You are currently viewing Kültéri lépcső készítése házilag (tömb, beton, térkő lépcső)

A kerti lépcső építésével komolyabb szaktudás vagy rutin nélkül is megpróbálkozhatunk. Azért a kivitelezés tartogathat nehézségeket – ezeket is sorra vesszük ebben a cikkben. Reméljük, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk, amelyeknek köszönhetően nem jelent majd gondot a kerti lépcső készítése házilag.

Dombos, hegyes vidéken álló kertes ház esetében a kerti lépcső kialakítása praktikus ötlet, bizonyos szintkülönbség felett pedig egyenesen elengedhetetlen. Akár a házba való bejutáshoz is szükség lehet rá.

Ha a kültéri lépcső készítése házilag, saját erőből történik, alaposan végig kell gondolni a tervezés folyamatát, a kivitelezés lépéseit. Ezúttal ebben próbálunk segíteni néhány hasznos javaslattal és tanáccsal.

Kültéri lépcső ötletek, a kültéri lépcső tervezése

A kerti lépcsők két fő típusa a szabadon álló és a talajba süllyesztett lépcső. A szabadon álló lépcső építése komoly szaktudást és rutint feltételez. Ezért ha a kültéri lépcső készítése házilag történik, érdemes besüllyesztett lépcsőt építeni, ezzel otthon is könnyebben elboldogulunk.  

A kerti lépcső méretezése

A kültéri lépcső tervezése a méretezéssel kezdődik. Ehhez a legfontosabb támpontot a lépcsőképlet adja:

2 m + l = 60-65 cm

Ahol:

 • m – a lépcsőfok magassága,
 • l – a fellépő mélysége.

Tehát például 20 centiméteres fellépőmagassághoz 20-25 centis mélység kialakítása szükséges. Ezektől a méretektől persze eltérhetünk, egy kerti lépcsőnél például minél kényelmesebb, laposabb kialakításra érdemes törekedni. A fenti képletet ugyanakkor minden esetben érdemes alapul venni a tervezésnél. Hosszabb, meredekebb lépcső esetén a rendelkezésre álló hely függvényében érdemes pihenőket is beiktatni.

(Képeink illusztrációk, nem feltétlenül felelnek meg a cikkben felsorolt lépcsőtípusoknak)

Kültéri lépcső készítése házilag, élmosott járdalapokból

Számtalan helyen lehet találkozni olyan lépcsőkkel, amelyek kaviccsal vagy zúzott mészkővel borított járdalapokból készültek. A lépcső esztétikáját azonban lerontja, hogy a járdalapok oldala szürke beton – természetesen most nem beszélve a kültéri beton lépcső készítéséről, amelyeknél ez direkt így van megoldva. A kivitelezők ezt úgy próbálják megoldani, hogy a járdalapok élét 45 fokban megvágják. Így az élek találkozásánál majdnem teljesen el lehet tüntetni a szürke felületet.

Sajnos a befektetett idő és energia ellenére a végeredmény legtöbbször elmarad attól, mintha a lépcső gyárilag élkezelt járdalapokból készüne. Erre a problémára azonban létezik megoldás – a következőkben eláruljuk, mi az.

Kerti lépcső: megoldások és hibák 

Hogyan tüntessük el a járdalapok betonszürke éleit?

Amikor szürke élű járdalapokkal próbálunk burkolni egy lépcsőt, hamar látni fogjuk, hogy csapdába kerültünk. Ha ugyanis a függőlegesen beépített lapokon túllógnak a vízszintesen elhelyezett járdalapok, akkor a vízszintes lapoknak látszik a betonszürke éle. Ha pedig a függőlegesen beépített járdalapok mögé bevágjuk a vízszintes részeket, akkor a függőleges lapok szürke éle fog virítani a legláthatóbb helyen.

Legyen minden szürke

A legolcsóbb, legegyszerűbb, de még elfogadható megoldás az, ha szürke járdalapokból építjük az egész lépcsőt, így minden oldalról egyforma szürkét fog mutatni.

Használjunk betonfestéket

Az is egy jó megoldás lehet, ha beszínezzük a szürke éleket betonfestékkel. Azonban ne feledjük: a betonfestékek többsége nem kopásálló. Emiatt ez a megoldás csak akkor alkalmazható, ha a vízszintesen helyezett járdalapok túllógnak a függőleges lapok szélén.

A betonfesték egy idő után kezd fakulni, ezért 2–3 évenként át kell majd festenünk. Néhány színben létezik már kopásálló betonfesték is, ha szerencsénk van, és kapunk a járdalapokhoz illő színben, akkor megúszhatjuk az átfestést.

45 fokos vágások: a hézagok elkerülhetetlenek

A bevezetőben említett 45 fokos vágásokkal majdnem jó megoldást kapunk, de sajnos a vágott él valószínűleg nem lesz tökéletesen egyenes, így a két járdalap találkozásánál kisebb-nagyobb hézagok fognak mutatkozni. Ha kitöltjük a hézagokat csemperagasztóval, akkor meg ott vagyunk, ahol a part szakad, mert a ragasztó is látszani fog, mivel más színű, mint a kövekkel borított, vagy színezett járdalap.

A valódi megoldás

Az egyetlen tökéletes megoldás tehát az, hogy anyagában színes, vagy élszínezett járdalapokat vásárolunk, illetve kaviccsal vagy zúzott mészkővel borított járdalapok esetén élmosottat. Lehet, hogy ezekből kisebb a választék, vagy néhány gyártó és forgalmazó egyáltalán nem tart ilyet, de egy kis utánajárással biztos, hogy lehet találni az elképzeléshez közel álló színű és felületű járdalapot, amely még élkezelt is.

A kerti lépcső építésének menete élmosott vagy élszínezett járdalapokból

 1. Alapozó földmunkák

Az első lépés a föld kiszedése úgy, hogy nagyjából a kívánt dőlésszöget alakítjuk ki a tervezett lépcső helyén. Ha van elég helyünk, akkor törekedjünk a 45 fok körüli dőlésszögre, a 15 cm magas és 30 cm széles lépcsőfokok a legtöbb ember számára kényelmesen járhatók.

 1. Betonozás

A függőlegesen helyezett lapok alól szedjük ki a földet csákánnyal, lehetőleg úgy, hogy 25–30 cm mély legyen az árok. Töltsünk bele 5–10 cm vastag réteg híg betont az árokba, és ebbe állítsuk bele az élmosott vagy élszínezett járdalapot, majd gumikalapáccsal üssük le olyan mélyre, hogy max. 15 cm álljon ki belőle. (A megadott értékek 40 cm-es járdalapokra vonatkoznak.)

A következő lépcsőfoknak 30 cm-rel beljebb és 15 cm-rel feljebb kell elhelyezkednie. Mérjük ki pontosan a helyét, ne sajnáljuk rá az időt. Az összes lépcsőfok függőleges részét ugyanúgy betonozzuk be, ahogyan az imént leírtuk.

 1. A vízszintes járófelületek kialakítása

A vízszintes járófelületeket úgy alakítsuk ki, hogy a járdalapok alatt legyen némi teherhordó réteg (murva, vagy sóder), és 1–3 cm ágyazó homok.

Kültéri tömblépcső készítése házilag

A kerti lépcsőelemek hagyományosan általában műkő alapanyagból készültek. Ezek azonban drágábbak, mégis kevésbé tartósak és kevésbé fagyállóak, mint a földnedves beton alapanyagból tömörítéssel gyártott termékek.Utóbbiak felületi kiképzése és színe természetes, mivel natúr gyöngykaviccsal vagy fehér zúzott mészkővel vannak beborítva. 

Méretek, jellemzők és színek

A nálunk is kapható kerti lépcső elemekből készülő lépcsőket tömblépcsőnek is szoktuk nevezni, mivel legfőbb jellemzőjük, hogy egy lépcsőfok egy tömör anyagból készül. A mérettől függően a súlyuk 60 kg és 120 kg közé esik. A nagyobb teherbírás érdekében vas is kerül a lépcsőelemekbe.

A lépcsőfokok külső élének egy kis részét lecsapjuk, hogy ha véletlen ráesik valaki, akkor ne egy derékszögű hasáb élén landoljon. A lépcsőfokok mélysége minden esetben 33 cm (beépítés után 30 cm marad). Ez az úgynevezett belépő, a fokok magassága pedig 15 cm, ezt nevezik fellépő magasságnak is.

A négy gyakran kapható méret a következő:

 • 60x33x15 cm-es,
 • 80x33x15 cm-es,
 • 100x33x15 cm-es
 • és 120x33x15 cm-es.

A leggyakrabban rendelt szín a sárgás összhatású natúr gyöngykavics. Kapható még fehér zúzott mészkő felülettel is.

A beépítés menete

A lépcső helyét ki kell emelni a rézsűből és síkra hozni. Nyilván lentről felfelé érdemes haladni. A lépcsőfok alatti területet meg kell döngölni, némi homokkal megszórni a billegés megelőzése érdekében, és a két szélét betonozással rögzíteni.

A következő lépcsőfokot 3 cm-es átfedéssel helyezzük rá az előzőre, így mindig 30 cm-es belépőt és 15 cm-es fellépő magasságot kapunk.

Lehetőleg a legfelső lépcsőfok tetejéhez igazítsuk a lépcsőtől folytatódó járófelület szintjét, csak így lesz kényelmes járni rajta. A gyöngykavicsos és a zúzott mészköves felületű lépcsőelemek is elég jó csúszásgátló tulajdonsággal rendelkeznek, és télen könnyen tisztíthatók lapáttal vagy söprűvel.

A járdalapokból, illetve tömbökből készülő lépcsők mellett nagy népszerűségnek örvend még a kültéri beton lépcső készítése, illetve a térkő lépcső építés is.  

Térkő lépcső építés

Amennyiben a lépcső térkőből, azaz sok kis méretű, egymás mellé helyezett kőből áll, akkor biztosan nem maradnak együtt, ha egy erős keret nem fogja össze őket. Ha kihagyjuk a keretet adó szegélyköveket, akkor a használat során a térkő darabok elkezdenek oldal irányba vándorolni, majd ha már bizonyos távolságra kerülnek egymástól, akkor könnyen ki is fordulnak a helyükről, amikor rájuk lépünk.

Van olyan köztes megoldás, hogy a térkő lépcső szegélye helyett a helyszínen kevert betonba helyezik a burkolat szélső sorát, azonban ez nem egy végleges megoldás, mivel legtöbb esetben a fagyok hatására a beton idővel bereped és szétmálik, ezután pedig nemcsak csúnya lesz, de a térköveket sem fogja megtartani.

Hogyan kell megfelelően beépíteni a szegélyköveket?

A 20 vagy 25 cm magasságú szegélyköveknek egy megfelelő mélységű árkot ásunk, majd 10-15 cm-es betonágyba helyezzük őket. A szegélykő tetejének a munkafolyamat végén lehetőleg egy síkban kell lennie a térkő burkolattal.

A szegélykő kiemelése a burkolat síkja fölé akkor indokolt, ha a térkövezett felület alacsonyabban van, mint a mellette fekvő terület – a lépcsőnél ez a helyzet. Ilyenkor a talaj lemosódását kivédhetjük az 5-10 cm-re kiemelt szegélykövekkel. Nyilván ilyen esetben lesz szükség a 25 cm-es, vagy akár 40 cm-es magasságú szegélykőre. Mivel a kényelmes lépcső 15 cm magas és 30 cm mélységű fokokból áll, ezért javasolt a fokok függőleges részét minimum 25 cm-es magasságú szegélykőből kialakítani.

A térkő méretre vágása térkő lépcső építésnél szinte elkerülhetetlen.

A térkő lépcső színe

A térkövezett felületbe tervezett lépcsőt lehetőleg ugyanazokból az anyagokból építsük, mint magát a térkő burkolatot. Akkor lesz a legszebb az eredmény, ha ugyanazt a térkövet és szegélyt használjuk fel a lépcső építéshez, mint amit a kert többi részén látunk.

Többszínű térkő mellé is a leginkább semleges színt érdemes választani, különben a harsány színű szegélykő előbb fogja megragadni a járókelők figyelmét, mint maga a térkő vagy a lépcső.

Abban az esetben tehetünk kivételt, ha a térkő színe egyezik az épület lábazatának a színével, ugyanis ilyenkor egybefolynak a terek, ha nem törjük meg egy kontrasztot képező másik színnel. Tehát terek külön választásának céljára jól alkalmazható a térkőtől jelentősen eltérő színű szegélykő. Erre egy példa az a megoldás, amikor a gyalogosok számára fenntartott útvonalat szeretnénk feltűnő vonallal elválasztani a burkolat többi részétől.

Szerezze be nálunk a kerti lépcső építéséhez szükséges anyagokat

A lépcső építés térkőből, illetve a térkő lerakása egy külön szakma, így ha megbízható szakembert kérünk fel, nagyon sok terhet vehet le a vállunkról egy térköves kert kialakításával kapcsolatban. Külön előny, ha a térkő gyártása, forgalmazása és lerakása egy kézben van. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy mind a térkő megfelelő minőségét, mind a lerakásának színvonalát garantálja az adott cég.

Cégünk, a KOVI Térkőgyár egy ilyen vállalat. A KOVI Térkőgyár 100%-os magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás, a hazai piac emblematikus szereplője. Azáltal, hogy a térkőgyártás, -eladás és a kivitelezés minden egyes fázisát összefogjuk, a Kovi-Kő valódi garanciát képes vállalni a minőségért és az elvégzett munkáért egyaránt.

A KOVI Térkőgyár további előnye, hogy:

 • a vásárlást ingyenes tanácsadással segítjük,
 • olyan, kisebb mennyiségekre vonatkozó lakossági igényeket is szívesen kiszolgálunk, amelyeket másutt jellemzően nem,
 • térköveinkre és járdalapjainkra tízéves garanciát adunk,
 • termékeink minden vonatkozó hazai és EU-s szabványnak megfelelnek,
 • kizárólag megbízható és hozzáértő, számos referenciamunkával bíró térkőburkoló mesterekkel dolgozunk együtt.

Termékeinkkel és szaktudásunkkal természetesen a kültéri lépcső építésében is segítünk, kérem, nézze meg kínálatunkat!

Az élmosott vagy élszínezett kivitelben is kapható járdalapok árait és méreteit itt találja.

A kerti lépcső elemek és kerítésfedlapok árai pedig itt találhatók.