You are currently viewing Kerttervezés – Leggyakoribb térkő lerakási ötletek (képekkel)

A térkövek népszerűsége töretlen, hiszen esztétikai szerepük mellett funkcionalitásuk sem elhanyagolható.

Különböző térkövek, különböző formák és színek léteznek, ugyanakkor a lerakási mintázatban is lehetnek eltérések. Mind az igényeinket, az esztétikai érzékünket hivatottak kiszolgálni. A térkő lerakási minta éppen ezért sok embert foglalkoztat. Keressük a számunkra legjobb, kicsit talán egyedi térkő minta változatot, megoldást. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani. Szeretnénk megkönnyíteni a választást, ötleteket, tanácsokat adni, hogy a térburkolat a végén tényleg olyan legyen, amit szívesen használsz.

A térkő alakja nagyban befolyásolja, hogy az egyes elemek fektetésére milyen lehetőségek adódhatnak. Ez már a burkolat formai tervezésének, legyártásának fontos fázisa: bizonyos típusokat több változatban is lefektethetünk, míg egyes fajták esetén a lehetőségeink szűkösebbek, mint például az egymásba záródó térkövek lerakásakor. Ez utóbbi esetben is számtalan lehetőség adódhat a különböző kőtípusok és színek együttes felhasználásával.

A leggyakoribb térkő lerakási minták

1. Egyszínű térkő minták

Tulajdonképpen bármilyen színű térburkolót választhatunk, a lényege, hogy ugyanolyan színű legyen mindegyik. A térkő minta az egy szín ellenére változatos lehet. Íme, ízelítőnek összeszedtünk pár egyszínű térkő minta rajzot. Ezek a térkő minták a legismertebbek, legelterjedtebbek.

  • Futósoros térkő minta párhuzamos sorokban — menetirányban
  • Futósoros térkő minta párhuzamos sorokban — menetirányra merőlegesen
  • Futósoros, soronként eltolt kötésben

2. Halszálka kötés

A halszálka lerakási mintánál már egymásba fonódnak a térkő elemek, így a forgalom iránya már nem lényeges. Itt a burkolati elemek egymáshoz képest 90 fokos szögben elforgatva, merőlegesen kerülnek lefektetésre. Ennek a mintázatnak egy változata a kettős halszálka kötés, ahol egy térkő helyett kettőt rakunk le egy irányban, majd 90 fokos elforgatás után következik az újabb 2 darab.

3. Parketta- és kosárkötés

Ezeknél a térkőfektetési mintázatoknál az elem arányai nagyon meghatározóak, amely a parkettalerakás esetén 2:1, a négyzet alakú kosárkötés esetén pedig 3:1. Ebben az esetben két, illetve három kő van egymás mellé fektetve, majd a sor az elemek 90 fokos elforgatása után folytatódik.

4. Pepita térkőminta

A pepita minta lényege, hogy négyzet, kör vagy ezekhez hasonló alakú kövekből áll, az egymás melletti térkő darabok pedig más-más színűek.

A pepita mintát sakktáblaként is lerakhatjuk (a két szín váltakozásával), de akár játékosan meg is variálhatjuk őket vagy akár több színt is bevethetünk, ahogy azt a fenti képen is láthatjuk.

Jó tanács: készítsünk előzetes terveket (például egy látványtervező program segítségével), így biztosan nem érnek majd meglepetések sem minket, sem a kivitelezésre felkért szakembereket.

Termékeinket és az aktuális térkő árakat megtekinthetik https://www.koviterko.hu/terko/, ha bármi kérdésük akadt bátran hívjanak az alábbi telefonszámon: 06-30-421-0640