You are currently viewing Mediterrán kert kialakítása – térkő és növények segítségével

A házunkhoz tartozó kertet sokféle stílusban kialakíthatjuk, ezek közül az egyik legnépszerűbb a mediterrán kert. Ebben a posztban arra keressük a választ, mire figyeljünk egy mediterrán kert tervezésekor, milyen mediterrán növényekkel telepítsük be, és pontosan milyen is a mediterrán térkő.

A mediterrán kertek jellemző tulajdonságai

A mediterrán kertek nevükből adódóan a Földközi-tenger mentén található országok jellegzetes kertépítési stílusát hordozzák. Ezeken belül is elsősorban Olaszország és Spanyolország a meghatározó ezen a téren. Persze egy az egyben nem lehet (és nem is kell) nálunk egy spanyol vagy olasz kertet kialakítani – már csak az eltérő éghajlati viszonyok miatt sem. 

A helyi sajátosságoknak (pl. a téli fagyok) és a mediterrán kertek főbb jellemzőinek segítségével azonban gyönyörű lehet a saját mediterrán kertünk.

A kert kialakítás: buja növényzet, mégis szabályos elrendezés

A mediterrán kert első pillantásra sokszor egy növényekkel sűrűn beültetett, buja és virágzó, színes kavalkádnak tűnik. Miközben azonban nagyon is jellemző rá a – gyakran geometrikus – tervezettség, illetve a növények és a beépített felületek, utak, falak, kavicsos felületek harmonikus egyensúlya. Lehet, hogy egy jól megkomponált kert azt az illúziót kelti, hogy a növényzet spontán nő, szinte burjánzik benne, létrehozva egy buja vegetációt. Ám ez csak a gondosan kialakított látszat: a mediterrán kert mindig világos és jól átgondolt koncepcióra épül. 

Ennek része szabályos alaprajz, amelyre – főleg a spanyol kertek esetében – jellemző, hogy a (sok esetben az égtájaknak megfelelően tájolt) kerti utak merőlegesen keresztezik egymást. A mediterrán kertektől továbbá nem idegen a falak, támfalak alkalmazása, ami jól ellenpontozza a már említett buja növényzetet. 

Arra, hogy pontosan milyen mediterrán növények és milyen térkő illik egy mediterrán kertbe, blog posztunk második részében részletesen is kitérünk.

Használjunk minél több természetes anyagot 

A mediterrán kertek harmóniájának elengedhetetlen feltétele a természetes anyagok alkalmazása. Egy, a kertet átszelő betonból készült kerti út esetén semmiképpen nem beszélhetünk mediterrán kertről – még akkor sem, ha egyébként mindenben megfelelne egy ilyen kert jellemzőinek. 

Ezért részesítsük előnyben a fából készült kiegészítőket, kerti bútorokat, ágyásszegélyeket, a kavicsok, kövek és főleg a terméskő használatát. Utóbbi a mediterrán kertek jellegzetes eleme, előszeretettel alkalmazzák például terméskő támfal kialakítására. 

Kerti bútorok 

A mediterrán életérzéstől elválaszthatatlan a szieszta. Erre szükség is van, hiszen a déli, kora délutáni órákban a perzselő nyári hőség amúgy sem kedvez az aktív tevékenységeknek. Ebből a szempontból a hazai nyarak is egyre jobban hasonlítanak a hamisítatlan mediterrán nyárhoz. 

Ennek megfelelően érdemes kialakítani egy olyan meghitt sarkot vagy tisztást a mediterrán kertben, ahová kényelmes kerti bútorokat helyezhetünk el. Egy fából vagy rattanból készült bútoregyüttes, fotelekkel, kanapéval vagy nyugággyal, esetleg egy hintaággyal alkalmas arra, hogy a nap legforróbb óráiban elhúzódjunk ide megpihenni. A rusztikus stílusú bútorok különösen jól passzolnak egy mediterrán kertbe. Lehetőleg válasszunk minél kényelmesebb darabokat, amelyek kifejezetten csábítanak egy kis sziesztára. Természetesen elengedhetetlen, hogy a terület kellően árnyékos legyen. 

Érdemes kialakítani egy grillező, bográcsozó helyet is – akár a fenti pihenősarok területén -, ahol a hőség enyhültével közös programokat bonyolíthatunk le a családtagokkal, barátokkal. Ez utóbbi, vagyis az esti aktivitás ugyancsak a mediterrán életstílus szerves része. 

Régies hatású kerti dekorációk

A hamisítatlan dél-olasz és spanyol mediterrán kertekből nem hiányoznak az ódon, antik hatású kerti dekorációs elemek. Egy régi agyagkorsó, kaspó, amely több éve a szabadban áll, tökéletes dísze lehet egy mediterrán kertnek. Még az sem baj, ha csorba vagy törött, egy mediterrán kertbe így is tökéletesen illeszkedhet. A jó ízlés határain belül ehhez hasonlóan sokféle régi tárgyat használhatunk a mediterrán kert díszítésére. 

A mediterrán kertekhez illeszkedő hatást érhetünk el azzal is, ha nem tisztítjuk olyan akkurátusan az utakat fedő, vagy a teraszokat, tűzrakó helyeket alkotó térköveket. A felületükön maradó moha vagy más “patina” tökéletesen illik a kert otthonos, kissé rusztikus, mediterrán hangulatához. 

A mediterrán kert és a víz

Mivel a térségben a víz mindig is nagy kincsnek számított, ezért egy valódi mediterrán kert elképzelhetetlen víz nélkül. A víz a spanyoloknál például gyakran a kert közepén elhelyezkedő pici medence vagy csobogó formájában jelenik meg. 

A víz jelenlétét biztosíthatjuk egy kis kerti tó vagy akár egy esőkert formájában is. Mindkettő kialakításánál használhatunk térkövet, ami akár ugyanaz a mediterrán térkő is lehet, amit a kerti utak, esetleg a mediterrán terasz esetén alkalmazunk. Tökéletes megoldás a mediterrán kertek másik jellegzetes eleme, a sziklakert csobogóval történő együttes kialakítása is, de a kerti tó sziklakerttel kombinálva is ízig-vérig mediterrán megoldás.

Mediterrán növények, fák, virágok

Az ezután említésre kerülő térkövekkel és az épületünk színeivel és stílusával is sokat tehetünk a mediterrán életérzés kialakításáért, de az igazi mediterrán növények nélkül ez csak félsiker lehet. Ha a pálmafás dél-olasz tengerpart növényeit nem is, de néhány igazi mediterrán hangulatú növényt itthon is be tudunk szerezni és sikeresen a kertünkbe telepíteni. 

Ilyen például a jázmin, a rózsa, a liliom, a leander és a fügefa, illetve a fűszernövények közül a babér és a borsmenta. Szobanövényként jól ismert hazánkban a citrom, a mandarin és a narancs. Ezekkel a növényekkel késő tavasztól kora őszig diszíthetjük mediterrán kertünket. A legjobb azonban, ha eleve megfelelő méretű cserepekben ültetjük ki őket, hiszen télen fagytól védett, világos helyen kell majd tárolnunk a felsorolt növényeket.

A fügefát és a rózsabokrokat viszont akár ki is teleltethetjük a szabadban, ha napos helyre, déli irányba néző fal elé ültetjük őket. A fügefa a kezdő hobbikertészek számára leginkább ajánlott mediterrán növény, mivel szinte bármilyen talajon megél, és a betegségek, kártevők is ritkán támadják meg. Szerencsés esetben 3–4 évvel az ültetés után már termést is hozhat, ez külön sikerélményt ad a gazdának. Azért a fagykár elkerülése érdekében nem árt, ha télire letakarjuk ezeket a növényeket, mert kemény fagyok esetén előfordulhat, hogy csak a gyökerük marad életben tavaszra.

Mediterrán térkő: a mediterrán kert nélkülözhetetlen eleme

Térkövek és növények

A kert karbantartását megkönnyíti, ha a növények szára körül legalább 30 cm széles sávot leburkolunk térkővel. Erre a célra leginkább a “Klassziko nevű térkövünk alkalmas, mivel enyhén ívelt oldalaival könnyű belőle köröket alkotni, és macskakőre emlékeztető formájával antik hangulatot varázsol a kertbe.

A legkedveltebb mediterrán térkő színárnyalatok és formák

A mediterrán hangulatot egyébként régóta keresik a kerttulajdonosok. Ezért létezik már több mint öt éve a “mediterrán színű” térkő, ami a sötétbarna és az agyag (azaz a terrakotta) színek keveredésével készül. A lerakott térkőfelületen aztán a két szín véletlenszerű foltokat és sávokat alkot. Ez nemcsak szép, de praktikus is, mivel így a szennyeződéseket ügyesen elrejtő mintázatot kapunk. A mediterrán hangulatot kedvelő vásárlóközönség a barna és az agyag szín mellett még gyakran választja az enyhén sárgába hajló, de alapvetően világosbarna homokszínt, és a sötétebb piros, magyarul bordó színárnyalatot is.

Persze a színek mellett a térkőformák is megerősítik a kert mediterrán jellegét. Az ókori Róma építészete a mai napig elválaszthatatlan része az itáliai összképnek. Ezért az antikolt, éltörésekkel öregített, rusztikus térkövekkel, és az enyhén ívelt oldalú, macskakő jellegű térkővel tudjuk legjobban megközelíteni a mediterrán stílust. A lerakás során a szokásosnál nagyobb fugákat alkalmazzunk, így lesz még inkább ókori hangulata a kész térkő burkolatnak.

A legújabb divat: a téglahatású térkő

A legújabb trendekre nyitott vásárlók és a mediterrán hangulat kedvelői egyaránt előszeretettel választják a téglahatású térköveket. Az egyszerű téglaformán kívül a véletlenszerű éltörések, és a kopott téglához hasonló színárnyalatok adják azt az érzést, mintha ezeréves útburkolat lenne az egyébként frissen térkövezett kerti út. 

A korábban említett színekkel készülnek az antikolt téglahatású térkövek is. Közülük a színátmenetes agyag és bordó, illetve a színátmenetes agyag és homok színű térkövek a legnépszerűbbek. A mediterrán színvilágba illő megoldás a “barna mix” fantázianevű színösszeállítás is, amely a barna három árnyalatát jelenti a homok színtől a középbarnán át a sötétbarnáig. A színek nem keverednek egy kövön belül, hanem a lerakásnál az egyszínű térköveket keverjük szabályos minta szerint, vagy véletlenszerűen szétszórva.

A jó kerthez jó térkőre van szükség

A térkő burkolatként és szegélyként egyaránt a kert hasznos eleme és dísze. Beszerzéskor érdemes olyan forrást választani, ahol a gyártás és a forgalmazás egy kézben van. Cégünk, a 100%-os magyar tulajdonban, családi vállalkozásként működő KOVI Térkőgyár éppen ilyen vállalat. Ennek nagy előnye, hogy bármikor tudunk pótlást biztosítani a nálunk korábban vásárolt térkövekhez. Sőt, akár kis mennyiségű térkövet is kedvező árakon lehet tőlünk venni. 

Ezen felül a térkövek lerakásában is segítséget nyújtunk, ha a vásárló úgy kívánja. Mivel régóta a hazai piac meghatározó szereplői vagyunk, olyan szakembergárdával dolgozunk együtt, amelynek munkája csúcsminőségű, és a tartósságra sem lehet panasz. A KOVI Térkőgyárnál a vásárlóknak biztosított ingyenes tanácsadás magától értetődő, mint ahogyan a térkövekre adott tíz éves garancia is. 

A mediterrán kertekhez leginkább ajánlott Pilis Antik térkő áráról itt talál információt: Térkő árak.