You are currently viewing Lehet-e betonra térkövet rakni? – Szakértőnk válaszol 4. rész

Lehet egy meglévő beton alapra térkövet rakni? – Szakértőnk válaszol 4. rész

Nagyon fontos megérteni és hangsúlyozni, hogy ha térkövet rakunk egy beton alapra, a vízelvezetés különösen kritikus szempont. A beton alap vízzáró, és ezen a ponton van a térköveknek egy olyan lehetősége, hogy a víz át tud rajtuk folyni, így nem áll fel felületi vízfelhalmozódás vagy pocsolya.

Az alábbi videóban szakértőnk beszél a témáról:

Az alábbiakban részletesebben ismertetjük, hogyan lehet megfelelően kialakítani a térkövezett felületet egy beton alapra úgy, hogy a vízelvezetésre teljes mértékben odafigyeljünk:

1. Szintezés és Dőlések

Az alapvető elv az, hogy a térkőfelületnek megfelelő dőlést kell kapnia, hogy a víz könnyen lefolyhasson. A beton alapnak meg kell felelnie ennek a dőléstervnek. Gondoskodj róla, hogy a beton alap szintezése megfelelő legyen, és az elrendezés során a dőlések megfeleljenek a helyi vízelvezetési előírásoknak.

2. Szegélyezés

A szegélyezés elengedhetetlen az alap létrehozásához. A térkövek szélénél szegélyezést kell alkalmazni a stabilitás és az elrendezés támogatása érdekében. A szegélyeknek a vízelvezetésre is figyelmet kell fordítani; biztosítsd, hogy a szegélyek ne zárják el a víz útját, és hagyj részeket a víz áramlásához.

3. Vízelvezetés

Érdemes a szegélyeknél kialakítani egy olyan sávot, ami biztosítja a víz elszivárgását, ezzel meggátolva a víz megállását a térkövön. A vízelvezetés hiányánál a problémát az okozza, hogy a térkövek fugáján átszivárgó víz az ágyazórétegben megáll. Nagyobb gépjármű-terhelés esetén az összenyomhatatlan víz miatt a keréknyomnál megsüllyed, közvetlenül a keréknyom mellett pedig felpúposodik a térkőburkolat. Ez a téli időszakban is gondot okozhat, és ez a kövek felfagyásával járhat.

4. Rendszeres Karbantartás

Az idő előrehaladtával a térkövezett felület rendszeres karbantartása elengedhetetlen a hatékony vízelvezetés fenntartásához. Tisztítsd meg a hézagokat, ellenőrizd a szegélyezést és az alapot, és gondoskodj arról, hogy a víz még mindig szabadon tudjon folyni.

Az alapvető lényege, hogy a térkövek telepítésénél különös gondot kell fordítani a vízelvezetésre és annak biztosítására, hogy a víz ne maradjon a térkövek alatt vagy a beton alapban. 

A megfelelő előkészítés és telepítési lépések betartása hozzájárul egy tartós, szép és funkcionális térkövezett felület kialakításához.