másik oldalon. Ezeket már komoly öntött betontömbökhöz kell rögzíteni fém gerenda papucsokkal. Az oszlopok közötti területet lehetőség szerint gumi járdalapokkal burkoljuk, mivel nincs kizárva, hogy a játék hevében néhány gyerek kényszerleszállással fog földet érni a fellegvár mellett, vagy alatt.

– A házilag épített játszóházak általában nem kicsik, többnyire a fellegvár jellegűekre szavaznak a gyerekek, és a tettre kész szülők és nagyszülők nem riadnak meg a kihívástól. Annak ellenére, hogy a költségek ritkán jönnek ki kevesebbre, mint amennyiért meg lehetne venni a készet. De persze azoknál nincs meg az alkotás öröme és a büszkeség, na meg az egyedi megjelenés. Természetesen a házi kivitelezésnél is a gumi járdalapok elhelyezése javasolt az emeletes építmények alá és mellé, illetve beton járdalap a földszintes épületek alapjaként.

– Házi kivitelnél az első kapavágás előtt javasolt érdeklődni a helyi építési hatóságnál, hogy az adott alapterületű és magasságú kerti játszóház építéséhez kell-e engedély, és vannak-e egyéb betartandó kritériumok. Ugyanis előfordulhat sajnos, hogy a helyi szabályozás szigorúbb az általánosnál, és a kerti játszóház építését is engedélyhez köti, illetve szabálytalanság esetén bírságot szab ki, és még bontásról is hozhat határozatot a hatóság.

A kerti játszóházak alapjául szolgáló járdalapok mérete és ára itt található: Járdalap árak.