You are currently viewing Megmaradt és bontott térkő, növénnyel beültethető szegélykő használata

A megmaradt, vagy bontott építőanyagokat gyakran kerülgetjük hosszú évekig, várakozva, hátha egyszer még jó árat adnak érte, vagy valamire még jó lesz nekünk is, bár azt nem tudjuk, hogy mire. 

Talán könnyebben döntenénk, ha pontosan tudnánk hol és hogyan lehet eladni a megmaradt járdalapokat és egyéb építőanyagokat.

Amennyiben pedig tényleg meg szeretnénk őket tartani, akkor ki kell találni, hogy pontosan mit lehet belőlük építeni, ezáltal jóval könnyebben vesszük majd rá magunkat a kezdésre.

Mit érdemes tudni a bontott térkövek felhasználásáról vagy eladásáról?

A bontott térkő felhasználása

A bontott járdalapokat több helyen is fel lehet használni a kert létrehozása során.

Ám létezik egy kerti elem, amely egyáltalán nem szenved hátrányt azáltal, hogy megmaradt térkőből készül.

Ez nem más, mint a szegélyágyás!

Az alábbiakban nézzük meg részletesebben, mit érdemes tudni a szegélyágyásról, milyen járdalapokkal és egyéb anyagokkal építhető meg, és hogyan érdemes felhasználni hozzá a bontott térköveket?

Szegélyágyás létrehozása növénnyel beülthethető szegélykőből

A szegélyágyás egy színes térelválasztó a kerten belül, egynyári vagy évelő virágokból, esetleg díszcserjékből vagy tujákból. 

Leggyakrabban a járdalapokkal burkolt gyalogos út és az épület fala között találkozhatunk virágokkal beültetett szegélyágyásokkal, de egy színpompás növénysáv szinte bárhol jól mutat a kertben. 

A hozzávalók és a recept az alábbiakban látható!

1. Hol alakítsuk ki a szegélyágyást?

A kert bármely részére telepíthetünk szegélyágyást, ahol a növények számára elfogadható a talajminőség, és a terület kerti locsolóeszközzel megközelíthető. Némely növény esetén a fényigényre is tekintettel kell lenni.

Ha már kész kertben alakítunk ki új szegélyágyást, akkor leginkább a járdalapokkal borított kerti utak nyomvonalán, vagy a kerítés és házfal mentén tudunk mutatósat alkotni. 

Új kert tervezésénél tartsuk szem előtt, hogy a gyepesített területen később nyírni is kell a füvet, ezért jobb, ha a zöld felületet nem törjük meg más növényekkel, lehetőleg a szegélyágyást se telepítsük a gyep közepébe.

2. Szegélyágyás építése facölöpökkel, műanyag vagy beton szegélyekkel és járdalapokkal

A terepviszonyok miatt sok esetben elkerülhetetlen, hogy a szegélyágyás 10 – 20 cm-rel magasabban legyen mint a járdalapokkal burkolt járófelület. Ilyenkor legalább 20 – 30 cm magas, a talaj síkjából kiemelt szegéllyel kell körbekerítenünk az ágyást. 

A szegély lehet natúr fa, vagy gombaölővel, alapozóval és fedőfestékkel kezelt fa sorszegély. 

Sajnos egyik esetben sem számíthatunk hosszú élettartamra, a fa szegélyek ritkán bírják 1 – 2 évnél hosszabb ideig. 

Élettartam szempontjából jobb megoldás a műanyag szegély, de ez meg látványnak nem túl felemelő. Ha már műanyagot veszünk, akkor legalább olyan színűt válasszunk, ami a lehető legjobban beolvad a környezetbe. 

Jó megoldás lehet 25 cm-es magasságú, anyagában színes, vagy gyöngykavicsos, növénnyel beültethető szegélykő illetve járdalap élére állítva. 

A fa cölöpöket, és a műanyagot beépíthetjük egyszerűen egy kalapáccsal a helyére ütve, viszont a beültethető szegélykőből vagy járdalapokból készült szegély csak úgy lesz profi, ha betonágyba állítjuk. 

A fűnyírást végző áldozat helyzetét nagyon megkönnyítjük, ha a függőleges szegélyelemek mellé vízszintes szegélyeket is helyezünk a gyep és a függőleges szegély közé. 

Ez legalább 10 cm széles elemekből legyen, lehetőleg szilárd anyagból, hogy a fűnyíró kereke elférjen rajta. 

A vízszintes szegély térkőből, keskenyebb járdalapokból, vagy növénnyel beültethető szegélykövekből készülhet. Különösen jól mutat a bontott tégla utánzatú térkő, vagy terrakotta színű járdalap, illetve szegélykő.

Az út síkjába süllyesztett szegélyágyás kialakításához csak a vízszintesen elhelyezett szegély elemekre lesz szükség. 

Ebben az esetben is célszerű betonágyba helyezni a térkövet vagy járdalapot, hogy később a fűnyíró használatától nehogy kimozduljon a helyéről. 

Ha a szegélyágyás nem közvetlen a kerti út mellett helyezkedik el, akkor érdemes az ágyáshoz vezető útvonalat kialakítani lépésközre helyezett járdalapokkal vagy körtipegőkkel (Ld.: Kerti utak lépésközre helyezett járdalapokból, tipegőkből).

A megmaradt térkő és egyéb építőanyag eladása

Amennyiben az építés és a saját kertünkben történő felhasználás nem nyeri el a tetszésünket, a bontott térköveket el is adhatjuk.

Ehhez azonban két fontos dolgot is tudnunk kell!

1. Mi kell a bontott térkövek csomagolásához, szállításához?

A bontott járdalapok iránt érdeklődők biztos, hogy meg fogják kérdezni, hogy az áru raklapon van-e, darusautóval fel lehet-e venni vagy csak kézi rakodással, hány darab van belőle egy raklapon, mennyi a súlya egy raklapnyi mennyiségnek, le van-e kötve valamivel. 

Nyilván a legjobb válasz erre ez lenne: „a járdalapok raklapon vannak, egy raklapon 60 db, ami 1200 kg súlyt képvisel, kézi nyújtható fóliával körbe tekerve, daruzásra készen”. 

Persze, ha csak pár darab járdalapunk maradt, akkor nem kell ennyire felkészülni a szállításra, csak hozzáférhetővé kell tenni a kézi rakodáshoz.

Amennyiben a legjobb választ adtuk a kérdésekre, tehát gondoskodni akarunk a biztonságos csomagolásról, akkor nem árt ha rendelkezünk raklapokkal, kézi nyújtható fóliával, és információval a járdalapok súlyáról és raklaponkénti darabszámáról. 

A raklapok beszerzését rá lehet bízni a vevőre is, de be is szerezhetjük pl. a „hungaroraklap.hu” oldalon a raklap shop menüpont alatt, mérettől függően 600 – 1000 forint közötti áron, amennyiben megelégszünk a legolcsóbb egyutas típussal. 

A kézi nyújtható fólia, ha nincs a legközelebbi gazdaboltban, akkor az „abcpack.hu” oldalon biztosan jó megoldást fognak kínálni. 

2. Hol és milyen áron érdemes hirdetni a megmaradt térköveket?

Itt is igaz az általános alapelv, hogy minél több helyen hirdetünk, annál többen látják, és annál jobb az esély az eladásra. 

De mégsem mindegy, hogy kik és hol látják, mennyire tudjuk megtalálni azokat, akik pont megmaradt vagy bontott járdalapokat keresnek, célszerű tehát pontosan megfogalmazni a hirdetést, és megmaradt járdalap helyett írjuk inkább azt, hogy bontott térkő eladó vagy maradék térkő eladó – ezzel nyilvánvalóvá tesszük, hogy használt, hiányos készletről van szó. 

A legnagyobb esélyünk az erre szakosodott weboldalakon lesz: “hasznaltat.hu”, “vatera.hu”, “epitkezes.zsibvasar.hu”.

A bontott járdalapok ára sok mindentől függ, de van pár tényező, amit mindenképp figyelembe kell vennünk:

  • Az általunk egykor kifizetett beszerzési ár kevésbé meghatározó, mint a ma aktuális eladási árak.
  • A megmaradt és bontott járdalapok árát nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen állapotban vannak, sérültek-e, van-e látható nyoma a bontásnak, esetleg gyári csomagolással vannak-e még ellátva.
  • Fontos tényező, hogy mekkora távolságban vagyunk a leendő vevőtől, ha nagy a távolság, akkor a nagyobb fuvarköltséget valamennyire kompenzálhatjuk a járdalapok árával.

Sajnos nem valószínű, hogy az aktuális piaci árat megfizeti a leendő vevőnk, még akkor sem, ha gyári csomagolásban áruljuk a megmaradt járdalapokat.A járdalapok aktuális árával kapcsolatban itt tájékozódhat: Járdalap árak.