You are currently viewing Kültéri burkolat: Találd meg a számodra legjobbat (útmutató)

Rendszerint akkor érezzük magunkat a legkényelmesebben a saját környezetünkben, amikor az a saját ízlésünkre van formálva.

Ez nem csak a házon vagy lakáson belül érvényes, hanem ott is ahová kilépünk. Szó szerint. A kültéri burkoló, amit nap mint nap taposunk, ugyanúgy fontos, hogy esztétikus legyen. És természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy milyen funkciója lesz.

Érdemes hát megfontoltan dönteni ebben a témában is, hiszen utána éveken át az lesz a lábunk alatt, amit választottunk.

Milyen kültéri burkolólapok léteznek?

Amikor kültéri lapokat választunk, elsődleges szempontként szükséges figyelembe venni, hogy itt bizony az időjárás közvetlenül hatással lesz a felületre.

Mit jelent ez?

Hát azt, hogy a burkolatnak fagyállónak kell lennie és kopásállónak.

Ki kell választanunk a vastagságot is. És persze válogathatunk az anyagok között, ami lehet:

  • fa
  • műanyag
  • beton
  • tégla
  • kerámia
  • sőt, még gumi is

Nézzünk meg a kültéri padlólapok néhány fajtáját kicsit részletesebben.

Kültéri burkolatok fajtái és előnyei

1. Kerámiaburkolat

Amikor kültéri járólapokat akarunk teraszra, akkor leggyakrabban a kerámiaburkolatot választjuk. Az olcsó teraszburkolatot házilag is kivitelezhetjük és bízhatunk benne, hogy hosszú évekig fog minket szolgálni. Válasszunk az ízlésünknek megfelelőt, ami illik a környezethez. Ezen kívül figyeljünk arra, hogy csúszásmentes legyen és kopás- illetve karcálló.

2. Gránittörleményes lap

Ha anyagukban színezett gránitörleményes lapot választunk, akkor azt fogjuk találni, hogy a kerámialap egy kőhöz hasonlóan, ugyanolyan színű kívül mint belül. Itt egy rendkívül tartós anyagról beszélünk, ami az évek elteltével semmit sem veszít a színéből, csupán a vastagságából. Rendkívül magas a kopásállósága.

3. Terméskő

Járdaburkolat készülhet terméskőből is. Ez drágább lesz. A formáját tekintve van amorf illetve van hasított és vágott kő. Utóbbi kettőnél a legkedveltebb a kockakő. Ez leginkább vulkanikus kőzetekből készül, de manapság már találhatunk fagyálló mészkőkockákat és hasábokat is. Ha mediterrán stílust szeretnénk kialakítani az udvaron, akkor mindenképp ezt érdemes használni.

4. Bontott tégla

Népszerű és kedvező árú megoldás a bontott tégla. A téglakő egy magyar termék, ami ötvözi a beton térkövek minőségét és a bontott tégla rusztikusságát.

5. Gumitégla

Megemlítenénk még a gumitéglát. Az ütéscsillapító és csúszásmentes gumilap vagy gumitégla a legjobb megoldás a játszóterek és tornafelületek burkolására. Puha felületet biztosít, amivel elkerülhetők a balesetek.

Régebben a 30×30-as méretű lapok voltak a népszerűek. Manapság ez már másképp van. Sokkal több méret közül van lehetőségünk választani. A kimondottan kültérre gyártott burkolatok méretei 60×60 és 80×80.

Amint azt már írtuk feljebb, a kültéri burkolatoknál az egyik legfontosabb tényező a fagyállóság. Ennek érdekében a javasolt típus a greslap.

6. Greslap

Ez a burkolat agyagból, homokból és egyéb természetes anyagból áll, amit magas hőfokon égetnek ki. A külseje fémes felületű, natúr kőre hasonlító, vagy van olyan is, ami  famintás felületű/fahatású padlólap.

Beltéri vagy kültéri burkolat?

Javasoljuk, hogy kültérre olyan padlólapot válasszunk, ami kifejezetten kültéri használatra készült.

Persze amennyiben nem kifejezetten lesz kitéve erős igénybevételnek, úgy szóba jöhetnek a fagyálló beltéri lapok is, de a csúszásmentességről ne feledkezzünk meg. A megfelelő minőségű kültéri burkolatok savállók, penészállók, ellenállnak a fagynak és tűznek és még a mohásodásnak is. Nem fakulnak, így aztán hosszú távon élvezhetjük az eredeti külsejüket. A jó hír, hogy nem igényelnek különös karbantartást, egyszerűen egy slaggal le tudjuk őket mosni.

Mivel manapság egy burkoló lehet kültéri és beltéri is egyaránt és a legtöbb beltéri padlólap is fagyálló, így megtehetjük, hogy ugyanazt rakjuk le a kertben, amit a nappaliban vagy ebédlőben, konyhában. Ezzel megteremtjük az egységes látványt. Egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy ugyanazok a burkolólapok kaphatók csúszásmentes verzióban is és beltérre kialakított felülettel is.

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot?

Mielőtt kiválasztjuk a burkolatot, gondoljuk át, hogy hol szeretnénk majd használni és milyen behatások fogják azt érni.

Természetesen a választás ízlés kérdése is. Érdemes a kültéri burkolatokat a külső környezethez alakítani és igazi harmóniát teremthetünk, ha illik a ház színeihez, stílusához, sőt a belső terek burkolatához is.

Lehetünk kreatívak bátran, nagy valószínűséggel meg fogjuk tudni valósítani, mert van hozzá kínálat.

Amennyiben minőségi anyagokat szeretne olcsón, nézzen körül kínálatunkban – vagy tekintse meg legfrissebb térkő árainkat!