You are currently viewing Lábazati burkolatok: A legszebb lábazati kő típusok alapján

A lábazatként szolgáló burkoló lapok kiválasztása általában hamarabb megtörténik, mint a kocsibeállónak és gyalogos járdának szánt térkövek, vagy járdalapok megálmodása.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy stílusban és színben is a meglévő lábazati kőhöz kell igazodnia az új járdalapnak és térkő burkolatnak.

Ebben igyekszünk segítséget adni ebben a részletes, képekkel szemléltetett cikkünkben!

Ahogy azt majd látni lehet, rengeteg kő típust mutatunk be, amelyek mindegyike megtalálható járdalap kínálatunkban!

A különböző lábazati kövekhez ajánlott lábazati burkolat típusok

Az alábbiakban elsőként a lábazati burkolatokat, majd a cikk végén a homlok burkolatokat vesszük végig.

Hasított, roppantott és vágott lábazati kövek

A hasított, roppantott és vágott termés kövek (mészkő, homokkő, andezit lapok) rusztikus felületűek, nem túl harsány színűek, általában világosbarna, vagy világosszürke színűek.

Elsősorban a világosabb színárnyalathoz passzolnak a zúzott fehér mészkő lábazati burkolatok, ezek nemcsak színük miatt, hanem rusztikus megjelenésük miatt is illenek a terméskő lábazatokhoz.

Műkő lapok, terméskő utánzatok

A műkő lapok tulajdonképpen terméskő utánzatok, felületük ugyanúgy rusztikus, mint a termésköveké, színük azonban nagyon változatos lehet, bár jellemzően egész világos, gyakran fehér színben gyártják őket.

Ezekhez is jó választás a zúzott fehér mészköves járdalap, vagy ha ez nagyon eltér a lábazati burkoló lap színétől, akkor szóba jöhetnek a gyöngykavicsos járdalapok is, mivel a felületük ezeknek is rusztikus, és a gyöngykavics szemek sokszínű kavalkádja tulajdonképpen bármilyen másik színnel összhangban lesz.

Tégla

Szeletelt tégla, klinker tégla, vagy dísztégla lábazathoz leginkább a hasonló színű, színezett finomszemcsés járdalapok fognak illeni.

Bár ezek más alapanyagokból készülnek, és a csúszásmentesség érdekében a felületük is érdesebb, mint a tégláé, mégis egységessé tehető a két anyag, ha megtaláljuk a megfelelő színárnyalatú járdalapot.

A vörös klinkerhez pl. választhatunk agyagvörös, világos-piros vagy bordó színű, finomszemcsés felületű járdalapot.

A gyöngykavicsos lapok egyébként még ki is emelik a vöröses árnyalatú téglaszíneket.

Márvány, gránit

A szeletelt márvány vagy gránit felületű lábazat mellé elsősorban a kevésbé rusztikus járdalapok illenek, vagyis a finomszemcsés felület lesz a nyerő.

Mivel a márvány és gránit lapok különleges színeik miatt népszerűek, ezért ezeknél érdemes olyan járdalapot választani, ami kontrasztot képez a márvánnyal vagy gránittal, így jobban felhívja a figyelmet a különleges lábazati lapokra.

Homlokzat burkolatok

A homlokzatnál főleg ezekkel a kövekkel érdemes számolni:

 • Homokkő
 • Bazalt
 • Gránit
 • Lávakő
 • Mészkő

A kő homlokzatburkolat esetében több megmunkálási módból is választhatunk:

 • Antikolt
 • Csiszolt
 • Rovátkolt
 • Roppantott
 • Stokkolt
 • Bányanyers
 • Homokszórt
 • Kefélt
 • Hasított

A homlokzatburkolatnál főleg a nyílászárók, a vakolat és a tető fajtája, illetve a tetőfedő anyagok (pl.: cserepek) színe fogja meghatározni azt, hogy milyen homlokzati kőburkolatot érdemes választani.

A kivitelezés technológiája attól függ, hogy milyen vastagságú a kőburkolat – 2-3 centiméter felett már konzollal történő rögzítés javasolt, az alatt viszont még jó lehet a ragasztás is. A konzolnál azonban érdemes kiemelni, hogy mivel nincs teljes érintkezés a lapok között (tehát nem fekszenek egymásra) ezért a közöttük létrejövő légrés növeli az ingatlan hőszigetelő képességét.

Egy azonban biztos: legyen szó akár homlokzatburkolatról, akár lábazati burkolatokról — a kő egy gyönyörű, időtlen megoldás, amely minden otthont feldob természetességével.

Ráadásul ha cserélni szükséges, más burkolóelemekkel – például a csempével – szemben rendkívül könnyen szerezhetőek be, így hacsak nem egy speciális kőtípussal van dolgunk, akkor a jövőre nézve sem kell félnünk a lábazati és homlokzati burkolatok kiválasztásától és lerakásától.

A felsorolt felületű és színű járdalapok árai itt találhatók: Járdalap-árak.