You are currently viewing Kerti kiülő (pavilon, pergola, filagória, szaletli) építése házilag

Hogyan építsünk kerti kiülőt házi kivitelezésben?

Kora tavasztól késő őszig a kertes házak családi és baráti összejöveteleinek központi helyszínéül szolgálnak a kerti kiülők, lehetőleg kerti sütővel vagy kemencével felszerelve. Az építmény maga készen is kapható, sőt bérelhető, de biztosan olcsóbb és izgalmasabb házilag elkészíteni. Mindegyik esetben szükség lesz szilárd burkolattal rendelkező beton alapra és a pavilonhoz vezető kerti útra, legalább lépés közökre helyezett járdalapok, vagy térkőből készített járda formájában. Következő cikkünkben a tervezéshez, anyag beszerzéshez, és a kivitelezéshez is igyekszünk ötleteket adni.

Filagória tervek és tervrajz, építési engedély kérés és bejelentés

A tapasztalatok szerint a kerti szaletli házilag, tervezés nélkül kb. dupla annyi idő alatt fog elkészülni, és sok egyéb bosszúságtól is megkíméljük magunkat, ha tervrajz alapján kezdünk hozzá a munkához. A pavilon környezetére is térjünk ki a tervezési fázisban, így az anyagbeszerzés során a pavilonhoz vezető kerti úthoz való járdalap vagy térkő sem fog kimaradni.

A 2008 óta hatályos építésügyi jogszabályok szerint nincs építési engedély kérési és bejelentési kötelezettségünk a 2,5 méternél kisebb magasságú és 50 m2-nél kisebb bruttó alapterületű, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas építmények esetén. Ide tartozik a nyitott kerti pavilon, kerti lugas, lábakon álló és oldalt nyitott kerti tető, bármilyen nyitott épület. Az ilyen jellegű, de nagyobb építmények esetén is többnyire csak bejelentési kötelezettségünk van. A terveztetés és engedélyeztetés tehát nem kötelező az előírások szerint!

Az alaprajzok közül a legegyszerűbb a négyzet, vagy téglalap alakú, méretét tekintve 2 x 2 métertől a 6 x 6 méteresig. A 2 x 2 -esnél nagyobb alapterület esetén praktikus a hatszög és nyolcszög alakzat, mivel így a legjobb a hely kihasználás, ha azt szeretnénk hogy a középen elhelyezett asztalt mindenki könnyen elérje. A kör alakú alap kibetonozása nagyobb kihívást jelent, mint a többi alakzatnál.

Kerti kiülő méretek és anyagbeszerzés

A váz építhető vasból, vagy alumíniumból is, de esztétikusabb és megfelelően lekezelve hasonlóan tartós lesz a jó minőségű keményfa, pl. tölgy, bükk, akác, juhar. Törekedjünk a jó minőségű, szárított faanyag beszerzésére, így elkerülhetők a későbbi repedések és csavarodások.

A tartó oszlopokhoz és az ezeket összekötő felső kerethez 10 x 10 x 190 cm-es gerenda javasolt, hatszög alaprajz esetén összesen 12 db-ra lesz szükség, és 6 db fémpapucsra az oszlopok alá. A hatszög alak esetén a szarufákból is 12 db az anyagszükséglet, ehhez félbevágott 15 cm széles padlókat használjunk (vagy 7.5 cm-eseket, ha kapható). A pavilon tetejére 20 mm-es vastagságú hajópadló ajánlott. A filagória építése előtt minden faanyagot rovar- és gombaölővel, majd a következő rétegben lazúrfestékkel védjünk a környezeti hatások ellen, az összeállítás után már csak a látszó felületeket tudjuk kezelni!

Az alaphoz földnedves CKT betont keverjünk, vagy rendeljünk, az alatta lévő talaj tömörségétől függően minimum 10 cm, maximum 20 cm vastagságra kalkulálva a mennyiséget. A kiválasztott térkőből vagy járdalapból az alapterületnek megfelelő négyzetmétert vegyünk, max. 1 négyzetméter ráhagyással. Térkő beépítéséhez szükség lesz térkőszegélyre is. A kerti kiülőhöz vezető járdát is megépíthetjük CKT beton alapra helyezett térkőből vagy járdalapokból, de sokkal olcsóbb és mégis nagyon mutatós megoldás a kör vagy négyzet alakú tipegők elhelyezése lépésköznyi távolságra, alap építése nélkül. A 40 cm-es szélességű lapokból méterenként 2 darab az anyag szükséglet.

Filagória építése

  • Az első lépés, hogy a tervrajz alapján kizsinórozzuk, majd a zsinór mentén egy ásónyom szélességben kiássuk a térkőszegély helyét. Olyan mélyen szedjük ki a földet, hogy a beépítés után a szegély min. 2-3 cm-rel legyen a talajszint fölött, hogy esőben elfolyjon a burkolatról a víz, és ne ráfolyjon a járófelületre. Pl. 10 cm vastag betonalapra méretezve kb. 15 cm mélyen kell kiemelni a földet, így a 20 cm magas térkőszegély beépítés után pont megfelelő szintet fog adni.

  • A nyomvonal kiásása után betöltünk egy betonágyat a térkőszegélyek számára, és ebbe beleállítjuk a szegélyköveket. Miután stabilan megkötött a szegélyünk, kiássuk a betonalap helyét is, majd betöltjük betonnal úgy, hogy a kész betonréteg a szegély teteje alatt 9 cm-rel érjen véget, így marad hely a 3 cm ágyazóhomoknak és a 6 cm-es térkőnek is. A CKT beton alap fontos jellemzője, hogy laza szerkezetű, így lefelé átengedi az esővizet, máskülönben előfordulhat, hogy késő őszi esőzés után összegyűlik a víz, és megfagy a betonalap tetején, így helyenként megemelve a térkő vagy járdalap burkolatot.

  • Amikor kész a betonalap, kijelöljük a fémpapucsok helyét, és egy-egy nagyobb lyukat fúrunk nekik, amelyet később fogunk beönteni betonnal. A papucsok alá távtartó fadarabokat helyezünk, ezek magasságát a térkő vagy járdalap vastagsága határozza meg. Ha szeretnénk elkerülni a fúrást, akkor a kijelölt pontokon henger alakú zsalut helyezünk el a friss betonban, a fémpapucsok szárának megfelelő mélységben.

  • A fémpapucsokba csavarral rögzítjük az oszlop gerendákat, majd beállítjuk őket a betonalap furataiba. Ezután az oszlopok tetejét vízszintesen összekötjük a keretnek szánt gerendákkal, és fémlemezből készült derékszögekkel ideiglenesen rögzítjük a szerkezetet. Ha az oszlopokat és a felső keretet precízen beállítottuk, akkor lehet véglegesen rögzíteni a szerkezetet fent állványcsavarokkal, lent a fémpapucsok bebetonozásával. Növelni lehet a stabilitást, ha az oszlopok és a felső keret közé 45 fokban döntött merevítő gerendákat szögelünk be.

  • A felső keret közepére egy vízszintes gerendát helyezünk, majd ennek közepére egy kb 50 cm hosszú gerendát erősítünk fém derékszögekkel, ez fogja megadni a tető dőlésszögét, és ehhez rögzítjük a szarufákat is csavar kötéssel. Körbe-körbe haladva deszkázzuk be a tetőszerkezetet. A deszkákat bitumenlemezzel, zsindelyezéssel védjük az időjárástól.

  • Az oldalfalakat 60 – 80 cm-es magasságig deszkázzuk be, illetve szükség esetén végig is deszkázhatjuk plafonig az uralkodó széliránynak megfelelő oldalt. Az oldalfalakat lássuk el könyöklővel, mert pohárral a kézben borzasztó nehéz egyenesen állni, ha nincs hol támaszkodni a könyökünkkel!

  • Asztalt és padokat készen is lehet kapni, de ha belejöttünk a barkácsolásba, akkor lendületből be is bútorozhatjuk az új lakosztályt. Az első komoly havazás lesz a tetőszerkezet terhelés próbája, ez elkerülhetetlenül meg fogja mutatni, hogy elég jót alkottunk-e.

Szaletli építés árak

A kerti kiülő járófelületének burkolásához oldalunkon talál megfelelő kültéri járdalapokat és térköveket .