You are currently viewing Térkő lerakás minta: A szürke-pirostól az őszilombig (képekkel)

Hogyan tegyük változatossá a burkolatokat színes térkő mintákkal?

A kézenfekvő válasz az, hogy válasszunk legalább egy színt, ami elüt a térkő felületet meghatározó alapszíntől, és abból rakjunk bele mintát. Maga a minta lehet ismétlődő, vagy véletlenszerű. Mindkét változathoz adunk pár ötletet!

Hogyan tegyünk változatossá a különböző felületeket színes térkő mintákkal?

Először megmutatjuk a legérdekesebb térkő lerakás mintákat, majd konkrét példákat is mutatunk a világ minden tájáról – ráadásul a különböző térkő minták képekkel lesznek illusztrálva!

A térkő lerakási módok és a színes térkő minták összefüggései

A leggyakoribb lerakás minta a ‘Futó kötés’, ami azt jelenti, hogy párhuzamos sorok futnak egymás mellett, de egy fél kővel el vannak tolva a sorok egymáshoz képest. Ezzel a kötéssel csak szélesedő, illetve keskenyedő alakzatok rakhatók ki, nem véletlen, hogy olyan gyakran találkozunk a kisebb-nagyobb rombusz mintákkal – illetve a szürke piros térkő mintákkal.

Sokkal kényelmesebben tervezhető, és ugyanolyan mutatós az ismétlődő térkő sorminta, pl. soronként minden ötödik térkő kicserélése másik színűre.

Más térkő lerakási mintákkal és lerakási módokkal nyilván más alakzatok kirakására nyílik lehetőség, néhány további példa:

Sokkal izgalmasabbá tehető a térkő minta egy futó kötéssel rakva, véletlenszerűen elszórt színes térkövek belekeverésével, min. 1 : 5 arányban.

Rendkívül elegáns megoldás a térkövezett felület szélén futó, erősen elütő színből kirakott oldalsáv.

A térkő gyárunkban megforduló vásárlók a fentieken kívül még ezekről érdeklődnek a leggyakrabbam:

  • Hullám térkő minták
  • Őszilomb térkő lerakási minták
  • Viacolor lerakási minták
  • Szürke piros térkő minták

Mindezekről további információ nálunk személyesen, szakemberektől érhető el: https://www.koviterko.hu/kapcsolat/

Tippek a térkő színválasztáshoz

Ahhoz, hogy kivehető legyen a minta, a színeknek kontrasztosnak kell lenniük, azaz dönthetünk sötét és világos színek keverése mellett (pl. világosszürke és fekete), vagy egymástól elütő színek használata mellett (pl. zöld és sárga). A leggyakoribb térkő alapszín a szürke, ezt szinte bármilyen másik színnel fel lehet dobni: vörös, sárga, világosbarna, zöld, narancs, vagy homok szín is szóba jöhet. A teljesség igénye nélkül néhány gyakori párosítás a térkő burkolatoknál: vörös alapon sárga minta, sötétbarna alapon homok színű minta, világosszürke alapon fekete minta, homokszínű alapon narancssárga, fekete alapon narancssárga.

Alapszín nélküli színkavalkád

Az alapszín nélküli, 3 – 4 – 5 színből nagyjából egyforma arányban kevert kaleidoszkóp-szerű keverésekkel is nagyszerű eredményt lehet elérni. Az eleve sokszínűre tervezett térkő felület esetén is választhatunk kétféle módszer közül: egyforma szakaszok ismétlődése, vagy teljesen véletlenszerű keverés. Az alapszín nélküli színkavalkád minták esetén talán érdemes szem előtt tartani, hogy kellemesebb érzést kelt, ha a meleg színeket kombináljuk egymással egy adott térkő felületen belül. De ez sem mindig igaz, mert vannak például olyan épületek, amelyeken csak szürke, fekete, fehér és halványkék színek jelennek meg, és mégis tökéletes harmóniában vannak a környezetükkel.

Térkő minták és figurák 

Ritkán, de előfordul, hogy egy nagyobb figurát ábrázol a színes térkő minta, pl. nemzeti zászlón szereplő ország logót, vagy összetett virágzatú növényfajtát.

Az általunk gyártott és forgalmazott térkő típusokat és színeket itt tekintheti meg: Térkő-árak.

Járdalap és térkő csodák Varsó belvárosából

Amikor egy utazás során az a cél, hogy megtaláljuk melyik a legjobb térkő lerakás minta, Varsó semmiképpen sem maradhat ki.

Ebben a városban a régies elegancia egyedi arculattal találkozik, a helyi alapanyagok különleges színeiből és formáiból építkezve. A 20 – 40 cm-es sziklaméretű színes kavicsokból épült járdák, falak és kerítések csak itt láthatók Európában. A hatalmas tereket különleges sárga és barna színű gránit kockák mellett barnás bordó gránit járdalapok tarkítják. Többek között a vörös klinker téglából épült vár-rendszert és a kastély udvarok elegáns helyezési mintáit is lencsevégre kaptuk. Képes beszámoló a folytatásban:

1. Járdalap és térkő lerakási minták kastélyokban és várakban

Mesebeli hangulatot, és teljesen egyedi megjelenést kölcsönöznek a városnak a hatalmas, színes kavicsokból készült járdalap és térkő burkolatok. Ezekből nemcsak járdák, hanem falak és kerítések is épültek, gyönyörű színekbe öltöztetve a város utcáit és épületeit: 

Tipikus kastélyudvar lerakási minta, amikor a nagyméretű járdalapokat apró, eltérő színű térkövekkel futtatják körbe. Egyedi megoldás Varsóban, hogy a nagyméretű gránit járdalapok közötti hézagokat az előbb említett színes kavicsokkal töltik ki, így a tér egyszerre lesz elegáns és vidám: 

A város tervezőinek kedvelt anyaga lehetett a vörös klinker tégla, amely sokfelé visszaköszön várfal, járdalap jellegű burkolat, és igazi tégla térkő formájában:

2. Terek és sétáló utcák járdalap és térkő burkolatai, színes térkő mintái

A híres „Krakowskie Przedmiescie” negyed elegáns sétáló utcáján találkozhatunk az igazi ritkaságnak számító sárga gránit térkővel rakott utcai járda felülettel:

Sötét bordós színárnyalatú gránit térköveket és járdalapokat sem gyakran látunk, itt Varsóban a város főterén hatalmas felületeket burkoltak le vele: 

A belvárosban még a gyalogos átkelő zebrák is bordó és világos szürke gránit járdalapokból készültek:

A város büszkesége a Frederic Chopin múzeum, amely mellett zenélő gránit padon ülhetünk, és a szomszéd kerítésén is egy Chopin darab dallamát olvashatjuk, ha tudunk kottát olvasni, és ráérünk dúdolva álldogálni egy kőkerítés előtt.

A kastélyudvarok lerakási mintáját kicsiben otthon is megvalósíthatjuk, a szükséges járdalap méretek és árak itt megtalálhatók: Járdalap árak.

Térkő lerakás minták Monte Carlo-ban

Milyen térkő minta ötletekkel és csodákkal találkozhatunk ott, ahol a pénz nem számít?

A Monaco-i hercegség üdülő- és kaszinó negyede Monte Carlo. Monaco a Vatikán után a második legkisebb európai országocska, részben a turizmusból él, részben az adóparadicsom státuszból eredő előnyökből. A helyi lakosok elkényeztetésében élenjáró kormányzat szinte egyáltalán nem adóztatja a polgárait, rengeteg állami juttatással kedveskedik nekik, ráadásul az állami tulajdonú luxus épületekben extra olcsó lakbérért lakhatnak. Mai cikkünkben azt fogjuk megnézni, hogy milyen térkő burkolatokkal lehet találkozni abban a városrészben, ahol a pénz olyan könnyen jön, hogy az ár nem számít a térkő választásban (sem):

Térkő lerakás minta Monte Carlo jellegzetes épületei körül

Kezdjük a körutunkat a tengeri yacht-kikötő felől, ahol az ember már a partra szállás pillanatában érzékeli, hogy ez a hely nem a filléreskedés fellegvára. A kikötő térkő burkolata stílusosan a hajópadlóra emlékeztet, a 60 x 12 cm-es mérete, és a világos barna árnyalatos színvilága miatt. Minden egyes térkövön belül keveredik egy sötétebb és egy egészen világos barna árnyalat, a természetes megjelenés érdekében némelyikben még fekete csíkok is vannak, mint amilyen az erezet a természetes kövekben. A különféle mintázatú térköveket a burkolómester véletlenszerűen, de arányosan osztotta el a hatalmas járófelületen, a végeredmény gyönyörű lett.

A kikötőből a szállodasor felé sétálva az ötcsillagos Fairmont luxushotel melletti körforgalomba jutunk, ahol természetesen pálmafák szegélyezik az utat, és a körforgalom közepét is pálmafák díszítik. Ami ennél is érdekesebb, hogy az autóutat miért szegélyezik pont olyan váltakozó piros és fehér sávok, mint egy Forma-1-es pályán? Hát azért, mert a Monacoi nagydíj ezen az utcán zajlik, és ez azt jelenti, hogy a szálloda lakói akár az ablakból nézhetik a versenyt. A piros-fehér sávos szegély mellé a gyalogos járdára kizárásos alapon piros térkő került, mivel a fehér térkő abszolút nem illene a környezetbe, ráadásul nem túl sokáig maradna fehér.

A Fairmont hotelt megkerülve, a túloldalon egy gyalogosok számára készült felüljárót találunk, amit bárhol máshol leaszfaltoztak volna, de itt Monaco-ban gránit utánzatú térkő lapokkal burkolták. A rendkívül elegáns megjelenésű 70 x 30 cm-es lapokat még a sokat látott térköves szemekkel nézve is alig lehet megkülönböztetni a valódi gránit burkolólapoktól.

A szintén nagyon sokcsillagos Hermitage hotelt azért érdemes szemügyre venni, mert igazi spa élményt ígér a szállóvendégeknek, és valóban az épület megjelenéséből és színvilágából is átjön, hogy ez az a hely, ahol test és lélek felfrissülhet. Ehhez a hangulathoz a világos színek, konkrétabban a fehér szín társítható legtöbb esetben. Az eleganciát itt az extra nagyméretű térkövekkel érték el, amelyeket olyan tökéletesen vágtak méretre, és igazítottak egymáshoz az ívek mentén, mintha minden egyes darabot külön egyedi méretre gyártottak volna. Tulajdonképpen itt az sincs kizárva, hogy egyedi méretre gyártották a térköveket, Monte Carlo-ban ez simán megtörténhet.

A tengerparti szállodasoron túl elegáns óvárosi hangulatú városrészben találjuk magunkat, ahol a kastélyszerű épületek egymást érik, mintha kizárólag hercegek és királyok élnének egész Monte Carlo-ban. A patinás épületek mellé nehéz lenne elképzelni a szürke hullám térkő burkolatot, persze nagyon nem kell erőlködni, ez a veszély itt nem is fenyeget. Egészen világos homokszínű térkő borítja a tereket, egyszerű téglalap formában, de különleges, 12.5 x 25 cm-es méretben. Már megint azt a következtetést lehet levonni, hogy itt szabad kezet kaptak az építészek, és a színben, stílusban tökéletesen ideillő térkövet választották, nem azt ami olcsó, de nem illik ide.

Végül vessünk egy pillantást a legmagasabb színvonalat képviselő Metropole hotel luxus térkő burkolatára. Az épület eleganciájára tényleg nincsenek szavak, miért pont a térkövön spóroltak volna. A különleges méretű 7 x 21 cm-es térköveket a színeik alapján össze lehetne keverni a legszebb szeletelt tégla burkolatokkal, de olyan felületi impregnálással látták el, amelytől extra fényessé válik a felület. Erre mondják, hogy a napsugár hasra esik rajta. A kastély udvarok hagyományát követve a téglahatású térkő felületet 5 x 5 méteres mezőkre osztja egy 15 cm széles sávban lerakott, fehér mészkő utánzatú térburkoló kő. Hogy mennyibe kerül itt egy szoba kilátással, egy éjszakára, azt nem akarom tudni. Még reggeli nélkül sincs a havi minimálbérünk közelében. Viszont ingyen megcsodálható és lefényképezhető.

Térkő minta ötletek kisméretű rusztikus kövek lerakásához – képekkel Prága patinás belvárosából

A térkövet főleg azért vesszük meg, hogy szilárd és járható felületet biztosítson, de valahol azt is szeretnénk, ha a kinézete nem az ipari sorozatgyártás nagyszerűségét juttatná az eszünkbe, hanem valami kortalan eleganciát adna hozzá a kerthez és az épülethez. Ilyen jellegű célkitűzéshez bőven lehet ihletet meríteni Prága belvárosában.

1. Mitől idéz patinás belvárosi hangulatot egy térkő?

A régi idők kőburkolatait természetes kövekből építették, és kézzel faragták formára őket, ezért kisebb-nagyobb mértékben rusztikusak voltak az oldalaik, viszont a felületük idővel fényesre csiszolódott a sok használattól. Ezért a régiesen elegáns térkövekkel szemben is az a követelmény, hogy a kinézetük színben és formában emlékeztessen a faragott természetes kövekre, azaz legyen a színük valahol a bazalt, a barna és a homoksárga színárnyalatai által alkotott palettán, és valamennyire legyenek megpattintva az éleik.

Prága óvárosában a járdák többsége 6 x 6 x 4 cm-es gránit burkoló kövekből készült, ezeket itt-ott törik meg a nagyobb terhelésnek kitett kocsibeállók, amelyeket fekete bazalt kockákkal burkoltak le. A tehetősebb szállodák még azt is megengedhetik maguknak, hogy a gránit kockák felületét olyan fényesre csiszoltatják, hogy még a napsugarak is hanyattesnek rajtuk. Azért Prágában sem mindenhol fért bele a költségvetésbe a természetes kő burkolat, sok helyen ipari sorozatgyártással előállított térkővel is lehet találkozni, de még így is az embernek az az érzése, hogy a kisméretű, rusztikus oldalú térkő a terméskő színárnyalataiban megmenti a stílust és a hangulatot.

A régiesen elegáns utcaképhez hozzátartozik a bazalt színű, 20 cm széles, 1 méter hosszú, útszegélyek látványa, ami hatalmas kontraszt a pici, kecses térkövekből álló járda mellett, és mégis így néz ki jól.

2. Kisméretű térkőből kirakható minták, amelyek soha nem mennek ki a divatból

Kisméretű rusztikus térkövek ‘Legyező’ mintában rakva:

Kisméretű rusztikus térkövek ‘Egyenes vonal és cikk-cakk’ mintákban rakva:

Kisméretű rusztikus térkövek ‘Egyenes oldalú mértani alakzatok’ mintákban rakva:

Kisméretű rusztikus térkövek ‘Ívek és körök’ mintákban rakva:

Kisméretű rusztikus térkövekből akár feliratot is ki lehet rakni:

 Az általunk gyártott és forgalmazott térkő típusokat és színeket itt tekintheti meg: Térkő-árak.